Osobni razvoj

Zašto je kritika najbolji kompliment

druženje u kafiću

Prihvatimo li konstruktivne kritike, možemo značajno poboljšati svoj rad, ali i život. A znamo i od kuda krenuti.

Nije tajna da više volimo kad nam netko udijeli kompliment, nego kada nas kritizira. No čini li nam time uslugu ili nam odmaže?

Ponekad se na negativan komentar ljudi uvrijede jer to nisu očekivali ili jednostavno zato što je to prirodna reakcija. U nekim se trenucima kritika može činiti poput napada te je prvi instinktivni potez obrana.  

Međutim, upravo je kritika važna za daljnji razvoj svake osobe i njenih vještina. Na primjer, ako dijete ne ispravimo dok uči govoriti, bit će to teže učiniti kasnije. Isto tako, ako odrasla osoba ponekad ne dobije povratnu informaciju u vezi nečega što radi pogrešno, velika je šansa da će tako nastaviti raditi jer ima dojam da je sve u redu.

Ponekad bismo se svi trebali zapitati možemo li bolje i potražiti nečiji savjet. Puno je efikasnije nekoga pitati da nam kaže u čemu griješimo i što trebamo popraviti, nego nastaviti raditi samo ono za što smo sigurni da činimo odlično. Prihvatimo li konstruktivne kritike, možemo značajno poboljšati svoj rad, ali i život.

Evo otkuda krenuti:

  1. Pitajmo roditelje, prijatelje ili kolege. Kritika je u većini slučajeva važnija od komplimenta. Osim što potiče razvoj osobnih vještina, znači da je nekome stalo do nas i želi da se poboljšamo, a nema boljih osoba za to od bližnjih.
     
  2. Budimo uporni i zatražimo povratnu informaciju nakon što nešto napravimo. Odvažimo se i pitajmo što nas zanima, gdje smo griješili i kako to popraviti. Često ćemo osim kritike dobiti i pohvalu, a drugoj će osobi biti drago što tražimo njihov savjet.
     
  3. Budimo strpljivi i nemojmo dopustiti emocijama da nas nadvladaju. Nitko ne voli osjetljive osobe i teško da ćemo opet dobiti dobronamjernu kritiku ako ju prvi put ne budemo znali prihvatiti.
     
  4. Nemojmo odustati nakon prvog pokušaja. Ponekad ćemo se za dobru konstruktivnu kritiku morati izboriti.

Odvažimo se i zatražimo savjet. Na kraju će nam biti drago jer ćemo napokon znati na čemu poraditi.

Komentari na članak

Vezani članci

Čitanje knjiga

„Čitajte, čitajte sve“

Nitko nije lud da čita, a sve i kad bi htio, nema kad

Iako vam predavanja, seminari, izlasci, zadaće, kave, društvene mreže i spavanje popunjavaju dnevnu rutinu, jamčimo da postoje načini da nađete vremena za čitanje. Provjerite kako u dnevni raspored ugurati koje poglavlje više.

Vježbanje u teretani

Prijeko potrebna motivacija

Sedam lukavih načina kako se natjerati na vježbu

Odluka o odlasku u teretanu ne mora biti toliko teška, dovoljno je nekoliko malih trikova.

Ured

Prihvatite povratne informacije o svom radu

Pravi način nošenja s kritikama na poslu

Kada se s njima nosimo na pravi način, kritike nam mogu pomoći da se poboljšamo na poslovnom planu.

Novac

Male promjene za velike rezultate

Štednja na studentski način – jednostavno i bez previše odricanja

Ponekad se čini da novac samo nestaje iz novčanika i da se tu ništa ne može učiniti. No potrebno je samo malo ekonomičnije razmišljati i pametnije raspolagati svojim sredstvima.

Novac

Borba s financijama

Prosječni hrvatski student marljivošću se može obogatiti

Obogatiti se želimo svi, a jesmo li spremni zbilja poduzeti neke korake da to ostvarimo ili ćemo i dalje samo sanjariti? Nudimo vam četiri savjeta koji vam polako, ali sigurno mogu pomoći da se obogatite.