LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Audicija na FER-u

Akademski zbor IGK prima nove članove; glazbena naobrazba nije uvjet

Posljednjih 70 godina Goranovci donose izvedbe vrhunskog klasičnog repertoara, u suradnji s poznatim orkestrima, dirigentima i solistima, ali i važnim hrvatskim institucijama, a u ovom trentutku u potrazi su za svojim novim članovima koji ne moraju imati ni glazbenu naobrazbu ni glazbeno iskustvo.

Posljednjih 70 godina Goranovci donose izvedbe vrhunskog klasičnog repertoara, u suradnji s poznatim orkestrima, dirigentima i solistima, ali i važnim hrvatskim institucijama, a u ovom trentutku u potrazi su za svojim novim članovima koji ne moraju imati ni glazbenu naobrazbu ni glazbeno iskustvo.

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić traži pojačanje. Velika godišnja audicija za najpoznatiji hrvatski amaterski zbor održat će se u dva termina: u srijedu, 10. listopada 2018 i u subotu, 13. listopada 2018, u 19 sati, u prostorijama FER-a, dvorana B5, Unska 3, Zagreb.

Princip audicije izuzetno je jednostavan i lak za kandidata; dovoljno je pokazati raspon glasa ponavljanjem jednostavnih muzičkih sekvenci. Za članstvo nisu potrebni ni glazbena naobrazba ni glazbeno iskustvo jer se u zboru i potpuni amateri mogu baviti vrhunskom umjetnošću. Preko stotinu Goranovaca, predvođenih maestrom Lukom Vukšićem, s nestrpljenjem iščekuju nove članove!

Papandopulo, Bocelli i navijačka euforija obilježili prošlu sezonu

U protekloj sezoni Goranovci su izveli Hrvatsku misu Borisa Papandopula povodom 70. godina SKUD-a Ivan Goran Kovačić. Drugi su put imali čast pjevati uz jednog od najpoznatijih tenora na svijetu – Andreu Bocellija. Krajem srpnja u pulskoj Areni pjevali su kantatu Carminu Buranu uz Sumi Jo, trenutno najprodavaniju pjevačicu klasične glazbe na svijetu. A kakvi bi to pjevači bili da nisu zdušno pjevali navijačke i domoljubne pjesme kad su Vatreni kročili prema srebru?!

Verdijev Requiem krajem listopada, a na proljeće Beethovenova 9. simfonija

Ovu sezonu Goranovci započinju izvođenjem jednog od najljepših djela klasične glazbe – 8. simfonije Gustava Mahlera uz Zagrebačku filharmoniju, Komorni zbor Ivan Filipović i Zvjezdice. Krajem listopada uz orkestar i zbor HNK pjevaju Verdijev Requiem. Sljedeće godine u travnju izvode Brahmsov Njemački requiem, a u svibnju Beethovenovu 9. simfoniju.

Podsjetimo, posljednjih 70 godina u, kako to Goranovci vole naglasiti, obiteljskom ozračju, nastaju izvedbe vrhunskog klasičnog repertoara, u suradnji s poznatim orkestrima, dirigentima i solistima, ali i važnim hrvatskim institucijama. Pored redovnih koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, zbor IGK proteklih je godina surađivao s Josipom Lisac, Maksimom Mrvicom, Tonyjem Cetinskim, Joséom Carrerasom i Invom Mulom, poznatoj po ariji iz filma Peti element. Goranovci su 2014. u zagrebačkoj Areni prvi put nastupili uz talijanskog slavuja Andreu Bocellija, a 2015. poveli su publiku u svijet filma uz veličanstvenog oskarovca Ennija Morriconea. Gostovali su u Bochumu i u Izraelu, gdje su na poziv Izraelskog simfonijskog orkestra i njihovog osnivača i dirigenta Noama Sheriffa na četiri uzastopna koncerta izveli Mahlerovu Osmu simfoniju. Zapjevali su i na svečanoj inauguraciji Predsjednice Republike Hrvatske.

Godine 2016. osvojili su svoj drugi Porin, u kategoriji Najbolji album klasične glazbe: Zagrebačka filharmonija i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića za Mozartov Requiem. Prvi Porin dobili su 1995. za Hrvatsku misu Borisa Papandopula u kategoriji Najbolje ponovno izdanje (izvan pop/rock glazbe). 

FOTO: AKADEMSKI ZBOR I.G. KOVAČIĆ