Modernizacija obrazovanja

Dualno obrazovanje, praksa, poduzetništvo i zapošljivost u fokusu University-Business Foruma

Laptop

– UB Forum u Hrvatskoj služi daljnjem poticanju aktivnosti usklađivanja visokoobrazovne produkcije s potrebama razvoja gospodarstva, odnosno tržišta rada. – rekla je Iva Biondić.

Hrvatska će prvi put biti domaćin University-Business Foruma. Održat će se 19. i 20. listopada u sveučilišnom centru VERN' Island School i na otoku Visu u organizaciji Europske komisije i VERN'a. Pod temom Learning by earning – first steps to (self)employment, okupit će predstavnike europskih i hrvatskih visokoobrazovnih institucija, poslodavaca, ministarstava i agencija, koji će usporediti hrvatska i europska iskustva te moguće sektorske preporuke u području visokog obrazovanja i gospodarstva, odnosno tržišta rada.

Govornici na forumu bit će ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, dr. Ivana Modena, osnivačica i predsjednica švicarske poslovne škole Sustainability Management School (SUMAS), koja je prva na svijetu počela izvoditi studije upravljanja održivim razvojem, zatim Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost i dr. Doris Pack, donedavna predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta i predsjednica Savjeta VERN'a. Na panel diskusijama i radionicama sudjelovat će rektori sveučilišta u Rijeci i Splitu, Sveučilišta VERN', predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Hrvatske udruge poslodavaca, EURASHE – Europske udruge visokih učilišta, stručnjaci za obrazovanje, gospodarstvo i tržište rada sa visokih škola i institucija iz Njemačke, Grčke, Francuske, Nizozemske, SAD-a, Slovačke, Irske i Hrvatske, predstavnici državnih agencija i uspješnih tvrtki i studenti.

Sudionici će razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse o dualnom obrazovanju, usklađivanju binarnog obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, učenju uz rad, međunarodnoj praksi, ulozi visokih škola u praćenju zapošljivosti studenata, ulozi gospodarstva i politike u poticanju poduzetništva na fakultetima, socijalnom poduzetništvu i inovacijama te obrazovanju za poduzetništvo.

– Svi sadržaji foruma na Visu jasno su fokusirani na veću zapošljivost i samozapošljivost mladih, odnosno smanjenje njihove nezaposlenosti. To je ujedno, u njihovom djelovanju, i odgovornost svih dionika, bilo da dolaze iz visokoobrazovnog, gospodarskog, državnog ili neprofitnog sektora, koji sudjeluju u radu foruma. UB Forum u Hrvatskoj služi daljnjem poticanju aktivnosti usklađivanja visokoobrazovne produkcije s potrebama razvoja gospodarstva, odnosno tržišta rada. – rekla je Iva Biondić, prodekanica za strateški razvoj VERN'a i programska direktorica UB Foruma.

University-Business Forum pokrenut je 2008. godine, kao europska inicijativa za poticanje modernizacije visokog obrazovanja te suradnje između obrazovnog sektora i gospodarstva, a time i širu implementaciju strategije Europe 2020. Prvo izdanje u Hrvatskoj i regiji partnerski organiziraju Europska komisija i VERN’, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Sveučilištima u Rijeci i Splitu te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Više informacija o tematskom University-Business Forumu te panelistima i govornicima možete saznati na službenoj internetskoj stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

worried1

Pomoć pri donošenju važnih odluka

Kratki vodič za odabir zanimanja

Prije nego odabreš zanimanje, potrebno je učiniti nekoliko važnih koraka. Za početak, važno je definirati svoje interese i dobro se informirati.

ZŠEM

Studentska konferencija

Vodeće se tvrtke okupljaju na ZŠEM-u radi unapređenja kvalitete obrazovanja

ZŠEM prenosi svojim studentima vrijednosti, znanja i vještine potrebne za dugoročan uspjeh u globaliziranom poslovnom svijetu. Stoga organizira konferenciju „Management informacijskih sustava“ koja će se održati 5. prosinca.

Okrugli stol "Suradnja visokog obrazovanja i tržišta rada – Hrvatska i Europa"

Zaključci okruglog stola na VERN’u

„Javlja se potreba za sustavnim uređenjem odnosa visokog obrazovanja i poslodavaca”

Iva Biondić, Bernard Jakelić, Marko Pavić i Vlado Prskalo sudjelovali su na okruglom stolu posvećenom suradnji visokog obrazovanja i tržišta rada održanom na VERN’u.

Paullene Yumang

Intervju: Paullene Yumang

Filipini: Kvalitetnim obrazovanjem protiv korupcije!

„Filipini su na samom vrhu ljestvice političke korumpiranosti. Unatoč tome, vladajući i dalje imaju podršku jer daju siromašnima hranu, zdravstveno osiguranje, pribor za školu i slično. Naravno, to se događa prije izbora, a nakon izbora, sve se vraća na staro. Međutim, ljudi će opet glasati za njih jer znaju da će im dati barem to malo.„

Djevojka u vlaku

Sajam obrazovanja

BHV Education tim dovodi inozemne institucije za ostvarenje vaše globalne karijere

Fakulteti i škole jezika iz Velike Britanije, Švedske, Švicarske i Bugarske stižu na sajam obrazovanja u Zagrebu, u organizaciji BHV Educationa.