LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Game of Thrones

Igra prijestolja odlazi iz Hrvatske ako HBO ne dobije obećani novac

Ukoliko Sabor izglasa rebalans proračuna kojim bi se smanjili poticaji za filmsku produkciju, HBO neće snimati Igru prijestolja u Dubrovniku.

Ukoliko Sabor izglasa rebalans proračuna kojim bi se smanjili poticaji za filmsku produkciju, HBO neće snimati Igru prijestolja u Dubrovniku.

Mnogo se medijske prašine diglo već na samom početku snimanja treće sezone popularne serije Igre prijestolja u Dubrovniku.

Naime, problem je nastao uoči snimanja serije, kada je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske trebalo HBO-u poslati garanciju da će im isplatiti četiri milijuna kuna obećanog poticaja.

Na kraju je novac ipak isplaćen HBO-u, a druga i treće sezona popularne serije snimane su u Dubrovniku.

Igra prijestolja
 
Igra prijestolja; FOTO: Dnevno.hr
 
 

Hoće li HBO ovog puta uistinu otići iz Hrvatske ovisi o Saboru koji je u petak na sjednici glasovao o promjenama u proračunu Republike Hrvatske, kojima bi se smanjili poticaji za filmsku produkciju. Naime,  snimanje samo jedne sezona ove serije stoji oko 60 milijuna dolara, što je velika količina novaca za našu zemlju, stoga je Republici Hrvatskoj u interesu zadržati novac koji dolazi od stranih producenata. Primjerice, ukoliko strani producenti potroše 10 milijuna eura, od RH se zahtijeva da im vrati dva milijuna, dok ostatak novca ostaje u državi.

Igra prijestolja 1
 
Igra prijestolja 1; FOTO: maxtv.tportal.hr
 
 

Kada su producenti HBO-a čuli za novu mogućnost neisplate poticaja, otvoreno su zaprijetili povlačenjem iz Hrvatske i povratkom na Maltu, gdje je i snimana prva sezona serije, prenosi Večernji list.

Sve u svemu, ukoliko Sabor izglasa promjene proračuna kojima bi se smanjili poticaji za filmsku proizvodnju, HBO bi mogao povući produkciju serije iz Hrvatske.

FOTO: 24 SATA