LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novost u svijetu mobitela

Bežično punjenje mobitela

Prema najavama tvrtke WiTricity uskoro ćemo mobitele moći puniti bežično

Prema najavama tvrtke WiTricity uskoro ćemo mobitele moći puniti bežično

Vjerojatno vam se nije samo jednom dogodilo da ste kod kuće ostavili punjač za mobitel, a njegova baterija bila pri kraju. Sada muku mučite, jer vam mobitel hitno treba, a u blizini nemate niti jedan uređaj kojim biste obavili komumnikaciju i nekoga nazvali. No, ipak postoji rješenje vašeg problema.

Otkrila ga je tvrtka WiTricity na čelu koje je hrvatski znanstvenik Marin Sojačić. Ideja je osnovana na mogućnosti prijenosa energije bez žica, a vjeruje se kako će taj način punjenja postati popularan za samo nekoliko godina. Razlog je njegova ekonomičnost i potreba za takvim novitetom.

Tvrtka trenutno radi na otkrivanju prijenosa energije bežičnim putem kako bi se količina kablova smanjila. Tako bi se energija mogla prenositi i na udaljenija mjesta, a i smanjiti onečišćenja koja nastaju zbog postavljenih kablova u morima.

No, WiTricity nije jedina tvrtka koja pokušava bežično prenijeti energiju. Prije nekoliko godina isto to je radila i Toyota koja još uvijek radi na patentu bežičnog punjenja akumulatora automobila. Riječ je o postajama koje bi se nalazile na tlu, a koje bi bežično punile automobil energijom.

FOTO: VEČERNJI.HR