LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Udruga studenata biologije – BIUS

FOTO: Mladi biolozi štite bioraznolikost rijeka Mure i Drave

Udruga studenata biologije – BIUS provodi terensko istraživanje na širem području Regionalnog parka Mura – Drava. Projekt mladih biologa ima veliku važnost u očuvanju bogate biološke raznolikosti riječnih ekosustava.

Udruga studenata biologije – BIUS provodi terensko istraživanje na širem području Regionalnog parka Mura – Drava. Projekt mladih biologa ima veliku važnost u očuvanju bogate biološke raznolikosti riječnih ekosustava.

Udruga studenata biologije – BIUS jedna je od najvećih i najjačih studentskih udruga na Sveučilištu u Zagrebu. Okuplja ambiciozne, svestrane i kreativne studente biologije te ima za ciljeve poticati i unaprijediti znanstvene, kulturne, zabavne, sportske i edukativno-istraživačke djelatnosti studenata te vrednovati, čuvati i zaštititi prirodu i bioraznolikost. U udruzi trenutno djeluje oko 150 aktivnih članova koji su ostvarili niz vrijednih projekata.

BIUS ove godine radi na istraživačko-edukacijskom projektu „Mura – Drava 2016.“. U sklopu projekta studenti će vršiti terensko istraživanje na širem području Regionalnog parka Mura – Drava u Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi popisali vrste biljnog i životinjskog svijeta te prikupili nove podatke o bioraznolikosti toga kraja. Na projektu radi ukupno 150 sudionika među kojima su osim studenata i mentora iz Hrvatske i studenti biologije iz Slovenije, Makedonije i Srbije.

– Prvi dio terenskog istraživanja uspješno smo obavili u svibnju, a sada nam predstoji drugi izlazak na teren od 30. srpnja do 6. kolovoza 2016. Osim istraživačkih radnji, velik dio našeg projekta je i edukacija te smo sa sekcijom za edukaciju u svibnju posjetili četiri škole u Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji – rekla nam je organizatorica i voditeljica projekta, Marina Veseli, studentica diplomskog studija na Biološkom odsjeku PMF-a.

Rijeke Muru i Dravu karakteriziraju izuzetne prirodne vrijednosti, biološka i geološka raznolikost te značajna vlažna staništa koja spadaju među najugroženija u Europi. Zbog toga je od velike važnosti rad studenata koji će biti polazište i pružiti smjernice za daljnja istraživanja.

– Iako još nemamo dostupne sve podatke, zadovoljni smo s rezultatima istraživanja u svibnju, no tek kada obavimo teren u kolovozu i kad te rezultate usporedimo međusobno, te s dosad poznatim informacijama o ovom području, možemo točno govoriti o postignućima i uspješnosti projekta u vidu rezultata. Za sada ne možemo potvrditi da smo našli neke vrste koje dosad nisu pronađene na području regionalnog parka Mura – Drava jer još nisu obrađeni svi uzorci od svibnja, no imali smo neke zanimljive nalaze. – objasnila nam je Marina.

Od zanimljivih vrsta studenti su zabilježili eju močvaricu, trčku, crvenokljunu čigru, kulika sljepčića, crnu rodu, vodomara, crnu žunu i crvenoglavog djetlića. Mnogobrojni drugi nalazi su također iznenadili i obradovali mlade biologe.    

– Već i prije dolaska na teren znali smo kako je područje veoma bogato vrstama, no bioraznolikost i bogatstvo populacija nas je svejedno oduševila. Naša sekcija za ribe pronašla je crnku (Umbra krameri) na dva nova vodotoka na kojima dosad nije nikada zabilježena – na Rakovnici (netom poslije ulijevanja Bistreca u Rakovnicu) i prije ulijevanja Rakovnice u Muru. Naša sekcija za ptice zabilježila je 80 vrsta ptica, među kojima je jedna rijetka – stepski sokol (Falco cherrug). Herpetološka sekcija je također imala par zanimljivih nalaza, od kojih su najzanimljiviji nalazi crvenog mukača (Bombina bombina), ugroženu vrstu u Hrvatskoj te češnjaču (Pelobates fuscus) o kojoj u Hrvatskoj imamo jako malo podataka i nalaza. Ovo su tek početni podatci našeg istraživanja, kao što sam već napomenula, dosta sekcija svoje nalaze još treba determinirati tako da nas sigurno očekuje još mnogo zanimljivih i rijetkih nalaza. – istaknula je Marina.

Rezultati istraživanja bit će dostupni u Zborniku istraživačkih radova, a priprema se i izrada posebne mrežne stranice koja će služiti i za promidžbu Regionalnog parka Mura – Drava kao turističke destinacije. Svi zainteresirani dobit će informacije o bogatom riječnom ekosustavu, biljnim i životinjskim vrstama te o načinima njihove zaštite.  

– Ako vidimo da bi moglo biti zainteresiranih, može se organizirati i predavanje o rezultatima i na lokalnoj razini i na fakultetu. Zbornici se inače šalju svim suradnicima, tako da oni svakako budu upućeni u rezultate projekta. – poručila je Marina.

Neki suradnici na projektu su Prirodoslovno-matematički fakultet, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski prirodoslovni muzej, Hrvatske šume i Hrvatske vode. Projekt je financiran isključivo donacijama koje je udruga prikupljala putem otvorenih molbi ili prijava na natječaje. Brojne ustanove i institucije također su pružile pomoć udruzi te se zahvaljujući njima projekt uspješno provodi. 

– Veliku pomoć pri planiranju i realizaciji projekta imali smo od Javne ustanove Međimurska priroda i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Koprivničko-križevačke županije kojima se puno zahvaljujemo, a također bismo se zahvalili međimurskoj Općini Donji Vidovec koja nam je ustupila na korištenje prostore svojeg sportskog parka Kalanica gdje je smješten naš kamp za vrijeme provođenja istraživanja. – istaknula je Marina.  

Kako izgleda rad na terenu, možete vidjeti u fotogaleriji i videu koji je snimila Biofoto sekcija BIUS-a na terenskom istraživanju provedenom u svibnju. Mladim biolozima želimo puno sreće u nastavku istraživanja te još mnoštvo zanimljivih otkrića.

FOTO: BIUS