LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Božić u Zagrebu

Advent u Zagrebu: I ove godine bogat program u centru grada

I ove će godine Zagreb svakom posjetitelju ponuditi zanimljive sadržaje, radionice i brojne koncerte.

I ove će godine Zagreb svakom posjetitelju ponuditi zanimljive sadržaje, radionice i brojne koncerte.

Advent je za kršćane vrijeme pripreme za Božić, Isusovo rođenje. Stariji hrvatski običaji ova su četiri tjedna obilježavala kroz post, zabavu, veselje i odlaske na zornice. Danas još uvijek neki od tih običaja postoje, ali uglavnom u ruralnim dijelovima Hrvatske. Uz Advent se povezuje i Adventski vijenac koji na sebi ima četiri svijeće koje se pale svake nedjelje Adventa, a svaka ima određenu simboliku:

- Prva nedjelja (ljubičasta svijeća) - simbol nade i iščekivanja

- Druga nedjelja (ljubičasta svijeća) - simbol pomirenja

- Treća nedjelja (ružičasta svijeća) - simbol otkupljenja

- Četvrta nedjelja (ljubičasta svijeća) - simbol ljubavi.

Ususret Adventu na glavnom gradskom Trgu bana Josipa Jelačića, prošlog su tjedna započela brojna događanja: od Fuliranja u Tomićevoj ulici do kulturnih manifestacija na Zrinjevcu. Novitet ove godine je Ledeni park na Tomislavcu ispred Glavnog kolodvora u koji je uloženo preko milijun kuna. U sklopu parka postaviti će se klizalište te brojni ugostiteljski objekti. U Tomićevoj, na Fuliranju, dočekat će vas mnoštvo kućića te glazba nove hrvatske postaje Yammat FM.

Ujedno, Zagreb će svim posjetiteljima ponuditi Advent Walking Tour koji obuhvaća obilazak grada uz vodiča te Gourmet Advent Tour na kojem će se moći probati tradicionalni zagrebački specijaliteti.

Zrinjevac će ponuditi brojne ukrase i suvenire, a glazbom će nas vratiti u prijašnja vremena zagrebačkih sentiša. Na trgu žrtava fašizma svi će kreativci imati priliku pokazati svoj talent u sklopu Artomata, kreativnih radionica i preformansi.

Ljubitelji jazza i klasične glazbe doći će na svoje ako se prošetaju do Cvjetnog trga, a na drugačiji način u sjaju božićnih ukrasa i svjetiljki grad će moći vidjeti svi oni koji se odluče na sudjelovanje u tematskoj turi po Zagrebu. Nekoliko dana prije božića, 22. prosinca, na Dolcu će se u zrak puštati lampioni kojui simboliziraju borbu za sreću i životno zadovoljstvo. Ukoliko želite pobliže istražiti božićnu ponudu Zagreba, svakako posjetite službenu stranicu Adventa u Zagrebu.

FOTO: ANITA KLASNIĆ/STUDENTSKI.HR