LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
CESI-jev projekt

58% mladih doživjelo je nasilje u partnerskim vezama; pokrenuta kampanja #TeensToo

„Pozivamo mlade, ali i sve one koji žele doprinijeti prevenciji nasilja u partnerskim odnosima među mladima, da na društvenim mrežama objave selfi/fotografiju uz oznaku  #TeensToo na kojoj će držati jednu od danih izjava”, poručuju iz CESI-ja.

„Pozivamo mlade, ali i sve one koji žele doprinijeti prevenciji nasilja u partnerskim odnosima među mladima, da na društvenim mrežama objave selfi/fotografiju uz oznaku  #TeensToo na kojoj će držati jednu od danih izjava”, poručuju iz CESI-ja.

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje provodi projekt Love&Respect – prevencija nasilja u adolescentskim vezama. U sklopu njega, u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama – od 25. studenog do 10. prosinca, pokrenuta je kampanja na društvenim mrežama #TeensToo usmjerena na osvještavanje problema nasilja u partnerskim odnosima koje se događa već u doba adolescencije. 

– Pozivamo mlade, ali i sve one koji žele doprijeti prevenciji nasilja u partnerskim odnosima među mladima, da na društvenim mrežama objave selfi/fotografiju uz hashtag #TeensToo na kojoj će držati jednu od danih izjava. – poručuju iz CESI-ja.

Predlažu se sljedeće izjave:

  • 58% mladih doživjelo je neki oblik štetnog/nasilnog ponašanja u partnerskim vezama #TeensToo
  • 17% mladih doživjelo je u više navrata da partner/ica kontrolira i provjerava njihov mobitel  #TeensToo
  • 1 od 5 mladih doživljava izrazito ljubomorno ponašanje u vezi #TeensToo
  • vaša izjava #TeensToo 

2018. godine je kroz isti projekt provedeno istraživanje na ovu temu na reprezentativnom uzorku mladih u dobi od 16 do 26 godina. Rezultati pokazuju da je 58% mladih doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama. Čak 70% izjavljuje da su doživljavali takva ponašanja kroz duži vremenski period. Najčešće se radi o psihičkom nasilju koje uključuje kontrolirajuće i posesivno ponašanje, izrazitu ljubomoru i ucjene. 

Svaku petu mladu osobu partner/partnerica često provjerava te inzistira znati gdje je i što radi. 1 od 5 ispitanika doživljava izrazito ljubomorno ponašanje u vezi. 17% mladih doživjelo je da u više navrata partner/ica kontrolira i provjerava njihov mobitel. Nametanje osjećaja krivnje zbog provođenja vremena s prijateljima i obitelji doživljava višekratno 1 od 6 pripadnika ove populacije. 1 od 10 kontinuirano doživljava emocionalne ucjene u vezi, a isto toliko ih doživljava ponižavanje. 

Projekt Love&Respect, osim u Hrvatskoj, provodi se u Austriji, Armeniji, Češkoj, Gruziji, Italiji i Španjolskoj. Uključuje izradu online platforme za mlade i stručnjake koji rade s mladima, interaktivnu kviz aplikaciju i kampanju na društvenim mrežama. 

CESI smatra da je rad s adolescentima na prevenciji izrazito važan jer je to razdoblje u kojem se stupa u prve emocionalne i seksualne veze, a mladi, osim prepoznavanja štetnih i nasilnih ponašanja, trebaju naučiti kakve su to kvalitetne veze te kako uspostavljati odnose koji se zasnivaju na ravnopravnosti, poštovanju i povjerenju. Neophodno je potaknuti ih da se suprotstave stavovima, ponašanjima i jeziku koji pridonosi diskriminaciji i kulturi nasilja protiv žena.

FOTO: PIXABAY