LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DOBRE VIJESTI IZ EUROPE

EU ODLUČILA SUFINANCIRATI ENERGETSKE PROJEKTE

Europska komisija objavila je popis na kojemu se nalazi 250 projekata od zajedničkog europskog interesa. Na popis je uvršteno nekoliko hrvatskih projekata,i to iz područja energetike.

Europska komisija objavila je popis na kojemu se nalazi 250 projekata od zajedničkog europskog interesa. Na popis je uvršteno nekoliko hrvatskih projekata,i to iz područja energetike.

Konačno stižu dobre vijesti iz vrha Europske unije. Europska komisija objavila je popis na kojemu se nalazi 250 projekata od zajedničkog europskog interesa. Na popis je uvršteno nekoliko hrvatskih projekata, i to iz područja energetike. Za sve projekte namijenjen je iznos od vrtoglavih 5, 85 milijardi eura.

Na popisu naših projekata nalazi se izgradnja visokonaponskog dalekovoda koji će povezivati Liku i Banja Luku, zatim dalekovod Konjsko-Brinje. Na popis je uvrštena i izgradnja LNG terminala na Krku, kao i izgradnja novih i proširenje postojećih plinovoda. Terminal je vrijedan i perspektivan projekt i vrlo je važno da ga je Europska komisija prepoznala kao takvog. Realizacija projekta očekuje se do 2017. godine Osim navedenih projekata, na popisu Europske komisije našli su se: novi Jadransko-jonski plinovod od Albanije do Splita i povećanje kapacitetea JANAF-a. Svi projekti trebali bi se realizirati u trogodišnjem razoblju, a početak izgradnje najavljen je za 2017. godinu.

Projekti od zajedničkog europskog interesa mogu se ostvariti ako barem dvije države članice imaju korist od tog projekta. Sufinanciranje projekata veliki je poticaj za početak i jamstvo da će se projekt provesti do kraja.

Iako je cijeli slučaj pomalo paradoksalan jer je uplaćeno više sredstava u proračun EU nego što će se vratiti, važno je da se projekti provode kako bi se stanje u državi konačno promijenilo.

 

FOTO: WIKIPEDIJA