Rezultati istraživanja

Znanost odgovorila na pitanje zašto neke ljude komarci više grizu

Komarci 1

Ukoliko ste jedna od onih osoba čije muke kreću dolaskom toplih večeri – lupkanje po nogama i rukama, crveni plikovi koji svrbe i tako dalje, onda znajte da spadate u 20% populacije kojoj komarci ne mogu odoljeti.

Iako je svima drago čuti da su po nečemu posebni ili zbog nečega obožavani, kada su u pitanju obožavanja komaraca, priča više i nije tako lijepa. Istraživanje otkriva kako komarci svoje simpatije biraju na osnovu mirisa tijela, koncentracije mliječne kiseline, ugljičnog dioksida, topline, pa čak i po boji odjeće.

NBC News prenosi istraživanje profesora medicinske entomologije Jonathana Day-a, Sveučilište Vero Beach, Florida, koji kaže da je 20% ljudi više izloženo ugrizima komaraca od ukupne populacije. Najčešća meta jesu trudnice, čija je tjelesna temperatura viša i čiji dah sadrži veću koncentraciju ugljikovog dioksida.

Mliječna kiselina koja se luči nakon tjelovježbe, aceton i estradiol, u povećanim koncentracijama privlače komarce. Osim njih, na miris tijela, a time i privlačnost za komarce, utječe i alkohol.

 

Izvor: Pinterest

Iako ne izgledaju kao netko tko mari za modu i odjevne kombinacije, komarci će nas prije odabrati ako smo obučeni u nešto crvene, crne ili plave boje. Razlog: bolje vide našu siluetu ako smo obučeni u nešto tih boja.

Ako ste pomislili izbjegavati tjelovježbu, alkohol te tamne boje odjeće i time zavarati komarce i izbjeći ubode, prevarili ste se. Postoji jedna stvar na koju ne možete utjecati, a jako je obožavana kod komaraca, a to je 0 krvna grupa. Pripadnici 0 krvne grupe prije će biti meta komaraca nego pripadnici A ili B krvne grupe. 

Ako ste pomislili da ste se i iz ovoga izvukli, opet krivo. Bez obzira na sve, ako su komarci duži period proveli u području gdje im voda nije bila dostupna, i ako su dehidrirani, odlučit će se za ugriz.

Izvor: Imgflip
Znanstvenici još nisu došli do zaključka kako potpuno spriječiti ubode komaraca. Jedan od načina kako ih djelomično izbjeći jest korištenje eteričnih ulja lavande, timijana, soje i eukaliptusa, koji mogu prikriti miris našega tijela. Eterična ulja mogu se razrijediti sa vodom i nositi u malenim sprejevima.

Zanimljivost o izbjegavanju uboda dolazi sa Sveučilišta New Mexico State. Naime, oni su u jednom istraživanju otkrili kako parfem Victoria Secret Bombshell odbija komarce više nego drugi testirani parfemi.

Nošenje lagane odjeće, izbjegavanje tjelovježbe i alkohola također je jedan od načina izbjegavanja uboda. Ili jednostavno ostati doma u klimatiziranom prostoru i pričekati kraj invazije komaraca.

Komentari na članak

Vezani članci

Doručci u kojima su uživale najproduktivnije osobe u povijesti

Zdravlje, produktivnost i kreativnost započinju pravim doručkom

Doručci u kojima su uživale najproduktivnije osobe u povijesti

Donosimo vam deset jela kojima su svoj dan započinjale neke od najutjecajnijih ličnosti u povijesti. Njihovi su ukusi bili sve samo ne dosadni i jednolični.

ksf-eufonija.hr

Zanimljivosti o uhu, sluhu i slušanju

Međunarodni dan uha i sluha

Donosimo vam 12 zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali! Ispravnost su nam potvrdili studenti fonetike sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Spavanje

Rješavanje problema nesanice

Ako još uvijek patite od nesanice, sigurno niste pročitali ovaj članak

Svi smo čuli mamine savjete o čaju od kamilice ili izbjegavanju kave prije spavanja, no što kada nijedan savjet ne upali?

spavanje

Zašto prestati?

Ne idite u krevet sa svojim mobilnim telefonima

Sve više osoba, osobito mladih, nosi mobitele sa sobom kad odlazi na spavanje. Znanstvenici upozoravaju na moguće negativne posljedice takve navike na zdravlje.

Dva para nogu koje proviruju ispod pokrivača

Vaše zdravlje je u vašim rukama

Vodič kroz spolno prenosive bolesti

Zaboravite na sram i saznajte sve činjenice o seksualno prenosivim bolestima kako bi zaštitili svoje, ali i zdravlje vašeg partnera.