LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izazovi hrvatske ekonomije

Guverner Vujčić na EFZG-u: Hrvatska je bolje pripremljena za moguću novu recesiju nego 2008/2009.

Boris Vujčić, Zvonimir Mršić i Emil Tedeschi raspravljali su o ključnim izazovima ekonomije u Hrvatskoj u 2019. godini. Dotakli su se i spremnosti Hrvatske na mogući novi recesijski ciklus.

Boris Vujčić, Zvonimir Mršić i Emil Tedeschi raspravljali su o ključnim izazovima ekonomije u Hrvatskoj u 2019. godini. Dotakli su se i spremnosti Hrvatske na mogući novi recesijski ciklus.

Hrvatska udruga alumnija Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 26. veljače 2019. organizirala je panel-raspravu na temu Izazovi hrvatske ekonomije u 2019. Pod moderatorskom palicom Miodraga Šajatovića, glavnog urednika Lidera, o mikro- i makroizazovima koji nas očekuju u ovoj godini, uz guvernera Borisa Vujčića, govorili su Zvonimir Mršić iz Agrokora i Emil Tedeschi iz Atlantic grupe. 

U svom uvodnom izlaganju guverner Vujčić izložio je prognozu kretanja u gospodarstvu u 2019. te je napomenuo kako se očekuje rast gospodarstva od 2,7%, iako je uočljivo usporavanje rasta i izvoza i uvoza. Istaknuo je i kako su banke pojačale nenamjenske gotovinske kredite stanovništvu te da će se i po pitanju regulative postrožiti uvjeti odobravanja takvih kredita.

Jedan od ključnih izazova hrvatske ekonomije, prema gospodinu Mršiću, vidljiv je u problemu malog tržišta s manje od 4 milijuna stanovnika, veoma ovisnog o globalnim prilikama. Problem je i demografija, odnosno zabrinjavajući trendovi iseljavanja, kao i starenja stanovništva, zbog čega će poduzeća morati prilagoditi asortiman novonastalim uvjetima. Stoga, ističe, retail treba prilagoditi novoj realnosti, kao i prilagoditi poslovni model ubrzanim restrukturiranjem. 

Raspravljalo se i o spremnosti Hrvatske na mogući novi recesijski ciklus. Guverner je napomenuo kako je Hrvatska bolje pripremljena i u boljoj situaciji nego 2008/2009. godine O pitanju stanja u hrvatskom gospodarstvu, Tedeschi se složio da je okruženje bolje no što je bilo u tom periodu. Napomenuo je kako su mnogi skloni upirati prstom u Vladu za svoje poslovne probleme, dok se premalo poduzeća suštinski transformira i koristi povijesno niske kamatne stope i raspoložive mogućnosti za razvoj. Također smatra kako kod nas nedostaje novih malih poduzeća i investicija, što je uzrokovano i problemom regulacije. Naglasio je da bi bilo potrebno stvoriti poticajni ekosustav da se ljudi vrate u domovinu, koji ima komparativne prednosti, kao i privući nove zaposlenike. S njime se složio Mršić koji također smatra da je veliki izazov dostatnost radne snage, posebice tijekom sezone.

FOTO: EFZG