LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Važnost pravilne prehrane

Zdravim namirnicama protiv stresa u vrijeme ispitnih rokova

Zbog mnogo obaveza studenti uglavnom biraju nezdravu hranu koja negativno utječe na njihovo zdravlje. Iako se čini nemogućim, vrlo je jednostavno uspostaviti pravilnu prehranu. Zato pronađite malo vremena za pripremu zdravog obroka jer vaše će vam tijelo biti zahvalno i kvalitetnije ćete ispuniti svoje obaveze.

Zbog mnogo obaveza studenti uglavnom biraju nezdravu hranu koja negativno utječe na njihovo zdravlje. Iako se čini nemogućim, vrlo je jednostavno uspostaviti pravilnu prehranu. Zato pronađite malo vremena za pripremu zdravog obroka jer vaše će vam tijelo biti zahvalno i kvalitetnije ćete ispuniti svoje obaveze.

Studenti i pravilna prehrana kombinacija je koju je teško uskladiti. Mnogo obaveza, a malo vremena. Gusti raspored predavanja, kolokviji, ispitni rokovi te dodatne obaveze ne ostavljaju mogućnosti za kvalitetne obroke. Zato nije čudno što se studenti odlučuju za brzu i nezdravu hranu koja je lako dostupna i ne zahtijeva pripremu. Često studenti žive samo na jednom obroku dnevno, koji se svodi na neko pecivo ili slične proizvode iz pekare.

Takav način prehrane utječe na fizičko i psihičko zdravlje s posljedicama koje onemogućuju svakodnevno pravilno funkcioniranje. Javlja se pad imuniteta i povećava rizik od zaraznih bolesti, manjak energije koji uzrokuje umor te smanjenje koncentracije i sposobnost učenja. Zato je vrlo važno uspostaviti pravilnu i uravnoteženu prehranu kako bi organizam mogao podnijeti stresna razdoblja.

Vjerujem da vam kuhanje predstavlja veliki problem, neovisno o znanju, jer oduzima vrijeme, a svaka minuta u studentskom životu izrazito je važna. Zato unaprijed napravite plan prehrane koji će vam pomoći da se pravilno hranite. Dan prije odredite što ćete jesti i kada - u skladu s vašim rasporedom. Pronađite 15 minuta za pripremu zdravog obroka kako biste mogli pravilno funkcionirati i kvalitetno ispunjavati svoje obaveze.

Kombinirajte namirnice bogate hranjivim tvarima i niskim energetskim sadržajem kako biste u organizam unijeli potreban udio vitamina, minerala, bjelančevina i zdravih masnoća. Jedite tri do pet obroka na dan koji se sastoje od

  • povrća i voća
  • umjerene porcije ugljikohidrata (riža, žitarice, tjestenina)
  • bjelančevina (riba, piletina, jaja, sir, mliječni proizvodi)

Na dan biste trebali pojesti oko 500 grama povrća i voća. Iako se čini puno, vrlo je jednostavno. Napravite sok, salatu, juhu ili varivo i zadovoljit ćete dnevnu potrebu i zaštiti se od bolesti izazvanih lošom probavom. Ovakve su namirnice idealne jer ih možete ponijeti sa sobom i pojesti u pauzama između predavanja.

Također, popijte dnevno oko 1,5 litara tekućine (voda ili čajevi bez šećera) jer smanjuje zadržavanje otpadnih tvari i toksina u tijelu, poboljšava funkcije žlijezda i hormona, oslobađa jetru od viška masnoća i smanjuje glad. Izbjegavajte gazirana pića jer su puna kalorija bez nutritivnih vrijednosti.

 

FOTO: FLICKR