Lakše do vize

Američka viza – u tren oka!

Kako ju bezbbolno dobiti?

U Hrvatskoj se još uvijek odbija 4 – 5% predanih zahtjeva za vizu za SAD. Pročitajte naše upute i ispunite sve tražene korake jer ćete biti sigurni da se nećete naći u spomenutom postotku!

Poznato je sljedeće: ako broj odbijenih zahtjeva za vizu u nekoj zemlji godišnje iznosi manje od 3 %, ukidaju se vize za putovanje u tu. U Hrvatskoj je još slučaj da se odbija 4 – 5 % predanih zahtjeva za putovanja u Sjedinjene Američke Države, što još uvijek tu mogućnost udaljava od ostvarenja. 

Stoga, u suradnji s iznimno korisnim portalom za sve ljubitelje putovanja, Putoholicari.com, donosimo vam popis dokumenata koji će vam biti potrebni te niz informacija o tome što možete očekivati na intervjuu, ali i koja je daljnja procedura. 

Što će vam trebati za prijavu?

Prije svega, trebat ćete fotografiju. Neka ona bude isključivo veličine 5x5, što napomenite u fotostudiju. Zamolite da jedan primjerak te fotografije dobijete i u online obliku zato što aplikaciju za dobivanje vize ispunjavate na svom računalu. 

Nakon toga slijedi popunjavanje online obrasca D6-160, kojem možete pristupiti klikom ovdje. Najbolje bi bilo da istovremeno pratite upute i ispunjavate korak po korak. Obrazac je potrebno ispuniti na engleskom jeziku, ali pazite – bez dijakritičkih znakova jer ih sustav neće prepoznati! Pri odabiru lokacije izaberite „Zagreb, Croatia“, a zatim testirajte fotografiju. Nakon toga prepišite Application ID koji će se pojaviti jer je iznimno važan za daljnje korake. 

Trebat ćete ispuniti i osnovne osobne podatke, navesti OIB ili JMBG. Pri biranju vrste vize pritisnite B, tj. B2 ako idete isključivo turistički. Nakon toga ćete trebati napisati nešto više o planu cijelog putovanja – s kim putujete i koliko namjeravate ostati. Tražit će i adresu i kontakt broj mjesta na kojem ćete odsjesti za vrijeme svog boravka. Ako još niste sigurni koji će to hotel ili apartman biti, najpametnije je rezervirati neki hotel koji nudi mogućnost otkazivanja. Napišite njihovu adresu i broj telefona, a kasnije se možete i predomisliti – za vizu to ne igra ulogu

Naposljetku, ponudit će vam se niz dodatnih pitanja na koja ne trebate odgovoriti, samo pritisnite „No“. Još jednom sve provjerite zbog mogućih gramatičkih grešaka ili tipfelera, a tek tada predajte zahtjev. Na adresu e-pošte dobit ćete potvrdu. 

Sljedeće što ćete trebati napraviti je platiti vizu, a onda i rezervirati termin za intervju putem ovog linka. Piritisnete „Nonimmigrant Visa Applicant“. Nakon toga birate jezik i državu, a potom i opciju zakazivanja termina intervjua, i to po sistemu koji je napisan gore: viza B (posjetitelj) ili viza B2 (dolazak radi liječenja ili razonode). Birate najbliži konzulat, a nakon toga možete odabrati i člana obitelji koji putuje s vama, pa ćete biti u isto vrijeme pozvani na razgovor. Ako to ne odaberete, i dalje postoji mogućnost da na razgovor uđete zajedno. Kada dođete u konzulat, na šalteru recite da želite ući zajedno, a kada prvi od vas bude prozvan – uđite zajedno. 

Preostaje vam platiti naknadu u visokom iznosu od 160 dolara. Plaćanje možete izvršiti odmah na njihovoj stranici (karticama Visa i MasterCard) ili općom uplatnicom.

Jedan od posljednjih koraka je prikupljanje dokumentacije. Trebate imati putovnicu, fotografiju, potvrdu o ispunjenom obrascu D6-160, potvrdu o uplati naknade i zakazivanju termina, potvrdu o zaposlenju, potvrdu o prosječnim plaćama u posljednja 3 mjeseca, garantno pismo ako idete nekome u posjetu, vjenčani list ako ste u braku, potvrdu o posjedovanju nekretnine, rodni list djeteta ako ste roditelji (a vaša djeca ne putuju s vama), potvrdu o redovitom studiranju (ako studirate) te odobrenje roditelja (oni mlađi od 18). 

Razgovor u ambasadi će proći u opuštenoj atmosferi; nemojte brinuti ili paničariti. Postavit će vam uobičajena pitanja: zašto idete, koliko ćete ostati, imate li koga u SAD-u, čime se bavite i sl. Odmah će vam reći jeste li dobili vizu, što je svakako pozitivna stvar. 

Čekanje putovnice s vizom je posljednji korak, a ona će vam biti gotova unutar 3 dana, pa je možete doći preuzeti u konzulat, tj. ambasadu u kojoj ste i obavili razgovor. Možete odabrati opciju i da vam je pošalju poštom. U tom slučaju ćete na šalteru trebati preuzeti obrazac koji stavljate u predviđenu žutu kovertu s nalijepljenim markicama u vrijednosti 10 – 15 kuna. 

I tu je kraj. Sada vam preostaje samo kupiti kartu i odletjeti prema američkom snu!

Komentari na članak

Vezani članci

Planina

Agencija World Nomads nagrađuje

Najbolji putopisci mogu osvojiti desetodnevno putovanje Balkanom

Troje sretnih dobitnika imat će priliku, osim Hrvatske, posjetiti i Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu te Kosovo.

Travel

Što NE raditi u stranim zemljama

Kako biti idealan turist?

Iako su studentske godine najidealnije za putovanje u što više zemalja, treba biti pažljiv pri susretanju s novim kulturama kako ne biste uvrijedili svog domaćina. Ili završili u zatvoru.

Croatia Airlines avion

Croatia Airlines snižava cijene

Povoljni međunarodni letovi do 24. siječnja

Croatia Airlines nudi povoljnije karte za međunarodne letove. Ponuda traje do 24. siječnja, a karta se mora iskoristiti do 10. prosinca ove godine.

Boris Bakal

Intervju s redateljem Borisom Bakalom

"Ljudi koji jednom prođu ovu predstavu često ostaju zauvijek vezani za nju i za naš rad"

Multimedijalna umjetnička platforma Bacači Sjenki slavi deset godina svog projekta "Ex-pozicija", osjetilno-performativnog putovanja na koje ćete se otisnuti samo jednom i zauvijek ćete htjeti još. Detalje o projektu otkrio nam je njegov osnivač, voditelj i redatelj Boris Bakal.

Putne torbe i koferi

Orion Travel Tech

Kako izbjeći plaćanje predane prtljage na aerodromima?

Orion Travel Tech na inovativan i pomalo napadan način omogućuje putnicima da se riješe dodatnih troškova na putovanjima.