LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
EUROPSKI DAN DARIVANJA ORGANA

HRVATSKA VODEĆA ZEMLJA SVIJETA U TRANSPLANTACIJI ORGANA

Činjenica na koju bi naša država trebala biti iznimno ponosna jest da smo upravo mi vodeća zemlja u svijetu kad se govori o vremenu presađivanja organa.

Činjenica na koju bi naša država trebala biti iznimno ponosna jest da smo upravo mi vodeća zemlja u svijetu kad se govori o vremenu presađivanja organa.

Danas je Europski dan darivanja organa. Obilježava se kako bi šira javnost upoznala transplantacijsku medicinu i kako bi se češće odlučivalo darivati organe nakon smrti.
U Zagrebu je ovaj dan obilježen jučer na Bundeku natjecanjem u brzom hodanju. Utrka je simbolično nazvana „Utrka s vremenom“ kako bi se naglasila važnost pravovremenog reagiranja prilikom doniranja i transplantacije organa.

Činjenica na koju bi naša država trebala biti iznimno ponosna jest da smo upravo mi vodeća zemlja u svijetu kada se govori o vremenu presađivanja organa.

„Iz godine u godinu bilježi porast broja realiziranih darivatelja organa i tkiva pa je tako u 2013. zabilježeno povećanje od 6 % realiziranih darivatelja organa u odnosu na isto razdoblje prošle godine“, priopćili su iz Ministarstva zdravlja. Do početka listopada, stoji u priopćenju, realiziran je rekordan broj od 123 darivatelja organa i tkiva te ostvaren rekordan broj ukupnih transplantacija bubrega i jetre. Presađeno je 286 organa: 166 bubrega, 92 jetre, 24 srca i 4 gušterače. „Na listi čekanja trenutno je 130 pacijenata za bubreg, 84 pacijenta za jetru, 29 za srce, četiri pacijenta za multiorganske transplantacije bubreg-gušterača te troje koji čekaju transplantaciju bubreg-jetra“, javljaju iz Ministarstva.

Možda hrvatski građani ne prednjače u materijalnom smislu, ali zato imaju veliko srce, što je često puno važnije.

Ovo je jedan podatak koji nam pomaže da barem nakratko zaboravimo lošu financijsku i gospodarsku situaciju. Podsjetimo se da ima ljudi koje tako malo dijeli od smrti, a upravo mi im možemo udahnuti život nesebičnim davanjem.

 

FOTO: ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO