Prehrambene navike

Utjecaj vegetarijanskog načina prehrane na ljudski organizam

Salata; Izvor: https://pixabay.com/en/salad-fresh-veggies-vegetables-791891/

Ako vas je počeo zanimati vegetarijanski stil prehrane, trebali biste razmisliti o čimbenicima koje on ostavlja na vaš organizam.

Oni koji nisu vegetarijanci ili se dive vegetarijancima zbog njihove ustrajnosti ili pak misle da njihov stil prehrane nema pretjeranog smisla te da im čak šteti tako da gube mnogo potrebnih vitamina i proteina koje meso sadrži. Istina je da svatko treba jesti hranu za koju osjeća da najbolje djeluje na njegov organizam, a to posebno vrijedi za studente kojima je potrebna velika doza koncentracije i dobra sposobnost pamćenja. Ako se osjećate dobro nakon pojedenog hamburgera ili bečkog odreska iz menze (teško ga se odreći, znamo), samo nastavite s takvim načinom prehrane. No ako vas je u zadnje vrijeme počeo zanimati vegetarijanski stil prehrane, trebali biste razmisliti o sljedećim čimbenicima koje on ostavlja na vaš organizam.

1. Poboljšanje raspoloženja

Različiti faktori utječu na različito raspoloženje ljudi – količina tjelovježbe, san od osam sati dnevno, kvalitetno provođenje slobodnog vremena i sl. Također, ono što jedete ostavlja veliki utjecaj na vaše raspoloženje, a da toga možda niste ni svjesni. Naime, istraživanje u Nutrition Journalu otkrilo je da vegetarijanska prehrana može itekako poboljšati vaše raspoloženje. Suprotno tome, kemikalije proizvedene iz životinjskih izvora povezane su s mnogim poremećajima raspoloženja. Njihovo uklanjanje (ili barem smanjenje) iz prehrane pridonosi vašem boljem raspoloženju, a time i većoj produktivnosti.

2. Promjena okusa

Kada postanete vegetarijanac, primijetit ćete da se i vaša paleta okusa počinje mijenjati. Postepeno ćete razviti želju za nešto delikatnijim i blažim okusima, a kao uzrok tome navodi se vegetarijanska tendencija izbjegavanja slane, prekomjerne hrane koja bi možda mogla zapaliti vaše okusne pupoljke. Ta pojava također može biti posljedica niske razine cinka koji je prijeko potreban kada je riječ o kušanju hrane, a kojeg u vegetarijanskoj prehrani nedostaje. Ako primijetite takvo stanje u svom organizmu nakon što ste postali vegetarijanac, pokušajte povećati unos hrane bogate cinkom kao što su cjelovite žitarice, špinat, slanutak i kefir.

3. Kvalitetniji san

Kao i kod raspoloženja, postoji mnogo čimbenika koji utječu na kvalitetu vašega sna. Mnogi stručnjaci tvrde da vegetarijanci mnogo lakše i kvalitetnije spavaju zahvaljujući bržem probavljanju hrane u crijevima i povećanom unosu minerala. Dobrom noćnom odmoru često pridonosi i općenito zdravi način života kojim često žive vegetarijanci – manje piju alkoholna pića, ne puše i više vježbaju.

FOTO: Pixabay

4. Povećan umor nakon napora

Ako ste netko tko voli provoditi vrijeme u teretani, možda ćete promjenom stila prehrane uočiti da je potrebno mnogo više vremena za oporavak vaših mišića nakon vježbanja. Ne brinite – to ne znači da ste osuđeni na takav život planirate li biti vegetarijanac. Važno je samo povećati izvor proteina unosom raznovrsnih namirnica kao što su mahunarke, zobene pahuljice, riža te integralni kruh.

5. Višak energije

S druge strane, moguće je da ćete osjetiti povećanu razinu energije. To se događa zahvaljujući povećanju vitamina, minerala i antioksidanata te poboljšanju rada probave. Probavljanje hrane kod vegetarijanaca usporava apsorpciju glukoze u krvotok što kao rezultat daje povišenje energije.

6. Nadutost

Biljni izvori prehrane sadrže mnogo više vlakana i dobrih bakterija koje pozitivno utječu na vaše zdravlje, ali i na poboljšanje rada vaše crijevne flore. Dok se vaše tijelo ne prilagodi nešto većem unosu vlakana od uobičajenog, može doći do pojave nadutosti. Ona je najčešće privremena, a rješava se unosom veće količine vode u organizam te izbjegavanjem namirnica koje izazivaju nadutost kao što su brokula, kupus i kelj.

