LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SUKOB UDRUGE „HRABRO DIJETE” I NORINIH RODITELJA

Gdje su i kome pripadaju novci iz akcije za Noru Foru?

Norini roditelji zatražili su od udruge „Hrabro dijete” preostali novac od akcije. Tajnica udruge nije im htjela isplatiti novac na privatni račun, a s obzirom na silne optužbe s obje strane, slučaj je preuzelo županijsko državno odvjetništvo.

Norini roditelji zatražili su od udruge „Hrabro dijete” preostali novac od akcije. Tajnica udruge nije im htjela isplatiti novac na privatni račun, a s obzirom na silne optužbe s obje strane, slučaj je preuzelo županijsko državno odvjetništvo.

Nora Fora „strašni lav“ je djevojčica koja je u svojoj strašnoj bolesti ujedinila hrvatske građane. Bez obzira na lošu financijsku situaciju u cijeloj Hrvatskoj, građani su pokazali svoju velikodušnost i nesebičnim odricanjem donirali dovoljno sredstava kako bi mala Nora otputovala u daleku Philadelphiju na liječenje. Podsjetimo se: Nora je bolovala od akutne limfoblastične leukemije. Bolest je u nekoliko navrata bila liječena, ali se uvijek vraćala. Tada se pojavilo malo nade u obliku nove metode liječenja u Dječjoj bolnici u Philadelphiji. Bilo je potrebno skupiti više od 3 milijuna kuna za malu Noru, što je uspješno odrađeno u najvećoj humanitarnoj akciji u Hrvatskoj. Iako je u akciji bilo prikupljeno oko 5 milijuna kuna, Norina priča nije imala sretan završetak.

Iznos namijenjen Nori uplaćivao se na račun udruge Hrabro dijete u Novoj Gradiški. Udruga je osnovana kako bi se pružila podrška djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim roditeljima. Do listopada ove godine tek mali dio javnosti bio je upoznat s radom udruge i njezinom namjenom. Postala je zanimljiva svekolikom pučanstvu kad su Norini roditelji Đana Atanasovska i Ivica Šitum zatražili novac koji je preostao od akcije za Noru. Radi se o iznosu od gotovo 2 milijuna kuna. Tajnica udruge Jasminka Žužić izjavila je kako je Norina majka Đana mjesec dana nakon pokopa nazvala udrugu i zatražila preostali novac. Iz udruge su bili šokirani jer se nakon sličnih akcija sva prikupljena sredstva obično prosljeđuju dalje. Navodno bi Norini roditelji novac utrošili za izgradnju 20 aparatmana u Sv. Nedelji za smještaj roditelja oboljele djece. Đana Atanasovska zatražila je izvode iz poslovanja udruge uz navode kako je novac zasigurno potrošen. Iz udruge kažu kako nisu željeli isplatiti novac na privatni račun Đane Atanasovske jer je to protuzakonito. 

Situacija je postala poprilično neugodna i jedino rješenje bilo je u vidu inspekcijskog nadzora, što je i provedeno ovaj tjedan. Nalaz i svi izvodi o poslovanju udruge „Hrabro dijete“ dostavljeni su na adresu županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, ali njegova analiza još nije završena te javnost još ne može dobiti konkretne odgovore.
Tko je u pravu i čije su namjere bile iskrene, pokazat će se čim nalaz bude gotov. Šira javnost je podijeljena, kao i u većini situacija u kojima se sukobljavaju dvije strane. Najbitnije je da novac završi u pravim rukama i da što više djece dobije priliku za ozdravljenje.

FOTO: FACEBOOK