Isprobajte nešto novo

Upoznajte finsku kuhinju

zastava

Ukoliko niste u mogućnosti priuštiti si put na neku destinaciju, priredite si kulinarski izlet. U daljnjem tekstu upoznajemo kuhinju i jela kojima se hrani i sam Djed Božićnjak.

Finska, zemlja tisuću jezera, sjevernoeuropska je, skandinavska i baltička zemlja.  Iako ima izlaz na more, prevladava kontinentalna klima koja pogoduje uzgoju raznih žitarica i bobičastog voća. Najveća biljna zastupljenost u Finskoj pripada šumama u kojima obitavaju sobovi te razna divljač.

Ipak najomiljenije Fincima se nalazi u moru, a to je riba.  Losos je kralj finske kuhinje. Priprema se na mnogobrojne načine, tako da ga možete pronaći kuhanog, pečenog, sirovog, ali najveća slastica je sušeni losos.  Naravno, tu su i slasne ribe hargine, koju će svaki Finac poželjeti na svojoj svečanoj trpezi- ukiseljenu!  Iz mora se također raduju rakovima, čija sezona počinje u ljeto, te tada finska kuhinja dobiva posebnu notu.

Ukoliko niste ljubitelj ribe, za glavno jelo možete potražiti mesne okruglice i supu od žutog graška ili svinjetinu sa senfom. Inače, zanimljivo je da u finskoj kuhinji svako godišnje doba, svaki mjesec u godini, kao i svaki dan u tjednu ima svoje specijalitete.

Uravnotežen omjer masnoća, soli, začina te njihova zamjena manje opasnim namjernicama,  Fince je dovela do titule jednog od najzdravijih nacija u Europi. Veliku ulogu igra i velika upotreba žitarica poput raži, ječma i zobi, koje često koriste za doručak.   Za desert nećete pogriješiti odaberete li palačinke, pitu od bobičastog voća ili kolačiće od đumbira. Također su veliki ljubitelji kave, a od pića vole mlaćenicu, jogurt, mlijeko, prirodne sokove, domaće pivo i tradicionalnu finsku vodku Kossu.

Okruglice od mesa

500g mljevenog mesa

40 g krušnih mrvica

100 ml vrhnja za kuhanje

1 žlica ulja

50 ml vode

100 g luka

1 žlica mješavine začina

1 jaje

Sol, papar, ulje za pečenje

  1. Krušne mrvice pomiješajte s vodom i vrhnjem, pa ostavite stajati oko 10 minuta.
  2. Na ulju popecite nasjeckani luk, malo ohladite, pa zajedno sa solju, paprom, Vegetom, jajem i krušnim mrvicama dodajte mesu i dobro izmiješajte.
  3. Od smjese oblikujte kuglice i pecite na zagrijanom ulju sa svake strane oko 5 minuta.

Pečene mesne kuglice poslužite s kuhanim krumpirom i salatom od ribane mrkve.

Juha s lososom

150 g mrkve

600 g krumpira

2 luka

5 zrna papra

2 lista lovora

1 žlica mješavine začina

500 g fileta lososa, bez kože

100 ml vrhnja za kuhanje

1 žlica svježeg sitno nasjeckanog kopra

2 žlice limunovog soka

Mrkvu narežite na kolutiće, krumpir na kockice, a luk na ploške.

U 1 litru vode, kad zavrije, stavite kuhati povrće i dodajte papar, lovor i 1 žlicu mješavine začina.

Kuhajte da povrće omekša (oko 15 minuta), a zatim dodajte losos narezan na kockice.

Kuhajte još oko 5 minuta, posolite.

Umiješajte vrhnje i pospite koprom.

Finski kruh od krumpira

300 g pirea od krompira

100 g brašna

1 jaje

Prstohvat soli

Pećnicu zagrijati na 220 C. sve sastojke izmiješati u posudi i podjeliti na četiri jednaka dijela. Pobrašniti radnu površinu te oblikovati od podjeljenog tijesta „diskove“. Izbosti vilicom i peći petnaestak minuta. Poslužiti vrele uz maslac, sušenog lososa ili riblje specijalitete.

Komentari na članak

Vezani članci

Institut za razvoj obrazovanja

Institut za razvoj obrazovanja upozorava na nedostatke

Novo javno sveučilište u Slavonskom Brodu?

Jeste li čuli da se otvara sveučilište u Slavonskom Brodu? Je li nam to potrebno ili nije? Institut za razvoj obrazovanja poslao je priopćenje u kojem objašnjava stvarnu situaciju u hrvatskom obrazovanju.

IQ Barbie

Postani dio Studentski.hr tima

Postani kolumnist na portalu Studentski.hr!

Uvjeren si da si talentirani pisac, a to uvjerenje ne temeljiš na davnoj pohvali osnovnoškolske učiteljice za sastavak na temu „Kako sam proveo ljeto?“ ili...

Come to the dark side

Studentski.hr otvara svoja vrata

Urednici, novinari, lektori i fotografi, prijavite se za rad na Studentskom.hr!

Ako si zainteresiran za radno mjesto glavnog urednika/ce, njegovog/e zamjenika/ce, urednika/ce kolumni, lekture ili fotografije, novinara, lektora ili fotografa, pošalji molbu i životopis na ivana.herceg@studentski.hr do 1.10.2014.

Studenti s fasciklima

Posao za mlade

Postani građanin svijeta uz Global TESOL college

Rasturaš engleski? Tražiš posao? Voliš putovati?

unibike

Za sve studente ljubitelje rekreacije

UNIbike biciklijada 26. rujna u Ogulinu

Voze se tri utrke, jedna rekreativna i dvije natjecateljske. Sudionici se mogu prijaviti mailom na bk.promet@ymail.com ili na dan utrke na info pultu. Prijevoz do Ogulina je besplatan i za sudionike i za njihove bicikle.