LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
100. godišnjica IAU-a

Imenujte egzoplanet i zvijezdu oko koje se okreće

Međunarodni astronomski savez više od 70 zemalja, među kojima je i Hrvatska, daje mogućnost imenovanja zvijezde i egzoplaneta.

Međunarodni astronomski savez više od 70 zemalja, među kojima je i Hrvatska, daje mogućnost imenovanja zvijezde i egzoplaneta.

Međunarodni astronomski savez (IAU) povodom 100 godina postojanja organizira svjetski natječaj pod nazivom IAU100 NameExoWorlds – Imenujte egzoplanetni sustav. Natječaj je to koji svakoj zemlji na svijetu omogućuje da imenuje odabrani egzoplanet i zvijezdu oko koje se okreće.

U natječaju sudjeluje više od 70 zemalja, među kojima i Hrvatska. Svaka od zemalja sudionica organizira državne kampanje putem kojih će javnosti omogućiti glasovanje. Sam cilj kampanje stvaranje je svijesti o tome koje je naše mjesto u svemiru.

Upravni odbor natječaja IAU100 NameExoWorlds svakoj je zemlji dodijelio sustav zvijezde i planeta, pri čemu su posebnu pozornost posvetili tome da je zvijezda svake od zemalja vidljiva iz te zemlje te dovoljno jasna da bi bila vidljiva kroz male teleskope.

Hrvatskoj je tako pripao sustav u zviježđu Ris, u kojem se oko zvijezde trenutačno službenog imena HD 75898 okreće divovski planet HD 75898b mase gotovo tri puta veće od Jupiterove.

Zvijezda HD 75898 od nas je udaljena 255 svjetlosnih godina te je nešto veća, sjajnija i mlađa u usporedbi s našim Suncem, dok je planet HD 75898b divovski plinoviti planet koji kruži oko nje. Sam planet gotovo je trostruko veći od Jupitera i potrebna su mu 422,9 dana da jedanput obiđe oko svoje zvijezde.

Detaljna pravila i obrazac za imenovanje zvijezde i egzoplaneta potražite na linku.

FOTO: PINTEREST