Kampanja Prijatelja životinja

Apel 60-godišnje manekenke i napuštenih pasa

Zvončica Vucković

Iako zakonska obveza postoji još od 2004. godine, u Hrvatskoj je i dalje nemikročipirano i do 30 posto pasa, na što upozoravaju Zvončica Vucković te psi Abbo i Lady Di na plakatima pod sloganom „Tvoj izbor, tvoja odgovornost“.

Postavljanjem prvih billboarda počela je tradicionalna ljetna kampanja udruge Prijatelji životinja pod nazivom Obitelj na more, a pas na ulicu?! kojom se šalje jasna poruka protiv napuštanja ljubimaca prije godišnjih odmora. Zvončica Vucković, manekenka svjetske karijere, i Abbo i Lady Di, umiljati psi iz zagrebačkog skloništa u Dumovcu koji traže dom, poručuju s plakata da svi koji skrbe o životinjama trebaju biti odgovorni i mikročipirati pse. Kao velika ljubiteljica pasa, tražena sjedokosa manekenka poziva na udomljavanje životinja umjesto kupnje i upozorava na zakonsku obvezu mikročipiranja pasa. Poručuje svim skrbnicima da je izbjegavanje istog kažnjivo novčanim iznosom i do 6000 kuna te poziva na odgovornost.

Iako zakonska obveza postoji još od 2004. godine, u Hrvatskoj je i dalje nemikročipirano i do 30 posto pasa. Takva situacija pridonosi povećanju broja napuštenih životinja, osobito u ljetnim mjesecima, a osim životinja ispaštaju i odgovorni građani, porezni obveznici čijim se novcima financira zbrinjavanje napuštenih životinja i rad skloništa. Novi Zakon o zaštiti životinja, koji je upravo u saborskoj proceduri, donosi strože odredbe s ciljem odgovornog postupanja i skrbnika životinja i lokalnih zajednica.

U sklopu kampanje, Prijatelji životinja, u suradnji s Udrugom gradova, izradili su informativni letak o obvezama skrbnika pasa. Svim gradovima nude gotovu grafičku pripremu letka za tisak i distribuciju uz račun za komunalne usluge i sl., čime bi gradovi ispunili jednu od obveza propisanih Zakonom. Mikročipirani je pas cijepljen, zna se tko je njegov skrbnik. Nema razloga da se tolerira neodgovornost manjine građana na teret odgovorne većine i životinja.

Zvončica Vucković i Prijatelji životinja također apeliraju na sve koji traže četveronožnog člana obitelji da razmisle mogu li mu osigurati odgovarajuću dugogodišnju skrb uz pridržavanje svih zakonskih obveza koje taj izbor donosi. Ističu važnost kastracije i pozivaju sve da ne kupuju pse, već da ih udome.

Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji su pridonijeli realizaciji plakata, a to su: Zvončica Vucković, Abbo i Lady Di (modeli), Maja Hrnjak (fotografija), Kristina Atletić (šminka), Marko Constantini za Opium (kosa), Tomislav Matacun i Jure Ahačić (dizajn plakata) i Viktor Drago (kreativno vodstvo). Kampanja je snimljena u bivšoj tvornici Katran te je realizirana u suradnji i uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu, Europlakata, Arta, Avalona i Maraja Usluga. Više informacija o kampanji i kako pomoći životinjama nalazi se na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

društvene mreže

Sa sjednice Vlade

Zbog novog bi se zakona moglo pratiti sve što komentirate na društvenim mrežama

Ponašanje na internetu moglo bi se značajno promijeniti stupi li na snagu najavljeni zakon o kojem je progovorila Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture.

https://pixabay.com/en/children-road-distant-supportive-1149671/

Luka Basa

Dijete koje traži ljubav ne gleda među noge

Mama je mama i tata je tata. Žena žena, a muškarac muškarac. Tko je tu s kim i tko voli koji spol, mislite li da će pisati u zakonu? Isto kao što u istom neće pisati da mamina koža mora biti izričito bijele boje i da tatina koža ne smije biti crna. U zakonu neće pisati da mama voli tatu. Neće. Jedino gdje to može biti zapisano jest u zatucanim mozgovima.

Performans: Činči u kavezu

Akcija udruge Prijatelji životinja

Performans: Činči će ljudima predočiti život u zarobljeništvu

Udruga Prijatelji životinja i činčila Činči pozivaju građane da na nekoliko minuta iskuse život u kavezu. Akcija se odvija ovog petka na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, u 11 sati.

https://pixabay.com/en/writing-pen-man-ink-paper-pencils-1149962/

Studentski rad

Apsurd papirologije u riječkom Student servisu

Tijekom mjeseca listopada Student servis Studentskog centra Rijeka objavio je dvije kontradiktorne izjave. Činjenica da je stupio na snagu novi Zakon unijela je pravu pomunju u njihove redove te su nastradali redovni studenti.

Policija

Upozorenje

Svakodnevne ilegalne radnje koje nesvjesno činiš

Većinu ovih stvari radiš svaki dan i nećeš prestati. Unatoč tome, dobro je znati i biti svjestan da zbog njih možeš biti kažnjen.