Intervju s Azzarom Mujićem

„Kod svih se zaposlenika pokušava izvući maksimalni potencijal i uvijek se gleda na ono što pojedinac najviše voli raditi”

azzaro mujić

Bivši FER-ovac priča o ugodnoj radnoj atmosferi u tvrtki Undabot te o malim tajnama njihovog uspjeha.

Undabot je hrvatska tvrtka koja se bavi razvojem mobilnih aplikacija, a smještena je na dvadesetom katu zagrebačkoga Eurotowera. Osim vrlo modernoga ureda i prekrasnoga pogleda na grad, vrlo se brzo može primijetiti da su u Undabotu svi zaposlenici jednaki. Atmosfera u tvrtki je opuštena i prijateljska, a na ulazu su nas dočekala i dva vesela kućna ljubimca.

Nakon što smo se udobno smjestile u sobu za goste, započele smo intervju s bivšim FER-ovcem Azzarom Mujićem, team leaderom i iOS developerom tima koji radi na aplikaciji Njuškalo. Atmosfera je bila opuštena pa smo odmah prešli na ti.

Što te privuklo da se prijaviš za posao u Undabotu?

Zapravo, oni su mene našli. Iako sam znao za tvrtku koja radi na aplikaciji Njuškalo, nisam se prijavio za posao, već me preporučio prijatelj koji je u meni vidio potencijal. Predstavio me rukovoditeljima i rekao da vjeruje u mene. Sada radim ovdje sedam mjeseci i vrlo sam zadovoljan uvjetima.

Možeš li opisati prosječan radni dan?

Dan započinje smiješnim rečenicama ili nekim novim vicem. Zatim skuhamo kavu i čitamo mailove. Oko 10 sati običavamo podijeliti poslove, odnosno odrediti tko će što raditi taj dan. Što se tiče radnoga vremena, možemo doći ranije ili kasnije, samo se moramo unaprijed javiti.

Kako je izgledao tvoj prvi dan na poslu?

Super! Tjedan dana prije nego što sam došao raditi dobio sam laptop pa sam ga na vrijeme pripremio za posao. Prvi dan upoznao sam procese u firmi, primjerice kako ću bilježiti svoj dan na nekom projektu, kako komunicirati unutar i izvan tvrtke te kako komunicirati s klijentima. Budući da sam u Undabot došao s godinom i šest mjeseci iskustva u struci, već sam nakon tjedan dana počeo raditi na projektu Njuškalo. Iako se nekima godina i pol može činiti malo, u to vrijeme sam puno toga naučio i upravo mi je to iskustvo omogućilo brzo snalaženje s novim projektima.

Kakva je komunikacija među zaposlenicima?

Odlična! Kao prvo, nema razlike u tome tko je šef, a tko nije. Međusobno komuniciramo sasvim normalno. Jako smo dobro organizirani i svatko radi svoj posao, a imamo i stanke između posla. Primjerice, danas smo kratko gledali nogometnu utakmicu iz 1998. godine kada je Hrvatska pobijedila Njemačku rezultatom 3:0.

Idu li Undabotovi zaposlenici na stručne radionice, seminare ili konferencije?

Da. Androidaši su baš nedavno bili tri dana u Poljskoj na konferenciji gdje su stekli novo iskustvo i pritom se zabavili. Organiziraju se i radionice ako se, primjerice netko u timu želi više posvetiti menadžmentu. Isto tako, ako netko želi usavršiti engleski jezik, nudi mu se mogućnost pohađanja privatnog tečaja engleskoga jezika.

Na kojim tržištima Undabot posluje?

Trenutno su nam glavni klijenti iz Austrije i Hrvatske, a dugoročni plan nam je probijanje i na druga svjetska tržišta.

Pratite li trendove u poslu?

Uvijek pratimo trendove. U opisu našeg posla je da 10% vremena uložimo u edukaciju, čitanje blogova i praćenje novosti. Primjerice, kada iziđe novi iOS update softvera, svatko pogleda što je novost te smisli način na koji će to iskoristiti na svojem projektu ili na testnoj probi. Ako nešto dobro funkcionira, preporučujemo to klijentu i upravo je to ono što se od nas i očekuje. Mi implementiramo klijentove zahtjeve, ali isto tako im dajemo ideje kako bismo na kraju imali što bolji proizvod.

Možeš li nabrojiti što moraš imati da bi bio uspješan u ovom poslu?

Prije svega treba imati neku pozadinu. Primjerice, FER je dobra pozadina, ali sve ovisi o tome koliko si uložio u sebe. Trebaš puno raditi i trebaš raditi više nego što ti ljudi daju posla. Također, trebaš biti entuzijastičan i zbilja voljeti ono što radiš. Isto tako, trebaš si postaviti visoke ciljeve i napraviti plan za njih. Malim koracima do velikih ciljeva.

Cijeni li Undabot kod zaposlenika više socijalne vještine ili tehnološka znanja?

Kod svih se zaposlenika pokušava izvući maksimalni potencijal i uvijek se gleda na ono što pojedinac najviše voli raditi. Ako netko ima razvijenije socijalne vještine, njega će se poticati da se razvija u menadžerskom smjeru, primjerice da vodi svoj tim. Ako netko nema toliko razvijene socijalne vještine, a vrhunski je developer, firma će ga poticati da usavršava svoja tehnološka znanja te da razvija nova rješenja. Sve u svemu, uvijek se pokušava naći obostrano zadovoljstvo.

Za kraj, možeš li u tri riječi opisati Undabot?

Napredovanje, super i opušteno.

Komentari na članak

Vezani članci

Poslovni klub Črnomerec

Poslovni klub Črnomerec

Počele su prijave za radionice koje će mladima olakšati pronalazak posla

Poslovni klub Črnomerec osnovan je kako bi osnažio mlade za ulazak na tržište rada. Črnkas će održati radionice za traženje posla, a mladi će moći steći znanja i vještine potrebne za predstavljanje poslodavcu.

Andrej Virant Sadiković

Intervju s Andrejem Virantom Sadikovićem

„Nađite područje koje vas zanima jer tada posao neće biti posao, nego strast“

Peto izdanje festivala Dani komunikacija donosi pregršt zanimljivih predavača, ali i radionica. Jednu takvu, posebno namijenjenu studentima, vodit će Andrej Virant Sadiković, suvlasnik kreativne agencije Size.

kasica prasica

Intervju sa studenticom Fakulteta političkih znanosti

„Pare nisu problem, para nema!“

Porazgovarali smo s Anom, apsolventicom na Fakultetu političkih znanosti. Dotaknuli smo se teme atraktivne svim studentima: kako što lakše preživjeti akademsku godinu na ograničenom budžetu.

Studenti s fasciklima

Program „Dođi kući, mlada osobo”

Mađarska poziva mlade na povratak u domovinu

Hrvatska nije jedina zemlja koja muku muči s odlaskom velikog broja mladih ljudi, no Mađarska je odlučila svoje mlade privući natrag.

Aleksandar Šušnjar

Intervju

Aleksandar Šušnjar, predsjednik SZSuR: „Riječki studenti nemaju dovoljne smještajne kapacitete”

Pročitajte o novom vizualnom identitetu Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, izgradnji novoga studentskog doma, organizaciji Europskih studentskih igara i mnogo toga u intervjuu sa predsjednikom SZSuR-a.