LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Školska godina 2013./2014.

Istraživanje Studentskog zbora Gacke među budućim studentima iz Like

Istraživanje je članove Zbora uvjerilo u ono što nastoje potvrditi i svakim projektom. Mladi Ličani s vremena na vrijeme nose velik teret svoje inertne i demotivirajuće okoline.

Istraživanje je članove Zbora uvjerilo u ono što nastoje potvrditi i svakim projektom. Mladi Ličani s vremena na vrijeme nose velik teret svoje inertne i demotivirajuće okoline.

U školskoj godini 2013./2014., članovi Studentskog Zbora Gacke održali su predavanje maturantima u nekoliko ličkih srednjih škola. Budući kolege predstavili su čari studentskog života – kolokvije, menze, studentske domove i razna vlastita iskustva. Proveli su i istraživanje o ambicijama ličkih maturanata.

Istraživanje je uključilo stotinjak maturanata srednjih škola u Otočcu i Gospiću. Smatra ga se referentnim pokazateljem trenutnog stanja mladih generacija. Iako predavanja nisu bila obavezna, članovi Zbora zadovoljni su zainteresiranošću i brojnim odazivom maturanata, suprotno pretpostavkama nekih obrazovnih djelatnika. Forma predavanja bila je puno slobodnija od standardnoga srednjoškolskoga sata pa se postigla ugodna razina obostrane komunikacije između predavača i slušatelja.

Možemo tvrditi, temeljem konkretnih podataka, kako maturanti o budućem studiju najmanje doznaju u školi. Tek se nekoliko maturanata sjetilo zagrebačke Smotre sveučilišta. Više od polovice učenika potvrdilo je da najviše informacija dobiva putem interneta i iz vlastite okoline – od prijatelja, braće i sestara. Osim navedenog, istražena je i zainteresiranost za pojedine studije.

Najveći interes u području primijenjenih znanosti

Iako određen broj maturanata još nije donio odluku o budućem studiju, većina ipak jest. Najveći interes vlada u području primijenjenih znanosti na čelu s novim tehnologijama – informatikom i računalstvom. Tradicionalno, visoka mjesta na popisu zauzimaju šumarstvo, učiteljski studij, pravo i promet. Pozitivno je iznenađenje svakako zainteresiranost za strane jezike te dramsku i likovnu umjetnost. Raznovrsnost želja potvrdilo je naša očekivanja o mjestu studiranja budućih akademskih građana.

Željeni studij budućih studenata

Željeni studij budućih studenata, FOTO: SZG

Neosporivo, najveći broj maturanata iduće se godine vidi u Zagrebu. Zadar, Rijeka i Gospić dijele tek nijanse, a na zadnjim mjestima našli su se Otočac i Split. Pokazatelj da mladi Ličani idu ukorak s hrvatskim trendovima zainteresiranost je za studiranje u inozemstvu. Vjeruju da bi broj zainteresiranih bio itekako veći kad bi o tome bilo dostupno više informacija.

Istraživanje je članove Zbora uvjerilo u ono što nastoje potvrditi i svakim projektom. Mladi Ličani s vremena na vrijeme nose velik teret svoje inertne i demotivirajuće okoline. Unatoč tome, redovito iznenađuju svojim zrelim razmišljanjem i upornošću u stvaranju svijeta u kojem jednog dana žele živjeti. Ovo istraživanje može biti jasna poruka svim generacijama.

Zrelije generacije trebale bi stati sa svime i poslušati mišljenje mladog čovjeka. S druge strane, mladi neka stanu sa snovima i počnu ih pretvarati u stvarnost!

FOTO: MOJ SMJEŠTAJ