LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Agencija za znanost i visoko obrazovanje

AZVO objavio godišnje izvješće za 2014. i plan aktivnosti za 2015. godinu

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), objavila je u ponedjeljak, 27. travnja, Godišnje izvješće za 2014. godinu i Plan aktivnosti za 2015. godinu.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), objavila je u ponedjeljak, 27. travnja, Godišnje izvješće za 2014. godinu i Plan aktivnosti za 2015. godinu.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), objavila je u ponedjeljak, 27. travnja, Godišnje izvješće za 2014. godinu i Plan aktivnosti za 2015. godinu u kojem donosi pregled provedenih aktivnosti u protekloj godini te plan rada za sljedeću godinu.

Godišnje izvješće objavljuje se s ciljem točnog informiranja javnosti o radu AZVO-a te predstavljanja budućih aktivnosti.

Izvješće se dostavlja na oko 800 adresa u Hrvatskoj i inozemstvu - Vladi Republike Hrvatske, Hrvatskom saboru, svim relevantnim dionicima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj, svim tijelima kojih je AZVO član, predstavnicima medija te na značajan broj adresa u inozemstvu.

Kratak pregled 2014. godine

Reakreditirano je 17 fakulteta, 24 sveučilišna odjela, četiri veleučilišta i dvije visoke škole u području društvenih i humanističkih znanosti, te je završena reakreditacija 25 javnih znanstvenih instituta. Također, pokrenut je postupak reakreditacije 70 znanstvenih organizacija izvan sustava sveučilišta i javnih znanstvenih instituta, kao što je i provedeno 14 postupaka inicijalne akreditacije za izvođenje novih studijskih programa i jedan postupak inicijalne akreditacije za obavljanje znanstvene djeletnosti.

Osim toga, izdano je 20 pozitivnih i jedno negativno mišljenje za financiranje novih studijskih programa javnih sveučilišt, proglašeno je sedam znanstvenih centara izvrsnost i proveden je postupak vanjske prosudbe na šest visokih učilišta

Sveukupno održano je 80 sjednica matičnih odbora, doneseno 960 pozitivnih i 78 negativnih odluka o izboru u znanstvena zvanja, dok je održano 27 sjednica matičnih povjerenstava te donesena 344 pozitivna mišljenja.

U ljetnom upisnom roku, od ukupno 46 898 kandidata, pravo upisa na visoka učilišta u Hrvatskoj ostvarilo 30 288 kandidat, dok je u jesenskom upisnom roku, od ukupno 8634 kandidata, pravo upisa na visoka učilišta u Hrvatskoj ostvarilo 3813 kandidata.

Također, u potpunosti je priznato 1309 inozemnih visokoškolskih kvalifikacija za potrebe pristupa tržištu rada u Hrvatskoj, odgovoreno na 105 zahtjeva za izdavanje upute u postupku akademskog priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, izdano 188 pojašnjenja hrvatskih i inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.

AZVO je sudjelovao, i dalje sudjeluje kao nositelj ili partner u 13 međunarodnih projekata. Održana je i godišnja skupština ENQA-e u organizaciji AZVO-a, te je AZVO primio Povelju Hrvatskog društva za kvalitetu za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete. 

Plan aktivnosti u 2015. godini

U 2015. želi se nastaviti provođenje reakreditacije visokih učilišta prema planu te dovršeti reakreditacije znanstvenih organizacija. Prema zahtjevu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, planira se započeti reakreditacija 126 doktorskih studijskih programa.

Provoditi će se tematsko vrednovanje u skladu sa zahtjevima, kao što će se i pratiti provedbe naknadnog praćenja svih visokih učilišta i znanstvenih organizacija reakreditiranih u razdoblju od 2010. do 2014. godine Provodit će se i postupci vanjske neovisne periodične prosudbe (audita), te će se vrednovati prijedlozi za osnivanje znanstvenih centara izvrsnosti za 2015. godinu. 

Žele se i razviti novi modeli vanjskog vrednovanja, te se uvesti praćenje zapošljavanja diplomiranih studenata (na nacionalnoj razini) i praćenje zadovoljstva studenata studijskim programima (na nacionalnoj razini).

Osim toga, želi se dati potpora radu strateških i stručnih tijela u sustavu znanosti i visokog obrazovanja (Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, Vijeće veleučilišta i visokih škola, matična povjerenstva Vijeća veleučilišta i visokih škola, matični odbori za izbore u znanstvena zvanja, područna znanstvena i umjetnička vijeća i Savjet za financiranje znanstvene djelatnosti i visokog obrazovanja).

U 2015. želi se izraditi i rang-lista kandidata za upis na studijske programe, te unaprijediti Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta i uvesti centralizirane prijave na diplomske studijske programe.

Započet će se i s aktivnostima za obnovu punopravnog članstva u međunarodnim udruženjima (ENQA i EQAR).

Nadalje će se priznavati inozemne visokoškolske kvalifikacije, te organizirati domaće, regionalne i međunarodne konferencije, seminari i radionice. Sudjelovat će se u međunarodnim projektima koji su u tijeku i prijavljivati na nove projekte. 

FOTO: FACEBOOK