LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Snimanje fotografija za kalendar

INTERVJU I FOTO: „Douge“ – modna revija udomljenih kućnih ljubimaca

Udruga Traži se prijatelj provela je projekt „Dogue“ – snimanje kalendara za 2017. godinu s modelima i udomljenim kućnim ljubimcima. Pitali smo ih kako su došli na tu ideju, jesu li se ljubimci snašli na setu i kakvi su im planovi za budućnost.

Udruga Traži se prijatelj provela je projekt „Dogue“ – snimanje kalendara za 2017. godinu s modelima i udomljenim kućnim ljubimcima. Pitali smo ih kako su došli na tu ideju, jesu li se ljubimci snašli na setu i kakvi su im planovi za budućnost.

Udruga za zaštitu životinja Traži se prijatelj iz Rijeke djeluje od 2011. godine te provodi više programa za zaštitu i dobrobit kućnih ljubimaca, kao i edukacije za djecu u obrazovnim ustanovama. Udruga je ove godine pokrenula projekt Douge, odnosno snimanje fotografija za kalendar 2017. godine

Promocija kalendara održat će se 11. studenog 2016. godine u 18 sati ispred slastičarnice Cukerin, gdje će se moći i kupiti kalendar po cijeni od 35 kuna. Događaj će se odvijati u obliku modne revije modela i kućnih ljubimaca. Volonterka Martina Manestar otkriva nam nešto više o samoj Udruzi, projektu i promociji.

Za početak, možete li nam nešto reći o Udruzi za zaštitu životinja Traži se prijatelj? Otkad djeluje, čime se bavi, tko sve sudjeluje u radu udruge?

Udruga za zaštitu životinja Traži se prijatelj osnovana je u Rijeci 29. ožujka 2011. godine, a u radu sudjeluju volonteri. Od tada vrlo aktivno provodi nekoliko programa za zaštitu i dobrobit kućnih ljubimaca. Ti programi jesu – udomljavanje napuštenih životinja, organiziranje javnih događanja, edukacije građana na štandovima Udruge i edukacije djece u obrazovnim ustanovama – što uključuje pružanje pomoći napuštenim životinjama, odnosno financiranje i sufinanciranje, sterilizaciju i kastraciju, osiguravanje hrane, privremenog smještaja i veterinarsko liječenje napuštenih životinja.

Što je to projekt Douge i koji je njegov cilj?

Douge je snimanje životinjskih i ljudskih modela za kalendar 2017. godine Cijeli je projekt humanitaran, svi sudionici u realizaciji ovoga projekta odradili su to na volonterskoj bazi. Cilj je bio dobiti dobre fotografije i predivan kalendar, a uz donaciju od 40 kuna vi dobijete poseban kalendar te tom donacijom podupirete daljnji rad udruge.


Snimanje kalendara Dogue, FOTO: Udruga za zaštitu životinja Traži se prijatelj
 
Tko sve sudjeluje na projektu, tko je voditelj projekta i koja je njihova zadaća?

Na projektu sudjeluju udruga Traži se prijatelj, fotograf Petar Fabijan, asistent fotografa Ištvan Širola – Pišta, stilistica Maja Tomažić Jakumatović, grafička dizajnerica Lara Mamula, Studio Anais zadužen za frizure, Studio Fani zadužen za make up i slastičarnica Cukerin kao organizator promocije.

Kada i kako ste došli na ideju za ovaj projekt i koliko vam je vremenski trebalo da se nakon toga projekt razvije?

Na ideju smo došli početkom rujna ove godine i veoma smo brzo realizirali cijeli projekt. Najteži dio bio je uskladiti sve sudionike jer je fotografiranje trajalo jedan dan. Na ideju smo došli sasvim slučajno. Mi smo, kao volonteri, imali jednu teže izvedivu ideju; Petar je predložio studijsko snimanje te je vrlo brzo pao i dogovor. Razrađene su bile sitnice, pronašli smo modele, stilisticu te frizerke i vizažisticu.

