Televizijska emisija postala je mobilna aplikacija

INTERVJU: Mobilna aplikacija Kvisko zadivit će sve ljubitelje emisije Kviskoteka

Kvisko2

Preuzimanje ove aplikacije za pametne telefone potpuno je besplatno, a autori pripremaju i aplikaciju za svjetsko tržište.

Popularna televizijska igra Kviskoteka od 1980. do 1995. zabavljala je gledatelje ispred malih ekrana, još putem stare Televizije Zagreb, odnosno današnjeg HRT-a.

Nakon toga, jedno se vrijeme Kviskoteka emitirala i na Novoj TV.

Projekt Kviskoteka izradio je Lazo Goluža koji je bio i urednik emisije te jedan od autora pitanja.

Igra se sastojala se od 5 različitih kategorija: igre asocijacije, ABCD pitalice, bliskih susreta, igre detekcije i igre pitanja i odgovori.

Danas, na opće veselje svih koji su odrasli pokraj Kviskoteke, ali i svim nešto mlađim fanaticima kvizova, Kviskoteka se razvila u nešto novo i modernije. Sada nosi naziv Kvisko i više se ne radi o televizijskoj emisiji, već o mobilnoj aplikaciji koja je od 17. lipnja dostupna za sve iOS uređaje.

Igra asocijacija jedina je kategorija koja je dostupna na mobilnoj aplikaciji, a iza nje stoji i sam autor Kviskoteke, Lazo Goluža, te Branko Kobali, direktor zagrebačke tvrtke Intech d.o.o, a u razvoju im je pomogla i tvrtka za razvoj programa Infinum.

Goluža i Kobali
 
Izvor: Kvisko
 

Preuzimanje igre znanja potpuno je besplatno, a korisnik rješava asocijacije iz raznih područja. Pojašnjenja asocijacija pomažu da se nauči nešto novo. Natjecatelj treba odgonetniti rješenja stupaca i konačno rješenje i tako osvaja bodove i zlatnike koje koriste kad im zatreba pomoć. Igrati se može samostalno ili u paru na istom uređaju, a najavljeno je kako će se razviti i opcija multiplayer, odnosno korisnici će na mreži moći igrati jedni protiv drugih.

Ima li planova za uključivanje i ostalih kategorija iz Kviskoteke u mobilnu aplikaciju i kada ju možemo očekivati na Android uređajima, pročitajte u nastavku.

Napomenuli ste kako je razvoj mobilne aplikacije trajao godinu dana, zanima nas kako ste došli na ideju da televizijsku emisiju prekonstruirate u mobilnu aplikaciju?

Ideja se nametnula sama od sebe. Kviskoteka je uvijek bila tehnološki napredna i bilo je zapravo logično preseliti je u novi mobilni svijet.

Od kojih se sve faza sastojao razvoj aplikacije?

Prva faza bila je „prebaciti” televizijski format koji ima svoje zakonitosti u mobilni format koji je svijet za sebe. Zadnja faza zapravo nikad neće završiti jer se u mobilnom svijetu uvijek događa nešto novo i vi se morate tome prilagoditi. Samo programiranje trajalo je par mjeseci.

Pretpostavljamo da ste željeli zadržati ugođaj Kviskoteke, pa nas zanima koji je bio najveći izazov u stvaranju aplikacije? Jeste li pazili da se ne izgubi taj ugođaj emisije?

Najveća razlika je ta što ste u kvizu rješenja izgovarali, a ovdje morate upisivati točno rješenje. Najveći problem koji nažalost nismo rješili je pitanje glazbe iz Kviskoteke. Glazbena podloga je pjesma Child of Vision koju izvodi Supertramp i prava su bila preskupa.

Što bi vi rekli da je najveća razlika između televizijske emisije i Kviska kao mobilne aplikacije?

Najveća razlika i prednost je ta što sada možete aktivno sudjelovati u rješavanju asocijacija, a nekad ste to mogli samo gledati. Rješavali ste vi zajedno s natjecateljima, ali budući da su to bili „najbolji od najboljih” dosta su to često prebrzo rješavali.

Objasnili smo već kako će igra funkcionirati, ima li aplikacija i razine težine? Mogu li i djeca igrati, planirate li i za njih napraviti verziju igrice?

