LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Procjena znanja

Besplatni probni ispiti državne mature u osam gradova

– Detaljni rezultati probnih testiranja iz prošlih godina pokazuju nam da su probni ispiti pravovremeno tempirani te predstavljaju pravu priliku maturantima za realnu procjenu znanja i usporedbu s generacijom u trenutku dok još uvijek imaju priliku utjecati na rezultat ispita državne mature. – naglasio je Hrvoje Balen.

– Detaljni rezultati probnih testiranja iz prošlih godina pokazuju nam da su probni ispiti pravovremeno tempirani te predstavljaju pravu priliku maturantima za realnu procjenu znanja i usporedbu s generacijom u trenutku dok još uvijek imaju priliku utjecati na rezultat ispita državne mature. – naglasio je Hrvoje Balen.

Algebra kao organizator najvećeg probnog testiranja za maturante u Hrvatskoj poziva učenike da se prijave za potpuno besplatne probne ispite mature. Održat će se 11. ožujka u Zagrebu, a dan ranije, 10. ožujka, još u 7 gradova – Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Zadru, Varaždinu i Dubrovniku. Svake se godine prijavi ukupno oko 5000 učenika koji rješavaju više od 10 000 ispita. Prema priznanju od prošle godine, 38 posto ih u ovo doba godine još nije započelo s pripremama.

Brojni maturanti koji se svake godine dobrovoljno odazivaju s čak 98 posto svojih glasova kažu kako su iznimno zadovoljni ovim projektom te da im je isti dobrodošao u sklopu priprema. Njihov interes tijekom prošle četiri godine i ovakve povratne informacije potvrdili su potrebu za probnim ispitima i opravdanost njihova provođenja.

Na dane održavanja maturanti će pisati probne ispite iz triju predmeta – matematike, hrvatskog jezika i engleskog jezika – na uobičajene dvije razine znanja (A i B), po gotovo svim pravilima državne mature (jedino je vrijeme rješavanja prilagođeno količini i odabiru ispitnih zadataka). Na taj će način doživjeti pravo iskustvo kakvo ih čeka na maturi. Rješavat će zadatke koje su pripremili pomno odabrani srednjoškolski profesori s velikim iskustvom u pripremi učenika i samom procesu državne mature: radi se o originalnim zadacima koji su posebno za ovaj projekt pripremljeni prema odredbama ispitnih kataloga te ih stoga dosad nisu mogli susresti u zbirkama.

Budući da je broj mjesta ograničen, zainteresirani maturanti koji svoja znanja iz ključnih predmeta s državne mature žele provjeriti na vrijeme trebaju se što prije prijaviti. Za prijavu i ostale pojedinosti potrebno je posjetiti poveznicu

Probni ispiti za sve su maturante koji se na njih prijave posve besplatni te oni nemaju nikakvih financijskih ili drugih obaveza. Nakon polaganja elektroničkom poštom primit će svoje rezultate, a Algebra će, kao i prethodnih godina, objaviti prosjek uspješnog rješavanja pojedinih ispita kako bi maturanti mogli znati kakvo su znanje pokazali u odnosu na generaciju, kao i ostale statistike vezane uz uspješnost rješavanja ispita iz pojedinih predmeta po gradovima.

– Algebra i ove godine na cijelom projektu probnih ispita angažira vrhunske suradnike, profesore matematike, hrvatskog i engleskog jezika, koji su sudjelovali u pripremi ispitnog materijala i koji u cijeli projekt ugrađuju svoje ogromno znanje i iskustvo u radu s učenicima srednjih škola. Detaljni rezultati probnih testiranja iz prošlih godina – a sada imamo podatke za gotovo 40 tisuća riješenih testova i preko 20 tisuća maturanata iz dosadašnjih generacija – pokazuju nam da su probni ispiti pravovremeno tempirani te predstavljaju pravu priliku maturantima za realnu procjenu znanja i usporedbu s generacijom u trenutku dok još uvijek imaju priliku utjecati na rezultat ispita državne mature dodatnim učenjem i pripremama. – naglasio je Hrvoje Balen, član uprave Algebre.

Prošle su godine u trenutku provođenja probnih ispita učenici sami procijenili da se osjećaju najbolje pripremljenima za ispit iz engleskog jezika – prosječnom ocjenom 3,39 pri čemu ocjena 5 znači najbolje pripremljen. Za ispite iz matematike i hrvatskoga jezika osjećaju se osrednje pripremljenima, ocjenjujući svoju pripremljenost s 2,72 odnosno 2,70. Posve nespremnima za ispit iz matematike osjeća se njih 11 posto. Može se stoga zaključiti da većina učenika u ovom trenutku prema vlastitoj procjeni nije do kraja spremna za izlazak na ispit državne mature, stoga im probni ispiti mogu itekako dobro poslužiti kako bi bolje procijenili svoja znanja i intenzivirali pripreme za ispit državne mature.

FOTO: ALGEBRA