Lakše do vize

Američka viza – u tren oka!

Kako ju bezbbolno dobiti?

U Hrvatskoj se još uvijek odbija 4 – 5% predanih zahtjeva za vizu za SAD. Pročitajte naše upute i ispunite sve tražene korake jer ćete biti sigurni da se nećete naći u spomenutom postotku!

Poznato je sljedeće: ako broj odbijenih zahtjeva za vizu u nekoj zemlji godišnje iznosi manje od 3 %, ukidaju se vize za putovanje u tu. U Hrvatskoj je još slučaj da se odbija 4 – 5 % predanih zahtjeva za putovanja u Sjedinjene Američke Države, što još uvijek tu mogućnost udaljava od ostvarenja. 

Stoga, u suradnji s iznimno korisnim portalom za sve ljubitelje putovanja, Putoholicari.com, donosimo vam popis dokumenata koji će vam biti potrebni te niz informacija o tome što možete očekivati na intervjuu, ali i koja je daljnja procedura. 

Što će vam trebati za prijavu?

Prije svega, trebat ćete fotografiju. Neka ona bude isključivo veličine 5x5, što napomenite u fotostudiju. Zamolite da jedan primjerak te fotografije dobijete i u online obliku zato što aplikaciju za dobivanje vize ispunjavate na svom računalu. 

Nakon toga slijedi popunjavanje online obrasca D6-160, kojem možete pristupiti klikom ovdje. Najbolje bi bilo da istovremeno pratite upute i ispunjavate korak po korak. Obrazac je potrebno ispuniti na engleskom jeziku, ali pazite – bez dijakritičkih znakova jer ih sustav neće prepoznati! Pri odabiru lokacije izaberite „Zagreb, Croatia“, a zatim testirajte fotografiju. Nakon toga prepišite Application ID koji će se pojaviti jer je iznimno važan za daljnje korake. 

Trebat ćete ispuniti i osnovne osobne podatke, navesti OIB ili JMBG. Pri biranju vrste vize pritisnite B, tj. B2 ako idete isključivo turistički. Nakon toga ćete trebati napisati nešto više o planu cijelog putovanja – s kim putujete i koliko namjeravate ostati. Tražit će i adresu i kontakt broj mjesta na kojem ćete odsjesti za vrijeme svog boravka. Ako još niste sigurni koji će to hotel ili apartman biti, najpametnije je rezervirati neki hotel koji nudi mogućnost otkazivanja. Napišite njihovu adresu i broj telefona, a kasnije se možete i predomisliti – za vizu to ne igra ulogu

Naposljetku, ponudit će vam se niz dodatnih pitanja na koja ne trebate odgovoriti, samo pritisnite „No“. Još jednom sve provjerite zbog mogućih gramatičkih grešaka ili tipfelera, a tek tada predajte zahtjev. Na adresu e-pošte dobit ćete potvrdu. 

Sljedeće što ćete trebati napraviti je platiti vizu, a onda i rezervirati termin za intervju putem ovog linka. Piritisnete „Nonimmigrant Visa Applicant“. Nakon toga birate jezik i državu, a potom i opciju zakazivanja termina intervjua, i to po sistemu koji je napisan gore: viza B (posjetitelj) ili viza B2 (dolazak radi liječenja ili razonode). Birate najbliži konzulat, a nakon toga možete odabrati i člana obitelji koji putuje s vama, pa ćete biti u isto vrijeme pozvani na razgovor. Ako to ne odaberete, i dalje postoji mogućnost da na razgovor uđete zajedno. Kada dođete u konzulat, na šalteru recite da želite ući zajedno, a kada prvi od vas bude prozvan – uđite zajedno. 

Preostaje vam platiti naknadu u visokom iznosu od 160 dolara. Plaćanje možete izvršiti odmah na njihovoj stranici (karticama Visa i MasterCard) ili općom uplatnicom.

Jedan od posljednjih koraka je prikupljanje dokumentacije. Trebate imati putovnicu, fotografiju, potvrdu o ispunjenom obrascu D6-160, potvrdu o uplati naknade i zakazivanju termina, potvrdu o zaposlenju, potvrdu o prosječnim plaćama u posljednja 3 mjeseca, garantno pismo ako idete nekome u posjetu, vjenčani list ako ste u braku, potvrdu o posjedovanju nekretnine, rodni list djeteta ako ste roditelji (a vaša djeca ne putuju s vama), potvrdu o redovitom studiranju (ako studirate) te odobrenje roditelja (oni mlađi od 18). 

Razgovor u ambasadi će proći u opuštenoj atmosferi; nemojte brinuti ili paničariti. Postavit će vam uobičajena pitanja: zašto idete, koliko ćete ostati, imate li koga u SAD-u, čime se bavite i sl. Odmah će vam reći jeste li dobili vizu, što je svakako pozitivna stvar. 

Čekanje putovnice s vizom je posljednji korak, a ona će vam biti gotova unutar 3 dana, pa je možete doći preuzeti u konzulat, tj. ambasadu u kojoj ste i obavili razgovor. Možete odabrati opciju i da vam je pošalju poštom. U tom slučaju ćete na šalteru trebati preuzeti obrazac koji stavljate u predviđenu žutu kovertu s nalijepljenim markicama u vrijednosti 10 – 15 kuna. 

I tu je kraj. Sada vam preostaje samo kupiti kartu i odletjeti prema američkom snu!

Komentari na članak

Vezani članci

Drink it Intern

„Drink it Intern”

U SAD-u nudili plaćeno pripravništvo za isprobavanje piva

World of Beer će trima sretnim pripravnicima praktički dati 12 000 dolara kako bi isprobavali različita piva diljem svijeta!

Erasmus mobility

Agencija za mobilnost i programe EU

Sudjeluj u programima osposobljavanja i putuj po Europi!

Agencija za mobilnost i programe EU, u sklopu programa Erasmus, otvorila je poziv za mlade iz Hrvatske za sudjelovanje na projektima koje financira Europska unija. Sudionici imaju osiguran smještaj, a EU sufinancira i prijevoz u određenom postotku, ovisno o državi.

FlixBus u Varaždinu

Pametno i zeleno putovanje dostupno Varaždincima

FlixBus povezuje Varaždin s 800 europskih destinacija

Varaždin od 21. srpnja postaje dio FlixBus mreže. U zelenim će autobusima putnici moći po povoljnim cijenama bezbrižno, udobno i sigurno putovati čak do Berlina ili Amsterdama.

Studenti

Put pod noge

15 najpoželjnijih gradova za mlade

Donosimo vam 15 gradova koji su mladima najpoželjniji, kako u pogledu obrazovanja, tako i u pogledu društvenog života. Krećemo s Finskom, a najpoželjnije studentske gradove provjerite na dnu!

MLK naslovna

Na današnji dan

Najveći borac za ljudska prava dobio Nobelovu nagradu za mir

Martin Luther King Jr, jedan od najvećih američkih aktivista i zagovornika građanskih prava crnaca, na današnji je dan dobio Nobelovu nagradu za mir, zapisavši se tako u povijest kao najmlađi dobitnik.