LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
122 lažne isprave u gradskoj tvrtki

Krivotvorene diplome u Zagrebačkom holdingu

Val afera s krivotvorenjem radova i diploma u Hrvatskoj zahvatio je i Zagrebački holding u kojem su pronađene 122 lažne svjedodžbe i diplome.

Val afera s krivotvorenjem radova i diploma u Hrvatskoj zahvatio je i Zagrebački holding u kojem su pronađene 122 lažne svjedodžbe i diplome.

U Hrvatskoj je u zadnjih nekoliko mjeseci otkriven veći broj slučajeva plagiranja diplomskih i znanstvenih radova te krivotvorenja službenih isprava, kao što su sveučilišne diplome ili srednjoškolske svjedodžbe.

Najpoznatiji je slučaj glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića koji je kompilirao, odnosno prepisao veći dio svog završnog rada na Visokoj policijskoj školi. Diploma mu je oduzeta, a nakon tog slučaja na površinu je isplivalo mnogo drugih sumnjivih radova i diploma među političkim dužnosnicima.

Potaknuti tim događajima, i u zagrebačkoj gradskoj upravi odlučili su izvršiti provjeru dokumenata svojih zaposlenika. U nadzoru koji traje već dva mjeseca ustanovljeno je da su u Zagrebačkom holdingu radile čak 122 osobe koje su imale krivotvorene svjedodžbe i diplome. Od toga je njih 6 krivotvorilo fakultetsku diplomu, a svi ostali srednjoškolske svjedodžbe. Svim zaposlenicima s lažnim dokumentima uručen je izvanredni otkaz, a oko polovice ih je i kazneno prijavljeno.

Najnestašniji bili su zaposlenici tvrtke Tržnice, kod kojih su pronađene 22 lažne isprave među ukupno 275 zaposlenika koji su provjereni. U ZET-u je pronađeno 20 lažnih dokumenata, a provjerno je oko 3400 ljudi. Slijede ih Vodovod s 18, Zagrebparking sa 17 i Čistoća s 10 krivotvorina. Zanimljivo je da je po jedna krivotvorina pronađena i u samoj Upravi te u Gradskim ljekarnama.

Nadzor zaposlenika još uvijek nije okončan pa je moguće da ove brojke nisu konačne i da ima još zaposlenika koji su na svoje pozicije došli ovakvim nelegalnim i nemoralnim postupcima.

FOTO: FLICKR