LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IZVJEŠĆE UREDA ZA DROGE I KRIMINAL

HRVATSKA TREĆA ZEMLJA U REGIJI PO PROBLEMU KORUPCIJE

Postotak korupcije u Hrvatskoj iznosi 10,7%, čime se našla na listi odmah iza Srbije i Albanije koje bilježe nešto veći postotak podmićivanja. Mito je najzastupljenije u trgovini, građevinarstvu i proizvodnji.

Postotak korupcije u Hrvatskoj iznosi 10,7%, čime se našla na listi odmah iza Srbije i Albanije koje bilježe nešto veći postotak podmićivanja. Mito je najzastupljenije u trgovini, građevinarstvu i proizvodnji.

Prema izvješću UN-ova Ureda za droge i kriminal, Hrvatska je proglašena trećom zemljom u regiji po pitanju problema korupcije. S obzirom na prijašnje, ali i sadašnje postupke naših političara koji bi trebali predstavljati zemlju, ovaj podatak nije začuđujuć, već je samo službena potvrda stvarnog stanja.

Postotak korupcije u Hrvatskoj iznosi 10,7%, čime se našla na listi odmah iza Srbije i Albanije koje bilježe nešto veći postotak podmićivanja.

Mito je najzastupljenije u trgovini, građevinarstvu i proizvodnji. Više od jedne trećine mita daje se u obliku gotovine, a ostala sredstva mita su: plaćena hrana, piće ili neka druga roba, ovisno o gospodarskoj grani.

Zanimljivo je kako su mitu sklonije male tvrtke i tvrtke koje su u podijeljenom vlasništvu, odnosno, u kojima postoji strani i domaći kapital.

Nauštrb poštenih građana koji su u manjini, problem korupcije raste svakoga dana. Svaka treća osoba na Balkanu barem se jednom susrela s korupcijom i tim podatkom u svijet se šalje loša slika o mentalitetu ovog podneblja.

U najvećem broju slučajeva nisu krivi „mali“ građani. Primorani su poduzeti ilegalne radnje kako bi zaposlili visokoobrazovanu kćer/sina jer za to ne postoji drugi način. Ukoliko za taj posao ne plate u nekom obliku, zauzet će ga netko s boljim vezama i poznanstvima, bez kompetencije i stručnosti. Natječaji za posao se namještaju i to je općepoznata činjenica, ali u ovoj državi nitko ne može ili ne želi reagirati,  a ako bi i reagirao optužbom za korupciju, vjerojatno bi ostao bez posla jer bi se potegnule veze sa samog vrha.

Veliki postotak korupcije je stvarnost u državi i na Balkanu. Borba protiv korupcije traje, ali je ona ugrađena duboko u naš mentalitet i ne može se iskorijeniti.  Potrebno je promijeniti svijest građana, što je gotovo nemoguće pa postoji pretpostavka da će borba protiv ovog fenomena potrajati.

FOTO: PIXABAY