LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Edukacija za mlade

Besplatne radionice novinarstva s Arteistovim novinarima

– Učit ćemo vas zanatu i stilistici izvan newsrooma, žutila i huškačke politike. Stvari koje ćete čuti u Zapruđu nećete čuti u visokoobrazovnim ustanovama. – poručuju iz Arteista.

– Učit ćemo vas zanatu i stilistici izvan newsrooma, žutila i huškačke politike. Stvari koje ćete čuti u Zapruđu nećete čuti u visokoobrazovnim ustanovama. – poručuju iz Arteista.

Nakon početka ostvarivanja projekta Arteist TV Ured za kulturu Grada Zagreba Arteistu je dao zeleno svjetlo za dugo pripremanu gerilsku akciju Kulture u kvartu ili Arteistove abecede medijske pismenosti, kojom će sve zainteresirane u Knjižnici Vjekoslava Majera u Zapruđu obrazovati i spremati za rad u novinarstvu iz kulture. Radionice će u prvome ciklusu, od 22. do 26. siječnja, voditi dugogodišnja novinarka u kulturi Novoga lista i osnivačica Arteista Maja Hrgović te off i online kazališna kritičarka, izvršna urednica Arteista Anđela Vidović.

Idealan polaznik ima između 18 i 35 godina, strastveno prati kulturu, čita, a ne scrolla, i vidi se u novinarstvu, izdavaštvu, znanosti ili uredništvu. Radionica je besplatna, a maksimalan je broj polaznika dvanaest. Prijave se šalju do 20. siječnja na adresu andela.vidovic@arteist.hr i trebaju sadržavati vaše osnovne podatke te zašto biste voljeli sudjelovati. 

Cilj ovoga projekta jest podučiti mlade i zainteresirane autore temeljnim vještinama digitalne pismenosti, novinarskog zanata, teorijama argumentacije te ključnim trenutačnim tendencijama praćenja kulture u hrvatskom i širem kontekstu. Poseban je naglasak stavljen na pripovjedačko ili literarno novinarstvo u digitalnim medijima.

– Dakle, učit ćemo vas zanatu i stilistici izvan newsrooma, žutila i huškačke politike. Stvari koje ćete čuti u Zapruđu nećete čuti u visokoobrazovnim ustanovama. – poručuju iz Arteista.

Objašnjavaju i što će se tijekom edukacije raditi:

– U prvome ćemo ciklusu, u siječnju, zajedno istraživati izazove i prilike u digitalnom medijskom šarenilu te zajednički odgovarati na pitanja – tko je danas profesionalac, a tko amater; postoji li razlika između kritičara i novinara u kulturi; gdje je granica između privatnog i javnog te koliko anglofona dominacija utječe na novinarski stil pisanja. Raspravljat ćemo o varljivosti izvora vijesti i tko danas upravlja medijima.

Od literature čitat će se:

  • Boris Beck – Svaki je novinar nada
  • Anton Pavlovič Čehov – Kako pisati kao Čehov (ur. P. Brunello i L. Lenček), ulomci
  • Sigmund Freud – Creative Writers and Day-Dreaming
  • Bill Kovach i Tom Rosenstiel – The Elements of Journalism
  • novinski tekst iz područja kulture po izboru svakog polaznika.

– Nakon početnog teorijskog uvoda, u kojem ćete čitati odabrane ulomke te raspravljati o različitim formama i temama u kulturi, završni će zadatak biti pisanje novinske priče, reportaže, eseja, videa ili slikovne reportaže isključivo povezane s jednim zagrebačkim kvartom. S najboljim polaznicima otvorena je mogućnost trajne suradnje. – napomenuli su Arteistovci.

FOTO: PINTEREST