Opišite nam kako je izgledalo snimanje za kalendar. Koji su ljubimci sudjelovali? Koliko ih je izazovno bilo fotografirati? Kako su se slagali s modelima?

Snimanje je zaista bilo zabavno! S nekima smo to odradili lakše, s nekima teže, ali kad uzmete u obzir da se životinjski i ljudski modeli ne poznaju, ispalo je sve super. Većina životinja ljubimci su nas volontera te je svega nekoliko njih od poznanika. Imali smo i dvije mace te je s njima bio pravi izazov jer mace su ipak tvrdoglavije nego psi. Međutim, ispalo je super, cure su imale strpljenja, a mace su se s vremenom opustile, tako da ih je bio užitak gledati.

Svi će prihodi od prodaje kalendara biti korišteni za rad Udruge. Gdje će se sve kalendar moći kupiti, koja će biti njegova cijena i mogu li zainteresirani i na neki drugi način pomoći radu Udruge?

Kalendar će se, uz donaciju od 40 kuna, moći preuzeti 12. studenog na našem štandu na Korzu ispred bivše pošte te od 14. studenog u Veterinarskoj ambulanti Njuška, u Tower centru Rijeka na prodajnom mjestu Slika, Cukerinu, Skalar zoo shopu i Salonu Nesi za šišanje pasa i mačaka. Svi koji žele pomoći radu Udruge mogu tako što će posjetiti naše štandove i svojim donacijama olakšati Udruzi. Mogu nam pomoći tako što će postati naš volonter ili uplatom na naš račun i, naravno, udomljavanjem naših štićenika.

Promocija kalendara održat će se 11. studenog u 18 sati ispred slastičarnice Cukerin. Kako će izgledati promocija, što posjetitelji mogu očekivati i hoće li se na promociji moći kupiti kalendar?

Promocija je osmišljena kao mala revija životinjskih i ljudskih modela koji su sudjelovali na snimanju za kalendar. Ne možemo otkrivati detalje cijele promocije, ali smatramo da će se lijepo provesti svatko tko dođe. Kalendari će se na dan promocije moći preuzeti donacijom od 35 kuna.

Kakvi su planovi za budućnost? Namjeravate li i sljedeće godine provesti isti ili sličan projekt?

Zasad smo posvećeni ovom projektu dok ne završi 2016. godina. Čeka nas puno posla tijekom 11. i 12. mjeseca, tako da nemamo konkretne planove za 2017. godinu.

Jeste li, generalno, zadovoljni projektom? Mislite li da ste nešto trebali napraviti drugačije ili bolje? Koji su vam bili najzanimljiviji i najdraži trenuci pri snimanju kalendara s ljubimcima?

Jako smo zadovoljni cijelim projektom, svim ljudima koji su sudjelovali na njemu i, naravno, jako smo im zahvalni na tome. Ne bismo ništa mijenjali, sve je prošlo i bolje nego što smo planirali. Najzanimljiviji trenutak snimanja – pa teško je izdvojiti neki, zaista je bilo zabavno i zanimljivo. Od trenutaka kad smo stajali uz Petra i keksićima dozivali pse da gledaju u nas, to jest u kameru, do tog trenutka kad se maca zavukla u studiju pa smo pola studija morali prekopati da bismo je pronašli.

Za kraj, imate li što za poručiti potencijalnim udomiteljima i donatorima te onima koji bi htjeli doći i vidjeti promociju kalendara?

Pozivamo sve potencijalne udomitelje da postanu udomitelji i pruže dom napuštenoj životinji jer ona će im to vratiti i više nego dvostruko. Našim trudom i radom želimo pokazati svima da se zaista trudimo i da iz godine u godinu neke nove projekte realiziramo. Želimo da vide i prepoznaju naš trud u svijetu volontiranja te da nam pomognu koliko mogu.

Fotografije sa snimanja kalendara možete pogledati u fotogaleriji koju smo vam pripremili, a detaljne informacije potražite na Facebook stranici Udruge i službenoj stranici događaja.

FOTO: UDRUGA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA „TRAŽI SE PRIJATELJ“