LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odljev mozgova

Hrvatska treća po nezaposlenosti u Europi

Prema stopi nezaposlenosti Hrvatska se nalazi pri samom vrhu u Europskoj uniji. Nezaposlenost najviše pogađa mlade koji masovno iseljavaju u potrazi za boljim životom, što je veliki udarac za gospodarstvo, a rješenja još uvijek nema.

Prema stopi nezaposlenosti Hrvatska se nalazi pri samom vrhu u Europskoj uniji. Nezaposlenost najviše pogađa mlade koji masovno iseljavaju u potrazi za boljim životom, što je veliki udarac za gospodarstvo, a rješenja još uvijek nema.

Gospodarska kriza koja traje već sedam godina ozbiljno je naštetila razvoju Hrvatske i njezinim građanima. Nezaposlenost je najveća posljedica s kojom smo suočeni jer se iz mjeseca u mjesec povećava.

Hrvatska sa stopom nezaposlenosti od 15,4% i dalje se nalazi pri samom vrhu članica Europske unije s najvišom stopom nezaposlenosti, ispred nje se nalazi Grčka s 25% i Španjolska s 21,6%. Ove je podatke za rujan utvrdila Međunarodna organizacija rada.

Ni turizam nije pomogao da se promijeni gospodarska situacija. Nakon turističke sezone broj zaposlenih se u rujnu smanjio za 15 100 osoba, odnosno 1,1% u odnosu na kolovoz. A samim time porasla je i stopa nezaposlenosti s 15,9% na 16,2%, prema podacima Državnog zavod za statistiku.

Odljev mozgova

Odlazak visokoobrazovanih i kvalificiranih ljudi posljedica je velike i dugotrajne nezaposlenosti koja je dodatno onemogućila rast i razvoj gospodarstva. Recesija je najviše pogodila mladu populaciju, odnosno radno aktivno stanovništvo u dobi od 15 do 24 godine

Zbog lošeg stanja na tržištu rada ne otvaraju se nova radna mjesta, odnosno smanjuje se zapošljavanje novih radnika te prednost imaju oni s radnim iskustvom. Sve više obrazovane populacije odlazi u inozemstvo za boljim životom.

Prema stopi nezaposlenosti mladih od 43,1%, Hrvatska se nalazi pri samom vrhu uz Grčku (51,8%) i Španjolsku (48,6%), dok stopa nezaposlenosti mladih u EU iznosi 21,9%, prema podacima Eurostata.  

Zbog trenutne situacije mladi su prisiljeni razmišljati dugoročno, već u ranim godinama trebaju stvoriti viziju kako će za 10 godina i više prehranjivati svoju obitelj. Nažalost, svoju budućnost ne vide u Hrvatskoj već u drugim državama koje im nude zaposlenje na neodređeno vrijeme i plaću s kojom će moći izgraditi svoj život.

Problem se nalazi u neslaganju teorije i prakse kada je u pitanju obrazovni sustav i zapošljavanje mladih. Kada se zbroje troškovi koje Hrvatska ulaže u osnovnoškolsko, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje svakog pojedinca, dobijemo podatak da je država u svakog pojedinca uložila oko 70 tisuća eura ili više od pola milijuna kuna, nakon 17 godina njegovog obrazovanja, prema izvješću Europske komisije.

Kako Hrvatska nije u mogućnosti pružiti radna mjesta mladima, oni u velikom broju iseljavaju i zapravo se radi o novcu koji je bačen u vjetar. Država gubi na tisuće poreznih obveznika koji bi svojim radom vratili novac uložen u njih.

Nezaposlenost je problem koji zahtjeva brzo i dugotrajno rješenje te bi se uvijek trebao nalaziti na vrhu liste prioriteta, a ne samo u izborno vrijeme kada sve političke stranke imaju rješenje za bolju budućnost Hrvatske i međusobno prebacuju krivnju jedni na druge, kao da je upravljanje državom igra. Na kraju dana, s pravim problemima se bore sami građani dok traže način kako će dostojno živjeti.

FOTO: FLICKR