FOTO: Pixabay

7. Osjećaj sitosti

Vegetarijanski način života može vam također pomoći da se osjećate siti nakon jela i da spriječite neugodne padove šećera u krvi tijekom dana. Ovo je ponovno vezano uz unos vlakana čije probavljanje traje duže, a što istovremeno pomaže stolici da se učvrsti i bude redovita.

8. Neuobičajeni odlasci na toalet

Stolica u počecima konzumiranja vegetarijanske prehrane može pak biti vrlo učestala ili može izostati, ali i ta je situacija uglavnom privremena te brzo nestaje nakon što se organizam navikne na novi način ishrane. Ako ova pojava ne nestane ili počne izazivati bolove u trbuhu, dobro je napraviti sveobuhvatan test stolice i/ili test osjetljivosti na hranu.

9. Ljepši izgled kože

Nemaju svi vegetarijanci lijepu i njegovanu kožu kao što neki ljudi koji preferiraju meso nemaju akne. No stručnjaci kažu da ipak postoji veza između vegetarijanskog načina života i zdravijeg izgleda kože. Naime, vegetarijanska je hrana bogata voćem i povrćem, a različiti plodovi sadrže visoku količinu vode i mnogo antioksidanata koji pomažu smanjiti rizik od nastanka akni. Antioksidanti također štite kožu od štetnih slobodnih radikala.

FOTO: Unsplash

10. Nedostatak određenih vitamina

Postoji nekoliko razloga zašto vašem tijelu može nedostajati vitamina kao što su vitamin B12, vitamin D i željezo. Oni su dostupni isključivo u namirnicama životinjskoga podrijetla te su stoga neprilagođeni vegetarijanskom stilu prehrane. Konzumacija zdravih masti iz biljnih izvora te namirnica koje sadrže željezo, a koje nisu meso (grah, leća, sušeno voće), svakako bi trebali pomoći.

11. Promjena hormona

Uklanjanje unosa mesa te prelazak na biljne izvore ima veliku ulogu u uravnoteživanju vaših hormona. Dok neki hormoni iz mesa i peradi nestaju iz vašeg plana prehrane, vegetarijanska prehrana ima tendenciju stimuliranja proizvodnje hormona poput progesterona, estrogena i testosterona. Zdrave vegetarijanske omega-3 masne kiseline kao što su kokosovo ulje, maslinovo ulje, chia sjemenke i avokado zapravo mogu povećati razinu vašeg dobrog kolesterola (HDL), što je ključni čimbenik u izgradnji zdravih i uravnoteženih hormona.

Komentari na članak

Vezani članci

https://cdn.pixabay.com/photo/2016/09/03/17/25/cigarette-1642232__340.jpg

Faktori jednako štetni kao i pušenje cigareta

Usamljenost skraćuje životni vijek jednako kao i pušenje petnaest cigareta na dan

U današnjem ubrzanom načinu života postoje brojni rizični faktori za zdravlje kojih nismo ni svjesni da bismo ih trebali izbjegavati. Stoga vam u nastavku donosimo pet rizičnih faktora koji su jednako štetni za zdravlje kao i pušenje cigareta.

Filozofski fakultet u Zagrebu

Restoran "Filozofija" ima previsoke cijene

Filozofski fakultet treba menzu

Već godinama muku muče s organiziranjem prehrane na matičnom fakultetu, ali na kraju svega prisiljeni su jesti u pekari, restoranima brze prehrane ili u „Filozofiji“ koja kako kažu studenti ima nerealne cijene, previsoke za svakodnevno korištenje.

https://pixabay.com/en/yoga-pacific-healthy-meditation-2184811/

Budite energični i u formi

Gubitak kilograma i veća energija na drugačiji način

I male stvari mogu vam pomoći u velikim životnim promjenama.

Brza linija u SC-u

Studentska menza

Nova ograničenja prehrane u studentskim menzama

Uvedena nova ograničenja prehrane u studentskim menzama

Logo Studentskog zbora sveučilišta u Zagrebu

Predstavnici studenata nadaju se da će ministarstvo ispuniti obećanje

Promjene u Pravilniku o studentskoj prehrani od 1. prosinca

U suradnji sa studentskim udrugama, domskim odborima i svim zainteresiranim pojedincima Studentski zbor započinje razradu izmjena u pravilniku koji će tako više odgovarati studentskim potrebama, a istovremeno dovesti do povećanja i ujednačavanja kvalitete prehrane na nacionalnoj razini