Lakše do vize

Američka viza – u tren oka!

Kako ju bezbbolno dobiti?

U Hrvatskoj se još uvijek odbija 4 – 5% predanih zahtjeva za vizu za SAD. Pročitajte naše upute i ispunite sve tražene korake jer ćete biti sigurni da se nećete naći u spomenutom postotku!

Poznato je sljedeće: ako broj odbijenih zahtjeva za vizu u nekoj zemlji godišnje iznosi manje od 3 %, ukidaju se vize za putovanje u tu. U Hrvatskoj je još slučaj da se odbija 4 – 5 % predanih zahtjeva za putovanja u Sjedinjene Američke Države, što još uvijek tu mogućnost udaljava od ostvarenja. 

Stoga, u suradnji s iznimno korisnim portalom za sve ljubitelje putovanja, Putoholicari.com, donosimo vam popis dokumenata koji će vam biti potrebni te niz informacija o tome što možete očekivati na intervjuu, ali i koja je daljnja procedura. 

Što će vam trebati za prijavu?

Prije svega, trebat ćete fotografiju. Neka ona bude isključivo veličine 5x5, što napomenite u fotostudiju. Zamolite da jedan primjerak te fotografije dobijete i u online obliku zato što aplikaciju za dobivanje vize ispunjavate na svom računalu. 

Nakon toga slijedi popunjavanje online obrasca D6-160, kojem možete pristupiti klikom ovdje. Najbolje bi bilo da istovremeno pratite upute i ispunjavate korak po korak. Obrazac je potrebno ispuniti na engleskom jeziku, ali pazite – bez dijakritičkih znakova jer ih sustav neće prepoznati! Pri odabiru lokacije izaberite „Zagreb, Croatia“, a zatim testirajte fotografiju. Nakon toga prepišite Application ID koji će se pojaviti jer je iznimno važan za daljnje korake. 

Trebat ćete ispuniti i osnovne osobne podatke, navesti OIB ili JMBG. Pri biranju vrste vize pritisnite B, tj. B2 ako idete isključivo turistički. Nakon toga ćete trebati napisati nešto više o planu cijelog putovanja – s kim putujete i koliko namjeravate ostati. Tražit će i adresu i kontakt broj mjesta na kojem ćete odsjesti za vrijeme svog boravka. Ako još niste sigurni koji će to hotel ili apartman biti, najpametnije je rezervirati neki hotel koji nudi mogućnost otkazivanja. Napišite njihovu adresu i broj telefona, a kasnije se možete i predomisliti – za vizu to ne igra ulogu

Naposljetku, ponudit će vam se niz dodatnih pitanja na koja ne trebate odgovoriti, samo pritisnite „No“. Još jednom sve provjerite zbog mogućih gramatičkih grešaka ili tipfelera, a tek tada predajte zahtjev. Na adresu e-pošte dobit ćete potvrdu. 

Sljedeće što ćete trebati napraviti je platiti vizu, a onda i rezervirati termin za intervju putem ovog linka. Piritisnete „Nonimmigrant Visa Applicant“. Nakon toga birate jezik i državu, a potom i opciju zakazivanja termina intervjua, i to po sistemu koji je napisan gore: viza B (posjetitelj) ili viza B2 (dolazak radi liječenja ili razonode). Birate najbliži konzulat, a nakon toga možete odabrati i člana obitelji koji putuje s vama, pa ćete biti u isto vrijeme pozvani na razgovor. Ako to ne odaberete, i dalje postoji mogućnost da na razgovor uđete zajedno. Kada dođete u konzulat, na šalteru recite da želite ući zajedno, a kada prvi od vas bude prozvan – uđite zajedno. 

Preostaje vam platiti naknadu u visokom iznosu od 160 dolara. Plaćanje možete izvršiti odmah na njihovoj stranici (karticama Visa i MasterCard) ili općom uplatnicom.

Jedan od posljednjih koraka je prikupljanje dokumentacije. Trebate imati putovnicu, fotografiju, potvrdu o ispunjenom obrascu D6-160, potvrdu o uplati naknade i zakazivanju termina, potvrdu o zaposlenju, potvrdu o prosječnim plaćama u posljednja 3 mjeseca, garantno pismo ako idete nekome u posjetu, vjenčani list ako ste u braku, potvrdu o posjedovanju nekretnine, rodni list djeteta ako ste roditelji (a vaša djeca ne putuju s vama), potvrdu o redovitom studiranju (ako studirate) te odobrenje roditelja (oni mlađi od 18). 

Razgovor u ambasadi će proći u opuštenoj atmosferi; nemojte brinuti ili paničariti. Postavit će vam uobičajena pitanja: zašto idete, koliko ćete ostati, imate li koga u SAD-u, čime se bavite i sl. Odmah će vam reći jeste li dobili vizu, što je svakako pozitivna stvar. 

Čekanje putovnice s vizom je posljednji korak, a ona će vam biti gotova unutar 3 dana, pa je možete doći preuzeti u konzulat, tj. ambasadu u kojoj ste i obavili razgovor. Možete odabrati opciju i da vam je pošalju poštom. U tom slučaju ćete na šalteru trebati preuzeti obrazac koji stavljate u predviđenu žutu kovertu s nalijepljenim markicama u vrijednosti 10 – 15 kuna. 

I tu je kraj. Sada vam preostaje samo kupiti kartu i odletjeti prema američkom snu!

Komentari na članak

Vezani članci

Erasmus+ logo

Hrvatska udruga mladih

Prijavite se za besplatno putovanje u Rumunjsku!

Prijavite se za besplatno putovanje na kojem možete sudjelovati na projektu iz programa Erasmus +.

Dalmacija u mom oku-studentsko putovanje

Udruga studenata grada Splita i Udruga studenata Makarskog primorja

Provedite prvomajski vikend u Dalmaciji!

Svi zainteresirani studenti mogu sudjelovati u putovanju, ali požurite s prijavama jer je ostao još mali broj slobodnih mjesta.

boce

Na današnji dan

Michigan - konzumiranje alkohola tek s 21 godinom

Michigan je na današnji dan 1978. godine postala prva savezna država SAD-a koja je podigla zabranu kupovine alkohola s 18 na 21 godinu.

Washington Post

Plaćena praksa u SAD-u

Postani pripravnik u Washington Postu!

Najpoznatije i najčitanije vašingtonske novine, The Washington Post, raspisale su natječaj za pripravničke pozicije za ljeto 2016. Praksa traje 12 tjedana, a prijave se primaju do 16. listopada 2015.

ESPN-ovi modeli - Jermaine Jones

ESPN-ova fotogalerija

FOTO: Slavni sportaši skinuli sve sa sebe

Za slavnu sportsku medijsku kuću skinuli su se, između ostalih, NBA zvijezde Kevin Love i DeAndre Jordan, NFL prvak Odell Beckham Jr. i jedan od najboljih tenisača današnjice Stan Wawrinka.