Da, postoje tri razine, pametno, izvanredno i genijalno. Kada rješite prvu razinu onda možete reći sami za sebe da ste pametni itd. U pripremi je i dječja verzija Kviska.

Najavili ste da se razvija i mobilne aplikacija za Android uređaje te za Facebook. Koliko će korisnici Androida otprilike čekati da i oni zaigraju Kviska?

Android verzija se očekuje na jesen.

Kvisko3
 
Izvor: Kvisko
 

Spomenuli smo već kako se Kvisko sastoji samo od igre asocijacije. Imate li možda u planu i druge kategorije uklopiti u aplikaciju, ili možda čak razviti nove aplikacije samo s tim kategorijama?

U planu je da „preselimo” i ostale igre, to će zavisiti od reakcije naših korisnika.

S obzirom da su kvizovi na mobilnim uređajima vrlo aktualni u svijetu, planirate li možda proširiti tržište i napraviti verziju na engleskom jeziku?

Već je gotova engleska verzija koja se zove iQuizco biti će „vani” za cca. mjesec dana.

Kakav uspjeh očekujete ukoliko se odlučite proširiti van hrvatskog tržišta?

Mi mislimo da je Kvisko igra za pametne ljude i da postoje ljudi koji imaju interes za takve vrste igara svugdje na svijetu. Naravno, mislimo da je igra asocijacija originalna, zabavna i da bi trebala naći svoje mjesto i izvan ovih naših prostora.

Kakve su reakcije korisnika iPhonea? Jeste li primili kakve nostalgične komentare?

Reakcije su odlične, trenutno smo na 20.000 downloada. Igru smo optimizirali za iPhone 5 i novije uređaje pa se trenutno malo ljute igrači koji imaju iPhone 4 i iPhone 4s, ali upravo je na putu update koji bi i njima trebao omogućiti igranje Kviska.

Komentari na članak

Vezani članci

Google Smart Replay

Smart Replay

Nova Googleova opcija pojednostavljuje odgovaranje na poruke

Smart Replay već je neko vrijeme dostupan korisnicima aplikacije Inbox by Gmail, a od sada ga je moguće koristiti i na Gmailu, Android Messages i Project Fi aplikacijiama te Allo servisu za „chatanje”. Potvrđeno je kako će pametni odgovori uskoro biti dostupni i na drugim alatima za komuniciranje.

Nikola Budiša

Nikola Budiša s portala Lovely Međimurje

„U poduzetništvu je potrebno biti mlad i nadobudan“

Mladi međimurski poduzetnik Nikola Budiša pokrenuo je vlastito poduzeće bez početnog kapitala. Ono što bi mnogi smatrali „ludošću“ pretvorilo se u uspješnu tvrtku iz koje se razvio još uspješniji brand Lovely Međimurje koji promovira sve ljepote i turističku ponudu Međimurske županije.

Veterinarski fakultet Zagreb

Izum mladog inovatora Ivana Mrvoša

Steora pametne klupe našle su svoje mjesto na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu

Nakon Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, tri pametne Steora klupe mladog izumitelja Ivana Mrvoša instalirane su na Veterinarskom fakultetu. Klupe nude mogućnost USB punjenja, mobilnog interneta, kao i pristup raznim informacijama.

Sat s Brailleovim pismom

Novi izum prilagođen slijepim osobama

Pametni sat koji mailove prevodi u Brailleovo pismo

Dot Watch, pametni sat za slijepe i slabovidne osobe, prevodi tekstove, mailove i notifikacije u Brailleovo pismo. Na površini sata dižu se i spuštaju čunjići koji slijepima omogućuju da pomoću dodira pročitaju obavijesti. Kad nema nikakvih obavijesti, uređaj se pretvara u običan sat.

Toni Pavić-spot

Intervju s mladim glazbenikom Tonijem Pavićem

„Trudim se javnosti ponuditi nešto kvalitetno i zanimljivo kako bih uspio izgraditi svoju priču“

Talentirani rocker Toni Pavić obogaćuje rock scenu u Hrvatskoj jedinstvenim pjesmama. Ispričao nam je kako je izgledao njegov put u solo vode i kako teče snimanje prvog albuma.