LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povratak u djetinjstvo

Besplatno na premijere čak 17 filmova na temu „Spomenara“

Premijera informativnih filmova mališana s Trešnjevke bit će upriličena 26. svibnja od 10 sati u kinu Europa, uz slobodan ulaz i poziv svima da se odazovu na ovaj veliki događaj za male filmske stvaratelje.

Premijera informativnih filmova mališana s Trešnjevke bit će upriličena 26. svibnja od 10 sati u kinu Europa, uz slobodan ulaz i poziv svima da se odazovu na ovaj veliki događaj za male filmske stvaratelje.

Prema procjenama stručnjaka od dva do čak četiri sata dnevno djeca u Hrvatskoj provode uz internet, bilo da je riječ o klasičnom surfanju ili pak igricama, te pregledavanju videa i sličnih sadržaja. Sve se manje druže sa svojim vršnjacima, sve manje provode vrijeme u igri na otvorenom prostoru, na igralištima ili u parkovima, sve manje znaju kako je to odrastati u svijetu međusobnog uvažavanja, bez nasilja, uz međusobnu suradnju, pomaganje, zajedničko djelovanje.

Da bi prikazali kako dječja zabava, igra i druženje mogu izgledati bez digitalne tehnologije u njihovom odrastanju, njih čak više od stotinu provelo je protekle mjesece radeći na projektu Spomenar. Riječ je o snimanju čak 17 filmova kojima su zagrebački mališani željeli pokazati kako doživljavaju svoj život u ozračju vremena i sadržaja koje im nudi tehnologija, ali uz više razumijevanja za međusobne potrebe, usvajanje pozitivne enegije te, prije svega, stavova nesebičnosti i altruizma.

Ovaj je zanimljiv edukacijski projekt, koji je inicirala i organizirala poduzetnica mr. Tihana Jagić, direktorica škole stranih jezika specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi te odraslih, omogućio djeci da se vrate nekim istinskim vrijednostima u svom odrastanju, napose igri, zabavi i korisnim sadržajima na koje je većina njih danas zaboravila ili ih ne primjenjuje u svojim životima. Da bi bili sigurni da će se njihovi filmovi i poruke, kod domaće i strane publike, čuti u javnosti, filmove su snimili na čak pet svjetskih jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i španjolskom. Premijera informativnih filmova mališana s Trešnjevke bit će upriličena 26. svibnja od 10 sati u kinu Europa, Varšavska ulica, Zagreb, uz slobodan ulaz i poziv svima da se odazovu na ovaj veliki događaj za male filmske stvaratelje.

U izradi filma sudjelovalo je više od stotinu djece školskog uzrasta od drugog do osmog razreda, među kojim su bili i Tala Pikić, učenica 5. razreda te Josip Mosera, učenik četvrtog razreda. Filmove je snimio i montirao Marino Čačić.

– Bila sam jako uzbuđena, ali sam stekla potpuno novo iskustvo u vezi svog pogleda na film. Iako je isprva bilo dosta naporno jer je podrazumijevalo snimanje iz puno kadrova i marljiv rad na točnom izgovoru riječi, na kraju se isplatilo, ali najviše je od svega bilo zabavno. Ja u slobodno vrijeme montiram svoje vlastite male filmiće, čitam knjige, istražujem, crtam i izrađujem nove umjetničke stvari poput crteža ili maketa. – kazala je Tala Pikić.

Njezine dojmove dijeli i Josip Moser:

– Svidjelo mi se što smo ove godine film iz engleskog snimali u prirodi, stvarno je bilo lijepo i poučno. Film iz njemačkog snimali smo u pravim kostimima. Bilo je super!

Učenica Marija Aljiinović (10) ističe kako joj je bilo odlično na snimanju:

– Puno smo se zezali i družili. Moja uloga je bila Mrs. Grimm, a film se zove Fairytale Slumber Party. U slobodno vrijeme volim se igrati s bratom i također volim crtati i pjevati.

Da bi duh vremena spomenara oživjeli na što autentičniji način, pomogle su profesorice, u prvom redu Sanja Vukina, koju je rad s djecom i samu vratio u vrijeme vlastitog odrastanja. Inače filmski projekt na vrlo inovativan način pruža mogućnost učenja stranih jezika kroz glumu.

– Učenici su ove godine s nestrpljenjem čekali početak snimanja filma. Nakon što sam im obznanila temu filma, krenuli smo u njenu razradu. Tako su trećašicama dodijeljene uloge princeza iz tradicionalnih bajki. Te smo uloge za potrebe filma i 21. stoljeća osmislili na drugačiji način te ih pokušali uklopiti u novi kontekst. Jedan drugi razred odglumio je kako je to kad vas posjete učenici iz druge zemlje. Pokušali smo razraditi pitanje možemo li se složiti unatoč razlikama. Stariji su pak đaci odjenuli profesorske halje i odglumili svađu u zbornici oko toga čiji je predmet najvažniji. Na kraju sam đake odvela na inscenirano suđenje u vezi oštećene pametne ploče. Pozivam vas da konačnu odluku porote o tome tko je kriv za nanošenje štete školskoj imovini i sami pogledate u našem filmu! – opisala je profesorica Sanja Vukina.

FOTO: VIRTUALNI ŽENSKI PODUZETNIČKI CENTAR