LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ne bacajte stare majice!

Jednostavnija reciklaža odjeće od 1. siječnja 2016. godine

Više neće trebati ići do reciklažnih dvorišta, već će se otpadni tekstil moći ostaviti u posebnim spremnicima koji će se nalaziti u trgovinama tekstilom i obućom.

Više neće trebati ići do reciklažnih dvorišta, već će se otpadni tekstil moći ostaviti u posebnim spremnicima koji će se nalaziti u trgovinama tekstilom i obućom.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović objavio je da je izrađen pravilnik kojim će se uspostaviti sustav odvojenog sakupljanja otpadnog tekstila i obuće.

– Otpadni tekstil i obuća jedna je od sedam kategorija otpada koju želimo odvojeno prikupljati i reciklirati te smo izradili prijedlog Pravilnika o otpadnom tekstilu i obući kojim uređujemo taj sustav. Ovo je važno za građane jer će na jednostavan način moći reciklirati tekstil i obuću. Više neće trebati ići do reciklažnih dvorišta, već će se otpadni tekstil moći ostaviti u posebnim spremnicima koji će se nalaziti u trgovinama tekstilom i obućom. Važno je i za gospodarstvo jer će se tvrtkama koje recikliraju otpadni tekstil smanjiti troškovi proizvodnje i na taj način podupiremo otvaranje zelenih radnih mjesta.

To je dobra vijest jer smo godinama uzalud bacali stare veste, majice, trenirke i tenisice. Ovako ćemo na jednostavan način moći odložiti nepotrebnu odjeću, a u isto vrijeme učiniti vrlo važnu stvar za okoliš. Umjesto pretrpavanja kanti za otpad potrganom odjećom, Pravilnikom se predlaže da svi proizvođači tekstila i obuće u prodajnom prostoru većem od 400 m2 ili njegovoj blizini na vidljivom mjestu postave spremnike za skupljanje otpadnog tekstila i obuće za vrstu robe koju prodaju.

Primjerice, trgovine tepisima morale bi osigurati spremnike za otpadne tepihe, a dućani s robom spremnike za otpadnu robu. Propis bi vrijedio za sve tvrtke, građane i obrtnike koji se profesionalno bave razvijanjem, proizvodnjom, preradom, obradom, prodajom te uvozom ili izvozom proizvoda od tekstila.

Podaci Agencije za zaštitu okoliša pokazuju da je 2013. proizvedeno 1 299 577 tona miješanog komunalnog otpada. Prema analizi Ministarstva zaštite okoliša i prirode, otpadni tekstil i obuća čine 3,71% sastava miješanog komunalnog otpada. Tako je svaki građanin Hrvatske u prosjeku godišnje proizveo oko 12 kilograma otpadnog tekstila i obuće.

– Ovim Pravilnikom činimo još jedan korak ka preokretu u ponašanju prema prirodi i savjesnoj brizi za okoliš, čije stanje u današnje vrijeme predstavlja jedan od ključnih segmenata za opstanak i razvoj društva. – zaključuju u Ministarstvu.

FOTO: MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE