LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nagodba s USKOK-om

Afera „Indeks“ se nastavlja – studenti priznali krivnju

Na pripremnom ročistu na Županijskom sudu u Osijeku još dvoje studenata EFOS-a priznalo je krivnju u aferi „Indeks“. Osuđeni su na uvjetnu kaznu, odnosno rad za opće dobro.

Na pripremnom ročistu na Županijskom sudu u Osijeku još dvoje studenata EFOS-a priznalo je krivnju u aferi „Indeks“. Osuđeni su na uvjetnu kaznu, odnosno rad za opće dobro.

Dvoje studenata osječkoga Ekonomskog fakulteta priznalo je krivnju u aferi „Indeks“. Najveći i najstariji fakultet Sveučilišta u Osijeku spomenuta afera trese već dvije godine

Njih dvoje nagodilo se s USKOK-om na pripremnom ročištu na Županijskom sudu u Osijeku, a nakon što su priznali krivnju osuđeni su na uvjetne kazne.

Santina Pintar Galić, studentica za kojom je bila raspisana i međunarodna tjeralica jer je zbog odlaska u inozemstvo bila nedostupna hrvatskom pravosuđu, zbog protuzakonitog posredovanja osuđena je na sedam mjeseci zatvora. Međutim, ako u sljedeće dvije godine ne počini novo kazneno djelo, izrečena kazna neće se izvršiti.

Njezin kolega, student Antonio Kelić, dobio je kaznu zatvora od četiri mjeseca, odnosno 40 dana rada za opće dobro, a sve zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

– USKOK je nakon toga zatražio odgodu ročišta kako bi se, s obzirom na današnje nove presude, uskladili dokazi, pa je novo pripremno ročište sazvano za 14. travnja. – rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac, a prenosi Radio Osijek HRT-a.

Dosad je s USKOK-om nagodbu sklopio 31 optuženik, od ukupno 38 optuženih. Profesore i asistente na EFOS-u optužuje se za upisivanje prolaznih ocjena iz određenih predmeta, a sve u prethodnom dogovoru s posrednicima između studenata i profesora.

Za upisanu ocjenu primali su se novac i razni pokloni, ali Ekonomija nije jedini fakultet Sveučilišta Josipa J. Strossmayera protiv čijih se djelatnika i polaznika podigla optužnica. Naime, sudski proces vodi se i zbog kupovine ispita na Pravnom fakultetu u Osijeku, a nagodbu s USKOK-om sklopio je i bivši dekan PRAVOS-a Igor Bojanić.

O aferi „Indeks“ već smo pisali, a detalje možete pročitati ovdje.

FOTO: EKONOMSKI FAKULTET U OSIJEKU, FOTO: BUSINESS.CROATIA.HR