Za zainteresirane za fiziku

Međunarodna kolaboracija LST-CTA stiže na Sveučilište u Rijeku; dva događaja otvorena za javnost

Vijesti

U utorak, 9. srpnja, i četvrtak, 11. srpnja, održat će se predavanja otvorena za javnost u sklopu gostovanja međunarodne kolaboracije LST-CTA na riječkom sveučilištu.

Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci od 8. do 12. srpnja ugostit će znanstvenike međunarodne kolaboracije LST-CTA koji će raspravljati o razvoju najvećih teleskopa na svijetu za mjerenje gama-zračenja iz svemira – Čerenkovljevih teleskopa LST (Large Size Telescope) budućeg gama-opservatorija CTA (Cherenkov Telescope Array). Prošle je godine svečano inauguriran prototip LST-1 na Kanarskom otoku La Palmi, a trenutno je u tijeku testiranje prototipa i konstrukcija ostalih teleskopa LST namijenjenima za CTA-N na La Palmi i CTA-S u Čileu.

Hrvatska je jedna od 10 zemalja članica kolaboracije LST-CTA uz Japan, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Francusku, Indiju, Poljsku, Švedsku i Brazil. Grupa s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci doprinosi projektu razvojem računalnih simulacija pomoću superračunala Bura.

U sklopu sastanka bit će održana dva događaja otvorena za javnost na engleskom jeziku. 

U utorak, 9. srpnja, u 21:00 u Astronomskom centru Rijeka na Sv. Križu prof. dr. Manel Martinez iz Barcelone, predsjednik Upravnog odbora kolaboracije LST, održat će popularizacijsko predavanje pod nazivom Challenging Einstein with Gamma-rays. Nakon predavanja posjetiteljima će biti omogućeno promatranje neba teleskopom u slučaju prikladnih vremenskih uvjeta. Ulaz je slobodan.

U četvrtak, 11. srpnja 2019, od 14 do 19 sati na Kampusu Sveučilišta u Rijeci (predavaonica O-027, prizemlje zgrade sveučilišnih odjela, Ulica Radmile Matejčić 2) održat će se serija predavanja eksperata u područjima fizike kojima se bave teleskopi LST. Započet će je prof. dr. Masahiro Teshima sa Sveučilišta u Tokiju, voditelj projekta LST-CTA, s predavanjem pod nazivom Physics goals with CTA/LSTs and LST overview. Ulaz je slobodan, uz preporučeno predznanje iz fizike na razini 4. razreda gimnazije ili sveučilišnog studija.

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište

Sveučilište u Rijeci

Raspisani natječaji za sufinanciranje izdavačke djelatnosti i studentskih aktivnosti

Zaklada Sveučilišta u Rijeci raspisala je dva natječaja za izdavačku djelatnost i studentsku aktivnost, a prijave se primaju do 19. svibnja.

Zvjezdano nebo

Rezultati projekta

Pregled neba u radio području otkriva razvoj galaksija

– Svjetlost u radio području prodire kroz oblake međuzvjedane prašine i pruža izravan pogled na stvaranje zvijezda u galaksijama. Također, možemo detektirati potpise koje ostavljaju supermasivne crne rupe koje se hrane i rastu. – ističe profesorica Vernesa Smolčić.

TEDx Rijeka

Kako je Rijeka dobila svoj TEDx?

Dođite na prvu TEDx konferenciju u Rijeci!

Tema prvog TEDx University of Rijeka događaja - „ACT - Many people dream, only few act”.

Kampus Rijeka

Čuvanje prirode

Proljetno čišćenje Kampusa Sveučilišta u Rijeci

Radna grupa za promociju održivog razvoja u cilju prevencije okoliša od onečišćenja Sveučilišta u Rijeci poziva vas da sudjelujete u proljetnoj akciji čišćenja Kampusa pod nazivom „Čisti kampus za čistu Rijeku” kako bi prostor koji vas okružuje bio uredniji i ljepši.

Veleri-OI IoT School

Predstavljanje projekta

Veleučilište u Rijeci započelo s razvojem internacionalnoga obrazovnog programa Veleri-OI IoT School

Uz financijsku podršku iz Europskoga socijalnog fonda Veleučilište u Rijeci s partnerom Odjelom za informatiku Sveučilišta u Rijeci predstavilo je projekt sačinjen od 94 aktivnosti koje će dovesti do razvoja novoga internacionalnog obrazovnog programa.