Intervju s Azzarom Mujićem

„Kod svih se zaposlenika pokušava izvući maksimalni potencijal i uvijek se gleda na ono što pojedinac najviše voli raditi”

azzaro mujić

Bivši FER-ovac priča o ugodnoj radnoj atmosferi u tvrtki Undabot te o malim tajnama njihovog uspjeha.

Undabot je hrvatska tvrtka koja se bavi razvojem mobilnih aplikacija, a smještena je na dvadesetom katu zagrebačkoga Eurotowera. Osim vrlo modernoga ureda i prekrasnoga pogleda na grad, vrlo se brzo može primijetiti da su u Undabotu svi zaposlenici jednaki. Atmosfera u tvrtki je opuštena i prijateljska, a na ulazu su nas dočekala i dva vesela kućna ljubimca.

Nakon što smo se udobno smjestile u sobu za goste, započele smo intervju s bivšim FER-ovcem Azzarom Mujićem, team leaderom i iOS developerom tima koji radi na aplikaciji Njuškalo. Atmosfera je bila opuštena pa smo odmah prešli na ti.

Što te privuklo da se prijaviš za posao u Undabotu?

Zapravo, oni su mene našli. Iako sam znao za tvrtku koja radi na aplikaciji Njuškalo, nisam se prijavio za posao, već me preporučio prijatelj koji je u meni vidio potencijal. Predstavio me rukovoditeljima i rekao da vjeruje u mene. Sada radim ovdje sedam mjeseci i vrlo sam zadovoljan uvjetima.

Možeš li opisati prosječan radni dan?

Dan započinje smiješnim rečenicama ili nekim novim vicem. Zatim skuhamo kavu i čitamo mailove. Oko 10 sati običavamo podijeliti poslove, odnosno odrediti tko će što raditi taj dan. Što se tiče radnoga vremena, možemo doći ranije ili kasnije, samo se moramo unaprijed javiti.

Kako je izgledao tvoj prvi dan na poslu?

Super! Tjedan dana prije nego što sam došao raditi dobio sam laptop pa sam ga na vrijeme pripremio za posao. Prvi dan upoznao sam procese u firmi, primjerice kako ću bilježiti svoj dan na nekom projektu, kako komunicirati unutar i izvan tvrtke te kako komunicirati s klijentima. Budući da sam u Undabot došao s godinom i šest mjeseci iskustva u struci, već sam nakon tjedan dana počeo raditi na projektu Njuškalo. Iako se nekima godina i pol može činiti malo, u to vrijeme sam puno toga naučio i upravo mi je to iskustvo omogućilo brzo snalaženje s novim projektima.

Kakva je komunikacija među zaposlenicima?

Odlična! Kao prvo, nema razlike u tome tko je šef, a tko nije. Međusobno komuniciramo sasvim normalno. Jako smo dobro organizirani i svatko radi svoj posao, a imamo i stanke između posla. Primjerice, danas smo kratko gledali nogometnu utakmicu iz 1998. godine kada je Hrvatska pobijedila Njemačku rezultatom 3:0.

Idu li Undabotovi zaposlenici na stručne radionice, seminare ili konferencije?

Da. Androidaši su baš nedavno bili tri dana u Poljskoj na konferenciji gdje su stekli novo iskustvo i pritom se zabavili. Organiziraju se i radionice ako se, primjerice netko u timu želi više posvetiti menadžmentu. Isto tako, ako netko želi usavršiti engleski jezik, nudi mu se mogućnost pohađanja privatnog tečaja engleskoga jezika.

Na kojim tržištima Undabot posluje?

Trenutno su nam glavni klijenti iz Austrije i Hrvatske, a dugoročni plan nam je probijanje i na druga svjetska tržišta.

Pratite li trendove u poslu?

Uvijek pratimo trendove. U opisu našeg posla je da 10% vremena uložimo u edukaciju, čitanje blogova i praćenje novosti. Primjerice, kada iziđe novi iOS update softvera, svatko pogleda što je novost te smisli način na koji će to iskoristiti na svojem projektu ili na testnoj probi. Ako nešto dobro funkcionira, preporučujemo to klijentu i upravo je to ono što se od nas i očekuje. Mi implementiramo klijentove zahtjeve, ali isto tako im dajemo ideje kako bismo na kraju imali što bolji proizvod.

Možeš li nabrojiti što moraš imati da bi bio uspješan u ovom poslu?

Prije svega treba imati neku pozadinu. Primjerice, FER je dobra pozadina, ali sve ovisi o tome koliko si uložio u sebe. Trebaš puno raditi i trebaš raditi više nego što ti ljudi daju posla. Također, trebaš biti entuzijastičan i zbilja voljeti ono što radiš. Isto tako, trebaš si postaviti visoke ciljeve i napraviti plan za njih. Malim koracima do velikih ciljeva.

Cijeni li Undabot kod zaposlenika više socijalne vještine ili tehnološka znanja?

Kod svih se zaposlenika pokušava izvući maksimalni potencijal i uvijek se gleda na ono što pojedinac najviše voli raditi. Ako netko ima razvijenije socijalne vještine, njega će se poticati da se razvija u menadžerskom smjeru, primjerice da vodi svoj tim. Ako netko nema toliko razvijene socijalne vještine, a vrhunski je developer, firma će ga poticati da usavršava svoja tehnološka znanja te da razvija nova rješenja. Sve u svemu, uvijek se pokušava naći obostrano zadovoljstvo.

Za kraj, možeš li u tri riječi opisati Undabot?

Napredovanje, super i opušteno.

Komentari na članak

Vezani članci

Članovi SUS-a

Intervju: Tomislav Lalić

Slavonska udruga studenata: radom i trudom do prepoznatih projekata

Slavonska udruga studenata uskoro slavi svoj drugi rođendan, među najmlađim su zavičajnim studentskim udrugama, a nama se čini kao da su tu već godinama. Tomislav Lalić, osnivač i predsjednik razgovarao je s nama o prve dvije godine rada te budućim planovima i projektima.

ENTER Zagreb logo

Bojan Gazibara u intervjuu za Studentski.hr

Enter Zagreb – pravo je vrijeme za radio namijenjen mladima

ENTER možete slušati svaki dan na frekvencijama 99.0 i 97.0 Mhz, a osim odlične glazbe, očekuju vas i simpatični i nasmijani voditelji. Jedan od njih je i Bojan Gazibara!

OTP banka

Intervju s predsjednikom Udruge srednjoškolaca Hrvatske

"Upisom fakulteta dolaze nove obaveze, a pravilno upravljanje novcima olakšava studiranje"

Valentino Vasilik, predsjednik Udruge srednjoškolaca Hrvatske, nedavno je uplovio u studentske vode. Otkriva na što studenti moraju pripaziti pri biranju bankarskih usluga.

Traženje posla

Male mudrosti

Savjeti za olakšavanje mukotrpne potrage za poslom

Neovisno o tome tražiš li posao već mjesecima ili si tek krenuo u potragu, donosimo ti savjete koji će ovaj proces učiniti bezbolnijim.

Plastic Knives

Intervju s duom Plastic Knives

''Damjan će svirati bubnjeve, a ja ću štimati gitaru cijeli nastup''

Očekuje nas svirka Plastic Knivesa u Vintage Industrial Baru 25. svibnja. Saznali smo što su nam momci pripremili.