Prehrambeni proizvodi

Znakovi da tvoje tijelo možda ne tolerira meso

Meso

Meso koje danas jedemo nije samo meso – ono je puno raznih hormona i antibiotika koji itekako mogu naštetiti tvojem zdravlju. Donosimo ti razloge i znakove da ga tvoje tijelo možda ne podnosi baš najbolje.

Meso – taj neizbježan i dragocjen izvor proteina, čaroban i opijajuć miris, ekstatičan okus... ili ne? Za neke je, za neke nije. Za mnoge druge hrane nema. Meso za doručak, meso za ručak, meso za večeru. Povrće? Makni to od mene. Vegetarijanci ili ne, izgleda kako su načini na koje ljudsko tijelo probavlja meso puno složeniji od pojednostavljenog jedem-ne jedem ili sviđa mi se-ne sviđa mi se.

Za početak, meso koje danas jedemo nije samo meso. Većina nas upoznata je s rečenicom ono si što jedeš, no istina je kako smo zapravo ono što one, životinje, jedu. Ako kravu, svinju, kokoš ili ribu hranimo sojom, žitom ili kukuruzom i još im u to dodajemo razne antibiotike i hormone – životinja više nije životinja kakvom je često idilično zamišljamo. Na slobodi, sretnu, kako pase travicu i na poziv gazde vraća se u štalicu. Većina ljudi koji ne mogu jesti meso ili loše reagiraju na nj zapravo reagiraju na ono čime je sama životinja hranjena, a ne na čisti životinjski protein. Zbog toga većina nutricionista preporuča meso koje nema hormona i nije hranjeno raznim antibioticima. 


FOTO: Željko Krnčević/Studentski.hr

Izuzev hrane kojom je tvoja hrana hranjena, način na koji se ljudi hrane može biti faktor koji je ključan za probavljanje mesa. Neke su vrste mesa teže probavljive od drugih, a veće se porcije, dakako, i teže i sporije probavljaju. Ponekad to isto meso kombinaramo i s drugom teškom hranom, npr. mesnu štrucu s pire krumpirom i umakom, roštilj s tjesteninom i sirom. U tim slučajevima hrana koja se jede uz meso može pridonijeti simpotima. Čitaj – problem može biti i u prilozima

Što je s našim bakterijama i načinom probavljanja? Naša ekološka zajednica svih oblika života na našem tijelu i u njemu, odnosno mikrobiom, nije nam posve poznat, no ono što je sigurno jest da se on stalno mijenja. Dakle naš se mikrobiom mijenja zajedno s promjenom našega izbora jela. Konačno, postoji mogućnost da si alergičan na meso. Ne meso kao meso već na, pogađaš, hormone i antibiotike kojima su životinje liječene i hranjene. Iako je alergija na meso rijetka, ona ipak postoji, a simptomi su sljedeći: svrbež i osjećaj gorenja oko usta i usnica, naticanje usnica, jezika i grla, čak i anafilaktički šok. Također može uzrokovati mučnine, povraćanje i proljev. 

Ipak, ako se osjećaš pomalo loše nakon konzumacije mesa, ne znači odmah si alergičan. Ako pak misliš da tvoje tijelo ne tolerira meso baš najbolje, razmisli o tome da smanjiš porcije, da jedeš ono meso za čije si porijeklo siguran ili da zamijeniš priloge. 

Komentari na članak

Vezani članci

Clean sleeping je najveći zdravstveni trend 2017

Kvalitetan san

"Clean sleeping" najveći je zdravstveni trend 2017.

Nedostatak sna može prouzrokovati velike zdravstvene probleme. Ako vas zanima razlog tome i kako se nositi s njime, ovo je članak za vas.

Posao

Fizičko zdravlje

Saznajte kako izbjeći mnoge posljedice dugoročnog sjedenja

Sjedenje je postalo ogroman zdravstveni problem jer zbog modernoga načina života narušava naše zdravlje.

Pržena hrana

Razmislite o ovome dok čekate red u menzi

Slasni zalogaji koji uzrokuju loš ten

Nije lako voditi zdrav život i brinuti se o zdravlju. Treba zanemariti estetiku i početi obraćati pažnju na znakove koje vam vaša koža daje jer su odraz stanja vašeg organizma.

Vježbe istezanja

Zdravlje i forma tijela

VIDEO: 11 vježbi istezanja koje možete prakticirati svaki dan

Istezanje je vrlo važan dio treninga, ali ga je dobro prakticirati i kod kuće kako bi se smanjila mogućnost svakodnevnih ozljeda. Stoga vam donosimo 11 jednostavnih vježbi istezanja koje će vam pomoći da se osjećate odlično od početka dana.

Kava1

Pozitivne i negativne strane konzumiranja kave

Kava – moderni eliksir života

Je li kava zbilja eliksir života? Ne može se reći da je preporučljivo topiti se u kavi, no svakodnevna konzumacija kave u razumnim količinama ne može biti loša za organizam. Dapače, kava ima mnogo pluseva.