Održan božićni susret mladih grada Splita

„Brak je žrtva, bojno polje na kojem dvoje ratnika kleče na krvavim koljenima“

Održan božićni susret mladih

O braku, bračnim krizama i rasklimanim odnosima raspravljali su mladi Splićani na božićnom susretu Hrvatskog Nadzemlja.

Hrvatsko Nadzemlje je posljednji put u ovoj godini užarilo atmosferu do zadnjeg mjesta u popunjenoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa. Užarilo je, doista, prava riječ. Naime, tema ovomjesečnog susreta na top ljestvici je, kako crkve, tako i svjetovnih krugova. Zavedi me, razvedi me bio je službeni naziv ovog susreta na kojem su otvorena brojna pitanja o braku, njegovim krizama i, nažalost, u Hrvatskoj sve češćim i češćim rastavama.

Uvod u susret obilježio je od mladih iz Nadzemlja pripremljen skeč na temu Adama i Eve. Na, Nadzemlju svojstven, humorističan način prikazan je klasičan primjer muško-ženskog odnosa i, u ljubavi neizbježnog, bračnog konflikta s pozitivnom poukom i zaključkom da privrženost, žrtva i ljubav supružnika u konačnici ipak gaze svaki konflikt.

Gosti predavači na ovom susretu bili su Ranko Vidović, župnik solinskog prasvetišta Gospe od Otoka te prof. Maja Jakšić, diplomirana katehistica, specijalist u pastoralu kriznih situacija te psihoterapeut s dugogodišnjom praksom u bračnom savjetovalištu. Stručno, sadržajno i argumentirajući svaku i najmanju stavku izvrsno su okupljenoj mladeži prezentirali pojam braka i njegovu pravu bit te ušli u problematiku bračnih kriza i rasklimanih odnosa.

Predavači su, naravno, progovorili i o samoj rastavi kao rezultatu mnogih nesuglasica i neslaganja među bračnim drugovima i sve učestalijem problemu. Naglasak je također stavljen i na važnost razlikovanja ljubavi od zaljubljenosti jer upravo kojekakve zablude, shvaćanja braka kao romanse i isključive idile kasnije odvode u nesretan međuživot. Brak je žrtva. Bojno polje na kojem dvoje ratnika kleče na krvavim koljenima. Don Ranko je istaknuo kako brak predstavlja sebedarje – jedino je ono prava iskonska ljubav! Imamo onoliko koliko smo spremni darivati.

Budući da je susret ovaj put bio koncipiran u vidu parlaonice, tijekom cijelog izlaganja predavača pristizala su pitanja iz publike na koja su oni spremno i iscrpno odgovarali. Tako su dotaknuta pitanja o suživotu prije braka, predbračnoj čistoći, pravoj pripremi za brak te mnoga druga. Na pitanje što učiniti kada se pred očima pojavi kraj, krah braka, potpuno beznađe za zajednički hod dalje, prof. Maja zaključuje u svjetlu vjere, ističući kako Krist pomaže supružnicima da ostanu u braku i kad se čini nemoguće. Jer Bogu ništa nije nemoguće. Ljubav i vjera čine čuda!

Glazbeni ugođaj ovog susreta priredio je Papa bend iz Solina. Budući da je božićno vrijeme, Nadzemljaši su pri svršetku samog susreta svim okupljenima čestitali nadolazeće blagdane prigodnim božićnim filmićem meditativnog karaktera iz vlastite produkcije. Susret je završio obraćanjem povjerenika za mlade i studentskog kapelana don Mihaela Provića i završnom meditacijom na temu susreta.

Sljedeći susret Hrvatskog Nadzemlja, čija će tema biti Nada, održat će se 18. siječnja 2017. s gostom predavačem don Filipom Perkovićem, povjerenikom za mlade Đakovačko–osječke nadbiskupije. Ovaj susret će ujedno biti i predstavljanje Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM) mladima iz Splita,a koji će se održati u Vukovaru krajem četvrtog mjeseca naredne godine

Komentari na članak

Vezani članci

Miki Solus

Intervju s Mikijem Solusom

„Moja su publika reperi, hipsteri, pankeri, penzioneri i djeca.“

Popričali smo sa zagrebačkim kantautorom Mikijem Solusom koji u petak, 18. ožujka, u Vintage Industrial Baru promovira svoj EP „Rep na harmonici“.

Parov Stelar

Turneja „The Burning Spider“

Samo nas jedan dan dijeli od plesnog spektakla Parov Stelar Banda u Domu sportova

Provjerite satnicu koncertnog spektakla koji će Parov Stelar prirediti za hrvatsku publiku. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 280 kuna mogu se kupiti još samo danas.

„Zaigraj za ljubav“

Valentinovo s Nadzemljem

„Zaigraj za ljubav“ s Hrvatskim Nadzemljem kroz zdrav humor i glasni smijeh

Hrvatsko Nadzemlje umiješalo je prste u područje zaljubljenosti i pripremilo susret ležernog, humorističnog karaktera s raznim igrama i svjedočanstvima za mlade.

stres

Briga za zdravlje

U pet jednostavnih koraka do smanjenja blagdanskog stresa

Iako lijepo, blagdansko razdoblje sa sobom donosi i mnogo stresa. Uz nervozu oko sitnica poput odabira darova za najmilije, za studente su tu i akademske obaveze koje su se odjednom nagomilale. Ako vam je dosta svega i trebate pomoć kako biti opušteniji i zdraviji, ovo je tekst za vas.

Zadnja večer EXIT-a

Završna noć EXIT-a

Wiz Khalifa odrepao, Josipa Lisac naježila, Who See zatvorio festival

Tijekom završnice EXIT festivala nastupili su Wiz Khalifa na glavnoj pozornici i Josipa Lisac na Fusion pozornici, dok je crnogorska grupa Who See dočekala jutro s okupljenima. Sveukupni je dojam EXIT avanture za odličnu ocjenu.