LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Simptomi ovisnosti

Jeste li ovisni o videoigrama?

Nekontrolirana želja za igranjem, nemir i razdraženost kada se ne igra te zanemarivanje svojih obaveza samo su neki od simptoma ovisnosti o videoigrama. Prepoznajete li se u njima?

Nekontrolirana želja za igranjem, nemir i razdraženost kada se ne igra te zanemarivanje svojih obaveza samo su neki od simptoma ovisnosti o videoigrama. Prepoznajete li se u njima?

Jedan od čestih načina provođenja slobodnog vremena je igranje videoigara, što lako može prerasti u ovisnost. U Hrvatskoj 81% djece i mladeži igra videoigre, stoji u istraživanju Vesne Bilić.

Rizični čimbenici za stvaranje ovisnosti

Vesna Bilić i Tajana Ljubin Golub otkrivaju nekoliko rizičnih čimbenika za stvaranje ovisnosti. Veća je vjerojatnost da će muški spol postati ovisan jer češće igraju videoigre od ženskog spola. Osim toga, većina videoigara namijenjena je upravo muškom spolu jer uključuje elemente borbe ili natjecanja, što samo povećava rizik. Slabiji školski uspjeh te nisko samopoštovanje također mogu doprinijeti stvaranju ovisnosti.

Kako prepoznati ovisnika o videoigricama?

-Nekontrolirana želja za igranjem

- Gubitak kontrole nad ovisničkom aktivnosti i provođenje sve više vremena igrajući

- Osjećaj nemira i razdraženosti kada se ne igra

- Zanemarivanje alternativnih zadovoljstava, školskih i kućnih obaveza

- Nemogućnost prestanka igranja videoigara

- Laganje da bi se prikrila vezanost uz videoigre


Međutim, nisu sve osobe ovisnici. Bitno je razlikovati osobu koja često igra i ovisnika o videoigrama.

„Kada je riječ o ovisnosti, osoba sebi zbog igranja videoigara nanosi štetu u različitim životnim područjima, tj. radi se o klinički relevantnom fenomenu”, ističu Bilić i Ljubin Golub.

Ovisne osobe često prati slab školski uspjeh, neopravdano izostajanje s predavanja, suicidalne misli i problemi pažnje. Osim toga, ovisne osobe češće ulaze u fizičke obračune od osoba koje često igraju.


Nije sve tako sivo

Igranje videoigara može imati prednosti, ali samo ako se videoigre igraju umjereno. Neke od prednosti su mogućnost boljeg procesuiranja sekundarnih vizualnih podražaja, bolja koordinacija oko-ruka i bolja brzina reakcije. Igranje videoigara može dovesti do povećanja prosocijalnog ponašanja kao što su pomaganje i briga za drugog, a videoigre mogu biti odlično edukacijsko i terapijsko sredstvo. Umjereno igranje videoigara pomaže razvoju logičkih i matematičkih sposobnosti.

FOTO: SLOBODNADALMACIJA.HR