Hrvatski filmski savez

Konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti zatražila glas djece

Konferencija u Makarskoj 1

Sudionici konferencije slažu se da je potrebno razgovarati o pojmovima poput filmske, medijske, digitalne, informacijske i AV-pismenosti. Smatraju kako je razvoj kritičkog mišljenja ključan za razvoj svih oblika pismenosti i opismenjavanja.

Konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti održala se od 3. do 6. listopada u Makarskoj, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i pod pokroviteljstvom HAVC-a. Sudjelovalo je četrdesetak predstavnika iz Hrvatske, Italije i Australije, koji se bave filmskim stvaralaštvom djece i edukacijom u okviru medijske pismenosti. Većina sudionika posvećena je filmovima djece i mladeži, neki u vidu festivalskih programa, a neki rade filmsku produkciju s navedenim uzrastima. Pristigli su i medijski pedagozi iz zemalja u kojima je filmsko stvaralaštvo djece posebno aktivno, stručnjaci koji se posebno bave medijima i dječjim stvaralaštvom te profesori.

Učenje medijske kulture najučinkovitije je kroz praktičan rad u smislu produkcije, analize i interpretacije, razmjene dojmova, kritičkog vrednovanja i slično. Dječje medijsko stvaralaštvo trebalo bi postati dostupno javnosti kako bi dječji autori bili dodatno motivirani za svoj daljnji rad, ali i kako bi druga djeca bila inspirirana radom svojih vršnjaka.

Foto: Hrvatski filmski savez

Sudionici konferencije naglašavaju činjenicu kako je iznimno važno čuti glas same djece, a on je posebno artikuliran u dječjem stvaralaštvu. Podržavaju predložene strateške planove Hrvatskog audiovizualnog centra na području povezivanja audiovizualnog i odgojno obrazovnog sektora te će se uključiti u njihovo donošenje. Složili su se da treba nastaviti razgovarati o pojmovima poput filmske, medijske, digitalne, informacijske i AV-pismenosti, a svi su suglasni kako je razvoj kritičkog mišljenja ključan za razvoj svih oblika pismenosti, odnosno opismenjavanja. 

Hrvatski filmski savez tvore 45 članica udruga i kinoklubova, od kojih se brojni bave pedagoškim radom na filmu čiji su autori djeca i mladi. Naša zemlja jedna je od rijetkih koje imaju izuzetno kvalitetno i kontinuirano razvijeno dječje stvaralaštvo i stvaralaštvo mladih. Iz toga je i proizašla ideja da se prije Revije djece, koja traje od 5. do 8. listopada u Makarskoj, održi ovakva konfernecija.

Komentari na članak

Vezani članci

UNICEF-ov logo

Na današnji dan

Međunarodni dan UNICEF-a

Na današnji dan osnovana je vodeća svjetska organizacija koja se brine o djeci, njihovim pravima i životnim potrebama.

VAFI 2016.

Prilika za volontiranje na VAFI-ju u Varaždinu

Steknite iskustvo rada na filmskom festivalu

Kako bi sve prošlo u najboljem redu, organizatori trebaju pomoć vrijednih volontera koji će pružati tehničku podršku, logistiku ili dočekivati goste festivala. Bez obzira na zadatke, sve koji se odluče prijaviti očekuje puno zabave i druženja.

Svečano otvorenje Škole medijske kulture

Izvaninstitucionalni obrazovni program

Filmski stručnjaci i brojni polaznici okupljeni na 19. Školi medijske kulture

– Medijska škola je mjesto susreta, razmjene te stjecanja znanja i vještina. – istaknula je Vera Robić-Škarica.

MM centar

Festival mladih redatelja i producenata

„Loncima" i drugim nagradama okrunjeni radovi na Reviji studentskog filma

Već treću godinu zaredom Udruga za promicanje studentskih aktivnosti organizira Reviju studentskog filma. Kratki filmovi proizvedeni studentskom rukom nizali su se tijekom tri dana, a oni najbolji za svoju su kvalitetu osvojili i nagradu.

naslovna

Djeca vojnici

Kako su djeci oduzeta ljudska prava

Trenutno je preko 300 tisuća djece uključeno u ratove diljem svijeta, a oko pola milijuna služi u vojsci, s time da je 40 posto te djece u rangiranim vojnim jedinicama.