Osobni razvoj

Zašto je kritika najbolji kompliment

druženje u kafiću

Prihvatimo li konstruktivne kritike, možemo značajno poboljšati svoj rad, ali i život. A znamo i od kuda krenuti.

Nije tajna da više volimo kad nam netko udijeli kompliment, nego kada nas kritizira. No čini li nam time uslugu ili nam odmaže?

Ponekad se na negativan komentar ljudi uvrijede jer to nisu očekivali ili jednostavno zato što je to prirodna reakcija. U nekim se trenucima kritika može činiti poput napada te je prvi instinktivni potez obrana.  

Međutim, upravo je kritika važna za daljnji razvoj svake osobe i njenih vještina. Na primjer, ako dijete ne ispravimo dok uči govoriti, bit će to teže učiniti kasnije. Isto tako, ako odrasla osoba ponekad ne dobije povratnu informaciju u vezi nečega što radi pogrešno, velika je šansa da će tako nastaviti raditi jer ima dojam da je sve u redu.

Ponekad bismo se svi trebali zapitati možemo li bolje i potražiti nečiji savjet. Puno je efikasnije nekoga pitati da nam kaže u čemu griješimo i što trebamo popraviti, nego nastaviti raditi samo ono za što smo sigurni da činimo odlično. Prihvatimo li konstruktivne kritike, možemo značajno poboljšati svoj rad, ali i život.

Evo otkuda krenuti:

  1. Pitajmo roditelje, prijatelje ili kolege. Kritika je u većini slučajeva važnija od komplimenta. Osim što potiče razvoj osobnih vještina, znači da je nekome stalo do nas i želi da se poboljšamo, a nema boljih osoba za to od bližnjih.
     
  2. Budimo uporni i zatražimo povratnu informaciju nakon što nešto napravimo. Odvažimo se i pitajmo što nas zanima, gdje smo griješili i kako to popraviti. Često ćemo osim kritike dobiti i pohvalu, a drugoj će osobi biti drago što tražimo njihov savjet.
     
  3. Budimo strpljivi i nemojmo dopustiti emocijama da nas nadvladaju. Nitko ne voli osjetljive osobe i teško da ćemo opet dobiti dobronamjernu kritiku ako ju prvi put ne budemo znali prihvatiti.
     
  4. Nemojmo odustati nakon prvog pokušaja. Ponekad ćemo se za dobru konstruktivnu kritiku morati izboriti.

Odvažimo se i zatražimo savjet. Na kraju će nam biti drago jer ćemo napokon znati na čemu poraditi.

Komentari na članak

Vezani članci

Sreća3

Pomicanje granica

Savjeti za sreću i uspjeh na „Mogu!” konferenciji

Četiri izuzetna predavača podučit će vas vještinama uspješnog komuniciranja, usklađivanju života u sveprožimajućim promjenama, osvješćivanju emocija koje su nam autentična informacija i pronalaženju vremena za uspjeh.

Kako se riješiti stresa

Zdrav život

Riješite se (ispitnog) stresa ovim koracima

Stres je čest studentski problem, i to posebice u vrijeme ispita. Saznajte jednostavne trikove za oslobađanje stresa.

naslovna

Sačuvajte meku kožu

Pet savjeta za zaštitu suhe kože zimi

Suha koža može biti problem tijekom cijele godine, ali najočitija je zimi. Stoga vam donosimo savjete koji će vam pomoći zadržati meku i zdravu kožu za vrijeme hladnih zimskih dana.

Tetoviranje

Tetoviranje

Prva tetovaža: sve što trebaš znati!

Odlučni ste u namjeri da svoje tijelo ukrasite tetovažom? Saznajte što sve morate uzeti u obzir kako bi taj proces prošao što bezbolnije, a i kako ne bi izazvao naknadna žaljenja.

Prokrastiniranje naslovna

Prokrastiniraj i završi fakultet

Učinkoviti savjeti za stjecanje kontrole onda kada prokrastinacija preuzme

Prokrastinacija je imaginarna bolest naših generacija. Pobijedite ju uz našu malu pomoć!