Za zainteresirane za fiziku

Međunarodna kolaboracija LST-CTA stiže na Sveučilište u Rijeku; dva događaja otvorena za javnost

Vijesti

U utorak, 9. srpnja, i četvrtak, 11. srpnja, održat će se predavanja otvorena za javnost u sklopu gostovanja međunarodne kolaboracije LST-CTA na riječkom sveučilištu.

Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci od 8. do 12. srpnja ugostit će znanstvenike međunarodne kolaboracije LST-CTA koji će raspravljati o razvoju najvećih teleskopa na svijetu za mjerenje gama-zračenja iz svemira – Čerenkovljevih teleskopa LST (Large Size Telescope) budućeg gama-opservatorija CTA (Cherenkov Telescope Array). Prošle je godine svečano inauguriran prototip LST-1 na Kanarskom otoku La Palmi, a trenutno je u tijeku testiranje prototipa i konstrukcija ostalih teleskopa LST namijenjenima za CTA-N na La Palmi i CTA-S u Čileu.

Hrvatska je jedna od 10 zemalja članica kolaboracije LST-CTA uz Japan, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Francusku, Indiju, Poljsku, Švedsku i Brazil. Grupa s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci doprinosi projektu razvojem računalnih simulacija pomoću superračunala Bura.

U sklopu sastanka bit će održana dva događaja otvorena za javnost na engleskom jeziku. 

U utorak, 9. srpnja, u 21:00 u Astronomskom centru Rijeka na Sv. Križu prof. dr. Manel Martinez iz Barcelone, predsjednik Upravnog odbora kolaboracije LST, održat će popularizacijsko predavanje pod nazivom Challenging Einstein with Gamma-rays. Nakon predavanja posjetiteljima će biti omogućeno promatranje neba teleskopom u slučaju prikladnih vremenskih uvjeta. Ulaz je slobodan.

U četvrtak, 11. srpnja 2019, od 14 do 19 sati na Kampusu Sveučilišta u Rijeci (predavaonica O-027, prizemlje zgrade sveučilišnih odjela, Ulica Radmile Matejčić 2) održat će se serija predavanja eksperata u područjima fizike kojima se bave teleskopi LST. Započet će je prof. dr. Masahiro Teshima sa Sveučilišta u Tokiju, voditelj projekta LST-CTA, s predavanjem pod nazivom Physics goals with CTA/LSTs and LST overview. Ulaz je slobodan, uz preporučeno predznanje iz fizike na razini 4. razreda gimnazije ili sveučilišnog studija.

Komentari na članak

Vezani članci

Zvjezdano nebo

Znanost donosi odgovor

VIDEO: Stvarna boja Sunca i zvijezda

Iako Gustafi pjevaju „Nebo je žuto, a Sunce je blue“, provjerite koliko nas vlastite oči znaju varati kod pitanja koje je boje Sunce, a koje su boje zvijezde.

http://iuri.uniri.hr/wp-content/uploads/2016/03/uniri_kampus.jpg

Sveučilište u Rijeci

Objavljeno 28 studentskih programa kojima će se dodijeliti i do 10 000 kn

Rektorica Sveučilišta u Rijeci donijela je Odluku o financiranju aktivnosti i programa u okviru provedbe projekta 27 Susjedstava – susjedstvo Kampus u 2019. i 2020. godini. Financira se 20 projekata u edukativnoj kategoriji te 8 u povijesno-dokumentarnoj.

volontiranje1

Manifestacija u Tower Centru

Sveučilište u Rijeci traži volontere za Noć istraživača

Ako si ljubitelj znanosti ili pak voliš sudjelovati u organizaciji i provedbi zanimljivih događanja, evo prilike i za tebe. Prijave za volontiranje na riječkoj Noći istraživača su otvorene.

Rijeka zgrade

Cjelogodišnji bogati program

Izložbom o Sveučilištu u Rijeci započeo niz događanja povodom početka nove akademske godine

Kroz 20 plakata građani mogu dobiti informaciju o Sveučilištu u Rijeci, njegovim sastavnicama, fakultetima, odjelima, centrima, studentima i studentskim udruženjima, kao i o nekim zanimljivostima vezanim uz povijest razvoja institucije. Također, Sveučilište organizira ili je partner u organizaciji niza drugih događanja povodom početka nove akademske godine.

Fotografija Zemlje iz svemira

Na današnji dan

Snimljena najslavnija fotografija Zemlje iz svemira

Iako je snimljena 1972. godine, fotografija The Blue Marble još je uvijek najtraženija u arhivu NASA-e.