LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akcije diljem Hrvatske

„72 sata bez kompromisa": 300 akcija i 3000 mladih u volonterskom maratonu

Započele su prijave za sudjelovanje u međunarodnom volonterskom projektu u čijem će sklopu više od 3000 mladih zajedničkim snagama sudjelovati u različitim socijalnim, ekološkim i radnim volonterskim akcijama.

Započele su prijave za sudjelovanje u međunarodnom volonterskom projektu u čijem će sklopu više od 3000 mladih zajedničkim snagama sudjelovati u različitim socijalnim, ekološkim i radnim volonterskim akcijama.

Volonterski projekt 72 sata bez kompromisa okupit će od 18. do 21. listopada 2018, petu godinu zaredom, oko 3000 mladih spremnih odvojiti svojih 72 sata u akcijama volonterskog maratona i tako staviti na raspolaganje svoja znanja i vještine za izgradnju bolje Hrvatske. Projekt pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku obuhvaća više od 300 akcija koje će se odvijati u 9 gradova i 1 općini.

Prijave su za ovogodišnji projekt započele, a brojni su mladi od 16 do 30 godina već odabrali svoju idealnu kombinaciju kroz koju izražavaju što ih je potaknulo na prijavu, u kojem gradu žele volontirati i s kojim motivom se uključuju. Oni sami biraju grad volontiranja i kako se prijavljuju za akciju – kao grupa ili pojedinac. No organizatori im dodjeljuju akciju, a prijavljeni o njoj saznaju tek na samom početku volontiranja, što je i poanta ovog projekta – volontirati bez kompromisa. Broj sudionika jest ograničen, a za njega interes svake godine raste, što se odražava i time da broj zainteresiranih uvijek premašuje kapacitete za sudjelovanje, potičući tako organizatore da svake godine prošire projekt na nove gradove.

Ovaj međunarodni volonterski projekt 2014. godine održao se prvi put u Hrvatskoj, i to u Splitu. Nakon toga su se počeli priključivati i ostali gradovi te je danas uključeno čak 9 gradova i jedna općina – Dubrovnik, Osijek, Sinj, Split, Zadar, Zagreb, a od 2018. i nove lokacije – Metković, Sisak, Slavonski brod, Suhopolje. Više od 3000 mladih tako će i ove godine zajedničkim snagama sudjelovati u različitim socijalnim, ekološkim, radnim volonterskim akcijama u dječjim domovima, domovima za starije, udrugama, školama i ostalim institucijama. 

Prihvati izazov i doprinesi za bolju Hrvatsku glavna je poruka ovogodišnje kampanje, a dodatno ju je razjasnila Đurđica Blažević, nacionalna koordinatorica projekta:

– Nerijetko tražimo izazove u krivim stvarima i avanturu očekujemo na pogrešnim mjestima. Ovim projektom želimo potaknuti mlade da prihvate izazov volontiranja, na promjenu koja kreće od njih, a daje doprinos promjeni društva, općina, gradova, pa tako i cijele Hrvatske. Pozivamo mlade da se prijave na pravu avanturu, onu volontersku, koja donosi promjenu i ostavlja trag – u volonterima, društvu, institucijama, društvu.

FOTO: PIXABAY