Prehrambeni proizvodi

Znakovi da tvoje tijelo možda ne tolerira meso

Meso

Meso koje danas jedemo nije samo meso – ono je puno raznih hormona i antibiotika koji itekako mogu naštetiti tvojem zdravlju. Donosimo ti razloge i znakove da ga tvoje tijelo možda ne podnosi baš najbolje.

Meso – taj neizbježan i dragocjen izvor proteina, čaroban i opijajuć miris, ekstatičan okus... ili ne? Za neke je, za neke nije. Za mnoge druge hrane nema. Meso za doručak, meso za ručak, meso za večeru. Povrće? Makni to od mene. Vegetarijanci ili ne, izgleda kako su načini na koje ljudsko tijelo probavlja meso puno složeniji od pojednostavljenog jedem-ne jedem ili sviđa mi se-ne sviđa mi se.

Za početak, meso koje danas jedemo nije samo meso. Većina nas upoznata je s rečenicom ono si što jedeš, no istina je kako smo zapravo ono što one, životinje, jedu. Ako kravu, svinju, kokoš ili ribu hranimo sojom, žitom ili kukuruzom i još im u to dodajemo razne antibiotike i hormone – životinja više nije životinja kakvom je često idilično zamišljamo. Na slobodi, sretnu, kako pase travicu i na poziv gazde vraća se u štalicu. Većina ljudi koji ne mogu jesti meso ili loše reagiraju na nj zapravo reagiraju na ono čime je sama životinja hranjena, a ne na čisti životinjski protein. Zbog toga većina nutricionista preporuča meso koje nema hormona i nije hranjeno raznim antibioticima. 


FOTO: Željko Krnčević/Studentski.hr

Izuzev hrane kojom je tvoja hrana hranjena, način na koji se ljudi hrane može biti faktor koji je ključan za probavljanje mesa. Neke su vrste mesa teže probavljive od drugih, a veće se porcije, dakako, i teže i sporije probavljaju. Ponekad to isto meso kombinaramo i s drugom teškom hranom, npr. mesnu štrucu s pire krumpirom i umakom, roštilj s tjesteninom i sirom. U tim slučajevima hrana koja se jede uz meso može pridonijeti simpotima. Čitaj – problem može biti i u prilozima

Što je s našim bakterijama i načinom probavljanja? Naša ekološka zajednica svih oblika života na našem tijelu i u njemu, odnosno mikrobiom, nije nam posve poznat, no ono što je sigurno jest da se on stalno mijenja. Dakle naš se mikrobiom mijenja zajedno s promjenom našega izbora jela. Konačno, postoji mogućnost da si alergičan na meso. Ne meso kao meso već na, pogađaš, hormone i antibiotike kojima su životinje liječene i hranjene. Iako je alergija na meso rijetka, ona ipak postoji, a simptomi su sljedeći: svrbež i osjećaj gorenja oko usta i usnica, naticanje usnica, jezika i grla, čak i anafilaktički šok. Također može uzrokovati mučnine, povraćanje i proljev. 

Ipak, ako se osjećaš pomalo loše nakon konzumacije mesa, ne znači odmah si alergičan. Ako pak misliš da tvoje tijelo ne tolerira meso baš najbolje, razmisli o tome da smanjiš porcije, da jedeš ono meso za čije si porijeklo siguran ili da zamijeniš priloge. 

Komentari na članak

Vezani članci

Motivacija

Zdrav duh u zdravom tijelu

Izgradnjom samopouzdanja poboljšajte vlastito zdravlje

Donosimo vam savjete koji će vam pomoći izaći iz vlastite sigurne zone te oblikovati samoopouzdanje i pozitivan stav koji vode do zdravlja.

Dan borbe protiv raka

Na današnji dan

Međunarodni dan borbe protiv raka

Međunarodni dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 4. veljače, u svrhu podizanja svijesti o važnosti borbe protiv ove opake bolesti.

Sunčanje

Opasna i naivna vjerovanja

Popularni ljetni mitovi u koje ne trebate vjerovati

Donosimo vam šest najpopolarnijih ljetnih mitova kojih se ne smijete držati jer mogu biti opasni za vaše zdravlje.

FOTO: scienceillustrated.com.au

Nada je rođena

Beba izliječena od infekcije HIV-om

Znanstvenici uspjeli ponoviti rezultate jednog od najvećih medicinskih dostignuća u posljednjih nekoliko godina.

ruta

SPORTMEF i GrabafSport

Utrka „162 stube“: trči na Valentinovo

Tradicionalna cestovna utrka pod nazivom „162 stube" održat će se 14. veljače u organizaciji Sportske udruge studenata medicine i GrabarSporta.