Sveučilište u Zagrebu

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet hvata se u koštac s drogama, a i sa zaštitnim mjerama osumnjičene djece

Zapisivanje
FOTO IZVOR: https://unsplash.com/photos/dGxOgeXAXm8

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu partner je u dvama Justice međunarodnim projektima koji za ciljeve postavljaju prevenciju konzumiranja ilegalnih droga među mladim i odraslim stanovništvom u EU te unaprjeđenje individualne procjene djece osumnjičene ili optužene za počinjenje kaznenih djela.

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu partner je i sudionik u dvama međunarodnim projektima Justice (Pravosuđe).

Tema je prvoga projekta Izgradnja učinkovitih rezultata prevencije droga diljem Europe na temelju analize sustava prevencije i široke profesionalne obuke (Building effective drug prevention results across Europe, based on prevention systems analysis and widespread professional training - ASAP Training). Sufinancirala ga je Europska komisija, a njegov je nositelj talijanska tvrtka A.Li.Sa. – Azienda Ligure Sanitaria della Regione Liguria.

U projektu sudjeluje jedanaest institucija visokog obrazovanja, nevladinih sektora i državnih institucija iz osam europskih zemalja te se provodi u razdoblju od 2018. do 2020. godine, a sam razlog njegovog pokretanja leži u uporabi ilegalnih droga među mladim i odraslim stanovništvom u Europskoj uniji. Cilj je promicanje kvalitete u sprječavanju korištenja takvih sredstava, a na sastanku 3. i 4. veljače 2019. godine u Genovi u Italiji isplanirani su vremenski rokovi i detalji oko provedbe projekta za svaku radnu skupinu.

Drugi je projekt također u trajanju od dvije godine, započeo je 1. siječnja 2019. godine, a naziva se Proceduralna zaštitna mjera optužene ili osumnjičene djece: poboljšanje provedbe prava na individualnu procjenu (Procedural Safeguards of Accused or Suspected Children: Improving the Implementation of the Right to Individual Assessment). Njegov je koordinator Pravni institut Litve iz Vilniusa, a uz Hrvatsku partneri su Cipar i Grčka. Za ciljeve se navode unaprjeđenje individualne procjene djece osumnjičene ili optužene za počinjenje kaznenih djela te uspoređivanje zakonske regulative i prakse među različitim zemljama Europske unije. 

Na sastanku održanom u Vilniusu u Litvi 28. veljače 2019. godine prisustvovali su predstavnici partnerskih organizacija, a među njima bili su i hrvatski predstavnici: doc. dr. sc. Dodig Hundrić i izv. prof. dr. sc. Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Bilo je nužno predstaviti osnovne izazove koji se javljaju u maloljetničkom pravosuđu te napraviti plan prvih aktivnosti koje su usmjerene na postizanje projektnoga cilja. Sljedeći planirani sastanak održat će u Zagrebu u prosincu ove godine.

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

najava koncerta

Predstavljanje Udruge za sindrom Down Zagreb

„Kromosom viška? Više radosti i ljubavi!“

Članovi Udruge za sindrom Down Zagreb najavili su Vannin koncert u sklopu humanitarne akcije „Uljepšajmo njihov svijet“. Prihod s koncerta i dobrotvorne akcije namijenjen je edukaciji i angažmanu logopeda i rehabilitatora koji će raditi s najmlađom djecom sa sindromom Down.

Kreativni fond mladih Uzgon financirao deset projekata mladih

Zaklada Zamah

„Kreativni fond mladih Uzgon" financirao deset projekata mladih

Filantropskim projektom nazvanim „Kreativni fond mladih UZGON" financiraju se projekti mladih i za mlade. Fond podupire organizacije prepoznavanjem i omogućavanjem realizacije njihovih inovativnih i utjecajnih ideja.

Dom iza žice

Recenzija romana „Dom iza žice”

Svatko od nas susreo je Gabrijela

Gabrijel je dječak koji odrasta u teškim životnim uvjetima. Pročitajte rasplet njegova života u romanu „Dom iza žice” Jasminke Tihi-Stepanić.

Djed Mraz

Humanitarna akcija

Djed Božićnjak daruje kišu bombona Dječjem domu Klasje

Ivica Lučić kao Djed Božićnjak slijeće u osječku zračnu luku nakon čega započinje tradicionalno darivanje djece humanitarnog karaktera.

Nagrađeni radovi

ISUM-ov projekt „Mali pokretači promjena”

Izložba dječjih radova i konferencija u sklopu projekta „Mali pokretači promjena”

Svi zainteresirani mogu se priključiti ovo događaju 12. 7. 2018. u prostorijama Mjesnog odbora Sveti Duh na adresi Sveti Duh 26 s početkom u 15:00.