LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
#idalječitam

Lovri Krsniku u čitanju izbačenih lektirnih djela pridružio se i Radio Student

Svake nedjelje od 19 sati na 100,5 MHz djeca mogu slušati lektire kao što su „Mali princ”, „Ježeva kućica”, „Dnevnik Anne Frank” i mnoge druge na Radiju Student.

Svake nedjelje od 19 sati na 100,5 MHz djeca mogu slušati lektire kao što su „Mali princ”, „Ježeva kućica”, „Dnevnik Anne Frank” i mnoge druge na Radiju Student.

Novi popis obaveznih lektirnih djela za osnovne i srednje škole izazvao je brojna negodovanja. Kada ga je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kazališni redatelj Lovro Krsnik krenuo je čitati izbačena djela ispred Vlade RH, ona koja ostaju profesorima na izbor hoće li ih obrađivati na satu s učenicima. Prije otprilike tri mjeseca pokrenuo je građansku inicijativu #idalječitam, a sada mu se pridružio Radio Student u drugačijoj formi.

FOTO: Instagram: Lovro Krsnik

Odgovorne institucije RH nisu obratile pozornost na ovu građansku inicijativu, govori kazališni redatelj. No ipak je nekima stalo, pa su mu tako podršku odlučili dati studenti i volonteri s Radija Student na nešto drugačiji način. Svake nedjelje od 19 sati na 100,5 MHz djeca mogu slušati lektire kao što su Mali princ, Ježeva kućica, Dnevnik Anne Frank i mnoge druge.

Glavna urednica kulturne redakcije Sunčana Sinković govori kako im je trebalo tri tjedna da cijela zamišljena ideja ugleda svjetlo dana, ali i da ovo nije prvi put da se Radio susreće s čitanjem lektira u eteru.

– Radio Student je prije nekoliko godina emitirao emisiju u kojoj su kazališni glumci čitali za djecu. Naravno, naši volonteri se ne mogu mjeriti s glumcima, no ideja je ostala ista – ovo je prvenstveno emisija namijenjena našoj najmlađoj publici te se nadamo da će popularizirati medij radija među njima. S druge strane, želimo da djeca ne odrastaju zakinuta za klasike koji su uljepšali naša, ali i brojna druga djetinjstva. Reakcije su zasad pozitivne. Ipak, smatramo da emisija Izgubljene lektire još nije stekla dovoljno popularnosti, odnosno da je nedovoljan broj slušatelja uopće čuo za nju.

Nadodaje još kako čitanje traje između pola sata i sat vremena, ovisno o duljini djela ili poglavlja. U čitanju najviše sudjeluje Kulturna redakcija uz malu pomoć ostalih – Informativne, Sportske i Studentske, a zadovoljstvo slušatelja samo im je pokazalo kako se trud isplatio. Sljedeća je lektira koju studenti interpretiraju Petar Pan

Franka Štrkalj, studentica i volonterka na Radiju, presretna je što sudjeluje u ovom projektu koji upozorava na činjenicu da se klasici ne mogu pročitati samo jednom. 

– Mislim da to nije samo odavanje počasti autorima i knjigama, koje bi itekako trebale biti i dalje na popisu, i poruka vlastima te onima koji o popisu odlučuju već i osvještavanje ljudi o tome da klasike nije dovoljno pročitati samo u školi, nego i kasnije kroz život. Nadam se da će sve to zaista rezultirati nekim novim popisom koji će biti manje okrutan prema naslovima koji su nam mnogima obilježili odrastanje i izgradili ljubav prema knjigama i čitanju.

FOTO: Instagram: @kultura.rs
 
Prisjetimo se, sve je krenulo u veljači kada je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila novi popis obaveznih lektira, čime je izazvala niz negativnih reakcija. Kasnije je poslala anketni upitnik svim učiteljima Hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama kako bi upravo oni preporučili naslove za izbornu lektiru. Njih je više od 8000 odlučilo kako će sljedeće dvije godine učenici i dalje čitati klasike jer su prva mjesta zauzeli Lovac u žitu, Pale sam na svijetu, Dnevnik Pauline P., Mali princ, Grga Čvarak... Na popisu se također našla i Ježeva kućica te Dnevnik Anne Frank.

Ministrica smatra kako je cijela priča oko popisa lektire utemeljena na fake newsu, govoreći kako Ježeva kućica nije prije bila na popisu obavezne niti izborne lektire. Slična stvar je i s Dnevnikom Anne Frank koji je i dalje izborno djelo.

FOTO: FACEBOOK