Osobni razvoj

Zašto je kritika najbolji kompliment

druženje u kafiću

Prihvatimo li konstruktivne kritike, možemo značajno poboljšati svoj rad, ali i život. A znamo i od kuda krenuti.

Nije tajna da više volimo kad nam netko udijeli kompliment, nego kada nas kritizira. No čini li nam time uslugu ili nam odmaže?

Ponekad se na negativan komentar ljudi uvrijede jer to nisu očekivali ili jednostavno zato što je to prirodna reakcija. U nekim se trenucima kritika može činiti poput napada te je prvi instinktivni potez obrana.  

Međutim, upravo je kritika važna za daljnji razvoj svake osobe i njenih vještina. Na primjer, ako dijete ne ispravimo dok uči govoriti, bit će to teže učiniti kasnije. Isto tako, ako odrasla osoba ponekad ne dobije povratnu informaciju u vezi nečega što radi pogrešno, velika je šansa da će tako nastaviti raditi jer ima dojam da je sve u redu.

Ponekad bismo se svi trebali zapitati možemo li bolje i potražiti nečiji savjet. Puno je efikasnije nekoga pitati da nam kaže u čemu griješimo i što trebamo popraviti, nego nastaviti raditi samo ono za što smo sigurni da činimo odlično. Prihvatimo li konstruktivne kritike, možemo značajno poboljšati svoj rad, ali i život.

Evo otkuda krenuti:

  1. Pitajmo roditelje, prijatelje ili kolege. Kritika je u većini slučajeva važnija od komplimenta. Osim što potiče razvoj osobnih vještina, znači da je nekome stalo do nas i želi da se poboljšamo, a nema boljih osoba za to od bližnjih.
     
  2. Budimo uporni i zatražimo povratnu informaciju nakon što nešto napravimo. Odvažimo se i pitajmo što nas zanima, gdje smo griješili i kako to popraviti. Često ćemo osim kritike dobiti i pohvalu, a drugoj će osobi biti drago što tražimo njihov savjet.
     
  3. Budimo strpljivi i nemojmo dopustiti emocijama da nas nadvladaju. Nitko ne voli osjetljive osobe i teško da ćemo opet dobiti dobronamjernu kritiku ako ju prvi put ne budemo znali prihvatiti.
     
  4. Nemojmo odustati nakon prvog pokušaja. Ponekad ćemo se za dobru konstruktivnu kritiku morati izboriti.

Odvažimo se i zatražimo savjet. Na kraju će nam biti drago jer ćemo napokon znati na čemu poraditi.

Komentari na članak

Vezani članci

Spavanje

Nakupljanje stresa

Bolest novog doba: adrenalni umor

Živimo u jako ubrzanom vremenu u kojem je stres svakodnevna pojava. Objašnjavamo njegove nuspojave i način borbe portiv istih.

Sreća

Pozitivno kroz život

Sitnice koje će vam popraviti raspoloženje i vratiti vas na put ka sreći

Probudite dijete u sebi koje je zaspalo i dopustite malenim stvarima da vas usreće.

Vrećica

Ekološka osviještenost

Petnaest sitnica kojima i vi možete doprinijeti očuvanju okoliša

Kućni budžet možete povećati već ovaj mjesec ako pripazite na samo nekoliko sitnica. Ujedno možete dati svoj doprinos očuvanju okoliša.

Naslovna 2

Savjeti za optimizam

Deset koraka do pozitivnog raspoloženja

Jesenji blues se prikrao i ranije nego što smo očekivali. Donosimo deset koraka kako postati i ostati sretan.

6 savjeta za lakši početak dana!

Prva pomoć za svladavanje jutra

Šest savjeta za lakši početak dana

Donosimo vam šest savjeta koji će vam pomoći u lakšem započinjanju novog radnog dana.