LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SKAC_ST predstavlja

Jučer započeo međunarodni volonterski projekt „72 h bez kompromisa”

Očekuje se preko 200 mladih koji će pokazati vlastitim angažmanom da je ovo stvarno izvrsna prilika za promociju duhovnosti, zajedništva, kreativnosti...

Očekuje se preko 200 mladih koji će pokazati vlastitim angažmanom da je ovo stvarno izvrsna prilika za promociju duhovnosti, zajedništva, kreativnosti...

72h bez kompromisa međunarodni je volonterski projekt koji animira mlade te promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo.

Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj i već godinama okuplja tisuće mladih diljem Europe da kroz jedan vikend zajedničkim snagama preobraze svoju župnu i mjesnu zajednicu različitim volonterskim akcijama.

U Europi ovaj projekt ostvaruje 9 zemalja i mladi su ga prepoznali kao najdraži volonterski projekt te se vrlo rado u njega uključuju! Hrvatska je deseta zemlja u Europi koja kreće s ovim projektom.

U projektu 72h bez kompromisa mladi stavljaju sebe, svoje vrijeme i sposobnosti na raspolaganje za konkretne i određene volonterske akcije, kako na župama tako i u udrugama koje se bave različitim karitativnim djelovanjima i pritom promiču kršćanske vrijednosti (npr. rad s mladima, posjete, pomaganje starijima i nemoćnima, čišćenje, uređivanje domova, uređivanje okoliša oko crkve, parkova, škola, vrtića, groblja, prikupljanje sredstava za oboljele, ekološke akcije, kreativne radionice s djecom s poteškoćama u razvoju, kao i medijski projekti i radionice…).

Očekuje se preko 200 mladih koji će pokazati vlastitim angažmanom da je ovo stvarno izvrsna prilika za promociju duhovnosti, zajedništva, kreativnosti, međugeneracijske solidarnosti, razbijanje predrasuda i rušenje granica.

Otvaranje projekta održalo se 24. listopada u 18 h u crkvi Gospe od zdravlja te je upriličeno euharistijsko slavlje i druženje mladih volontera.

25. listopada u 9 h mladi će biti podijeljeni u grupama  na ekološke, humanitarne, socijalne, kulturne, umjetničke i medijske projekte koji će se realizirati u suradnji s udrugama Zdenac i MOST, Caritasom Splitsko-makarske nadbiskupije, Studentskim centrom Split, Konzumom d.o.o., Hrvatskim nadzemljem i  Uredom za pastoral mladih.

Projekti će se odvijati tijekom cijelog dana na sljedećim lokacijama: Dom za starije i nemoćne osobe na Zenti i u Vukovarskoj ulici, Montessori dječji vrtić Mali cvijetak, Super Konzum (Stinice i Sirobuja),  općina Zagvozd, Župa sv. Petra, Gospe od Pojišana, Gospe od Ružarija, Solinskih mučenika, Marije Pomoćnice .

Cjelokupni program ove volonterske akcije završava 26. listopada svetom Misom u katedrali sv. Duje u 11 h koju predvodi mons. Marin Barišić i svečanim domjenkom.     

Studentski katolički centar Split (SKAC_St) je neprofitna udruga civilnog društva s djelovanjem na području grada Splita i Splitsko – makarske nadbiskupije vođena od strane vjernika laika, koja se bavi mladima u duhu kršćanskoga svjetonazora, s posebnim naglaskom na studente i mlade radnike.

Jedan od glavnih ciljeva Skaca_St je poticanje mladih intelektualaca da budu pokretači pozitivnih promjena u hrvatskom društvu. 

FOTO: ZVONIMIR MATUTINOVIĆ/STUDENTSKI.HR