Osobni razvoj

Zašto je kritika najbolji kompliment

druženje u kafiću

Prihvatimo li konstruktivne kritike, možemo značajno poboljšati svoj rad, ali i život. A znamo i od kuda krenuti.

Nije tajna da više volimo kad nam netko udijeli kompliment, nego kada nas kritizira. No čini li nam time uslugu ili nam odmaže?

Ponekad se na negativan komentar ljudi uvrijede jer to nisu očekivali ili jednostavno zato što je to prirodna reakcija. U nekim se trenucima kritika može činiti poput napada te je prvi instinktivni potez obrana.  

Međutim, upravo je kritika važna za daljnji razvoj svake osobe i njenih vještina. Na primjer, ako dijete ne ispravimo dok uči govoriti, bit će to teže učiniti kasnije. Isto tako, ako odrasla osoba ponekad ne dobije povratnu informaciju u vezi nečega što radi pogrešno, velika je šansa da će tako nastaviti raditi jer ima dojam da je sve u redu.

Ponekad bismo se svi trebali zapitati možemo li bolje i potražiti nečiji savjet. Puno je efikasnije nekoga pitati da nam kaže u čemu griješimo i što trebamo popraviti, nego nastaviti raditi samo ono za što smo sigurni da činimo odlično. Prihvatimo li konstruktivne kritike, možemo značajno poboljšati svoj rad, ali i život.

Evo otkuda krenuti:

  1. Pitajmo roditelje, prijatelje ili kolege. Kritika je u većini slučajeva važnija od komplimenta. Osim što potiče razvoj osobnih vještina, znači da je nekome stalo do nas i želi da se poboljšamo, a nema boljih osoba za to od bližnjih.
     
  2. Budimo uporni i zatražimo povratnu informaciju nakon što nešto napravimo. Odvažimo se i pitajmo što nas zanima, gdje smo griješili i kako to popraviti. Često ćemo osim kritike dobiti i pohvalu, a drugoj će osobi biti drago što tražimo njihov savjet.
     
  3. Budimo strpljivi i nemojmo dopustiti emocijama da nas nadvladaju. Nitko ne voli osjetljive osobe i teško da ćemo opet dobiti dobronamjernu kritiku ako ju prvi put ne budemo znali prihvatiti.
     
  4. Nemojmo odustati nakon prvog pokušaja. Ponekad ćemo se za dobru konstruktivnu kritiku morati izboriti.

Odvažimo se i zatražimo savjet. Na kraju će nam biti drago jer ćemo napokon znati na čemu poraditi.

Komentari na članak

Vezani članci

Čitanje knjiga

„Čitajte, čitajte sve“

Nitko nije lud da čita, a sve i kad bi htio, nema kad

Iako vam predavanja, seminari, izlasci, zadaće, kave, društvene mreže i spavanje popunjavaju dnevnu rutinu, jamčimo da postoje načini da nađete vremena za čitanje. Provjerite kako u dnevni raspored ugurati koje poglavlje više.

Zdrava kosa

Savjeti i preporuke

VIDEO: Tajna lijepe i njegovane kose

Iako briga za kosu spada u glavne sastavnice osobne higijene, njezina njega ipak je kod većine nepotpuna i nepravilna. Upravo vam zbog toga donosimo korisne trikove i savjete vezane uz ispravno sušenje, četkanje te hidratizaciju kose.

Vanna Imširović i Roberta Mulac

Studiranje u inozemstvu

INTERVJU: Ljubljanske studentice donose deset savjeta za uspješan studij u inozemstvu

Saznajte kakva su iskustva mladih Riječanki koje su odlučile spakirati kofere i započeti novi život u Sloveniji. Danas su uspješne studentice Sveučilišta u Ljubljani te su s nama podijelile deset savjeta za sve koji razmišljaju o studiju u inozemstvu.

Kako pokrenuti vlastiti blog?

Kako pokrenuti vlastiti blog?

Osnivanje bloga u samo nekoliko koraka

Filip Janečić student je završne godine diplomskog studija komunikologije na Hrvatskim studijima te za Studentski.hr otkriva što je sve potrebno kako biste mogli osnovati vlastiti blog.

Novi paviljoni na Savi

Minimalizam, urednost i malo mašte

Savjeti za uređenje studentskih soba

Nekoliko savjeta za uređenje malih studentskih soba.