Svjetski savez mladih Hrvatska

Hrvatskoj je potrebna hitna izrada adekvatne demografske strategije

Curica

Nemoguće je osigurati sigurnu i održivu budućnost bez promocije obiteljske kulture i jačanja mlade obitelji. Iz tog razloga hrvatski organak udruge Svjetski savez mladih provodi istraživanje na temu rađanja djece.

Potaknut negativnim demografskim kretnjama u Hrvatskoj, Svjetski savez mladih Hrvatska odlučio je provesti istraživanje na temu rađanja djece u mladim obiteljima kako bi se utvrdili čimbenici koji utječu na odluke i stavove mladih obitelji po tom pitanju. Cilj je istraživanja prepoznati uzroke trenutne demografske slike Hrvatske te na temelju dobivenih podataka predložiti poticajne mjere pronatalitetne politike.

Uz ograničena financijska sredstva kojima država raspolaže, od iznimne je važnosti odabrati i provesti mjere koje dovode do poboljšanja demografske situacije u Hrvatskoj. Svjetski savez mladih Hrvatska prepoznao je mlade obitelji kao nositelje demografske obnove Hrvatske.

Ova udruga inače zagovara potrebe mladih u društvu. Stoga je izradila anketni upitnik kojim ispituje stavove populacije između 18 i 35 godina o rađanju djece, odnosno o motivima, preprekama i poticajima koji utječu na te stavove. Na temelju saznanja iz upitnika, izradit će dokument s preporukama mjera pronatalitetne politike koje bi najučinkovitije doprinijele pozitivnim demografskim pomacima.

Već je sada jasno da bez hitne izrade adekvatne demografske strategije na nacionalnoj razini, a kojoj prethodi promjena društvene paradigme u smjeru promocije obiteljske kulture te jačanja mladih obitelji, Hrvatska ne može osigurati sigurnu i održivu budućnost ni u kojem pogledu. Mladi naraštaji smatraju rješenje ovog problema neophodnim, neodgodivim i nužnim preduvjetom svake druge reforme.

Komentari na članak

Vezani članci

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava 2019.

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava

SSMH potaknuo raspravu studenata prava i medicine o pobačaju, eutanaziji, palijativnoj skrbi

– Imati priliku u tjedan dana preispitati i izgraditi vlastite stavove, povezati se i kvalitetno diskutirati o bitnim životnim temama s otvorenim i vedrim ljudima, i to sve uz puno smijeha, zabave i pjesme u divnom okruženju grada Šibenika – može samo WYA Ljetna škola. – ističe Petra Jagarinec.

U korak sa svima

Lude dvadesete

Deset odluka kojih se morate držati za lakši korak prema svijetu odraslih

Svi koji ove godine slave 24. rođendan opasno se približavaju pravoj zrelosti i odraslim odgovornostima. Taj prelazak nije lagan, ali ovo su savjeti koji vam mogu pomoći.

Stipendija Japan

FINANCIJSKA PODRŠKA

Japanska nevladina organizacija nudi 20 stipendija za znanstvena istraživanja na Dalekom istoku

Otvorene su prijave za stipendiju japanske nevladine organizacije Matsumae International Foundation, a prijaviti se mogu doktori znanosti sve do 31. kolovoza 2018. godine.

Mladi ljudi

Europska unija i mladi

Otvorene prijave za trening Utjecaj savjeta mladih na oblikovanje EU politika kroz Dijalog Europske unije s mladima

Za sve članove savjeta mladih na lokalnoj ili regionalnoj razini otvoren je natječaj za trening kojemu je cilj upoznati mlade s Dijalogom EU-a s mladima. Sudionicima će biti financirani prijevoz, hrana i smještaj.

Norveška

„World happiness report”

Norveška službeno proglašena najsretnijom državom svijeta

Organizatori projekta ističu kako je sreća jedan od važnijih faktora državnog razvoja, a Norveška kao jedna od mirnijih i ljepših država Europe, ovime dobiva još jedno u nizu priznanja.