Modernizacija obrazovanja

Dualno obrazovanje, praksa, poduzetništvo i zapošljivost u fokusu University-Business Foruma

Laptop

– UB Forum u Hrvatskoj služi daljnjem poticanju aktivnosti usklađivanja visokoobrazovne produkcije s potrebama razvoja gospodarstva, odnosno tržišta rada. – rekla je Iva Biondić.

Hrvatska će prvi put biti domaćin University-Business Foruma. Održat će se 19. i 20. listopada u sveučilišnom centru VERN' Island School i na otoku Visu u organizaciji Europske komisije i VERN'a. Pod temom Learning by earning – first steps to (self)employment, okupit će predstavnike europskih i hrvatskih visokoobrazovnih institucija, poslodavaca, ministarstava i agencija, koji će usporediti hrvatska i europska iskustva te moguće sektorske preporuke u području visokog obrazovanja i gospodarstva, odnosno tržišta rada.

Govornici na forumu bit će ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, dr. Ivana Modena, osnivačica i predsjednica švicarske poslovne škole Sustainability Management School (SUMAS), koja je prva na svijetu počela izvoditi studije upravljanja održivim razvojem, zatim Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost i dr. Doris Pack, donedavna predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta i predsjednica Savjeta VERN'a. Na panel diskusijama i radionicama sudjelovat će rektori sveučilišta u Rijeci i Splitu, Sveučilišta VERN', predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Hrvatske udruge poslodavaca, EURASHE – Europske udruge visokih učilišta, stručnjaci za obrazovanje, gospodarstvo i tržište rada sa visokih škola i institucija iz Njemačke, Grčke, Francuske, Nizozemske, SAD-a, Slovačke, Irske i Hrvatske, predstavnici državnih agencija i uspješnih tvrtki i studenti.

Sudionici će razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse o dualnom obrazovanju, usklađivanju binarnog obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, učenju uz rad, međunarodnoj praksi, ulozi visokih škola u praćenju zapošljivosti studenata, ulozi gospodarstva i politike u poticanju poduzetništva na fakultetima, socijalnom poduzetništvu i inovacijama te obrazovanju za poduzetništvo.

– Svi sadržaji foruma na Visu jasno su fokusirani na veću zapošljivost i samozapošljivost mladih, odnosno smanjenje njihove nezaposlenosti. To je ujedno, u njihovom djelovanju, i odgovornost svih dionika, bilo da dolaze iz visokoobrazovnog, gospodarskog, državnog ili neprofitnog sektora, koji sudjeluju u radu foruma. UB Forum u Hrvatskoj služi daljnjem poticanju aktivnosti usklađivanja visokoobrazovne produkcije s potrebama razvoja gospodarstva, odnosno tržišta rada. – rekla je Iva Biondić, prodekanica za strateški razvoj VERN'a i programska direktorica UB Foruma.

University-Business Forum pokrenut je 2008. godine, kao europska inicijativa za poticanje modernizacije visokog obrazovanja te suradnje između obrazovnog sektora i gospodarstva, a time i širu implementaciju strategije Europe 2020. Prvo izdanje u Hrvatskoj i regiji partnerski organiziraju Europska komisija i VERN’, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Sveučilištima u Rijeci i Splitu te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Više informacija o tematskom University-Business Forumu te panelistima i govornicima možete saznati na službenoj internetskoj stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

Učenje za poduzetništvo spona je gospodarstva i obrazovanja

Panel diskusija

Učenje za poduzetništvo spona je gospodarstva i obrazovanja

– Između zanimanja poduzetnika i učitelja postoji velika sličnost – oba su zapravo pozivi, a ne samo zanimanja. Bitno je u tome što radimo vidjeti smisao. Smisao nas motivira i od nas stvara sretne i ostvarene osobe. – naglasila je EU ambasadorica ženskog poduzetništva Ratka Jurković.

Budućnost obrazovanja

Budućnost obrazovanja

10 obrazovnih trendova koje treba pratiti

Svjesni smo činjenice da proces obrazovanja nije bio sklon naglim promjenama, međutim, nužno je pratiti trendove koji su neophodni za daljnji razvoj.

Promocija studenata

OECD Istraživanje

Zemlje s najpismenijim magistrima

Prema najnovijem istraživanju o naprednim vještinama pismenosti među diplomiranim osobama na prvome se mjestu nalazi Japan, zatim slijedi Finska.

https://pixabay.com/en/wing-plane-flying-airplane-sky-221526/

Za školarce, studente i roditelje

ETW organizira još jedan sajam obrazovanja u inozemstvu

Školarci, studenti i roditelji imaju još jednu priliku da saznaju više o studiju, stipendijama, srednjim školama i tečajevima stranih jezika u inozemstvu.

Edukacija

Koliko se ulaže u politiku, a koliko u obrazovanje?

Hoće li politika do kraja dotući hrvatsko obrazovanje?

Hoće li Ministarstvo napokon poslušati što stručnjaci kazuju na sve strane? Hoćemo li izaći napokon iz sfere sitnih interesa i straha od promjena? Hoćemo li mlade pripremati za život ili ćemo od njih stvarati ljude koji grade bolje društvo?