Isprobajte nešto novo

Upoznajte finsku kuhinju

zastava

Ako niste u mogućnosti priuštiti si put na neku destinaciju, priredite si kulinarski izlet. U daljnjem tekstu upoznajemo kuhinju i jela kojima se hrani i sam Djed Božićnjak.

Finska, zemlja tisuću jezera, sjevernoeuropska je, skandinavska i baltička zemlja. Iako ima izlaz na more, prevladava kontinentalna klima koja pogoduje uzgoju raznih žitarica i bobičastog voća. Najveća biljna zastupljenost u Finskoj pripada šumama, u kojima obitavaju sobovi te razna divljač.

Ipak najomiljenije Fincima se nalazi u moru, a to je riba. Losos je kralj finske kuhinje. Priprema se na mnogobrojne načine, tako da ga možete pronaći kuhanog, pečenog, sirovog, ali najveća je poslastica sušeni losos. Naravno, tu su i slasne ribe hargine, koju će svaki Finac poželjeti na svojoj svečanoj trpezi – ukiseljenu! Iz mora se također raduju rakovima, čija sezona počinje u ljeto, te tada finska kuhinja dobiva posebnu notu.

Ako niste ljubitelj ribe, za glavno jelo možete potražiti mesne okruglice i juhu od žutog graška ili svinjetinu sa senfom. Inače, zanimljivo je da u finskoj kuhinji svako godišnje doba, svaki mjesec u godini, kao i svaki dan u tjednu ima svoje specijalitete.

Uravnotežen omjer masnoća, soli, začina te njihova zamjena manje opasnim namirnicama Fince je dovela do titule jedne od najzdravijih nacija u Europi. Veliku ulogu igra i velika upotreba žitarica, poput raži, ječma i zobi, koje često koriste za doručak. Za desert nećete pogriješiti odaberete li palačinke, pitu od bobičastog voća ili kolačiće od đumbira. Također su veliki ljubitelji kave, a od pića vole mlaćenicu, jogurt, mlijeko, prirodne sokove, domaće pivo i tradicionalnu finsku vodku, Kossu.

Okruglice od mesa

500 g mljevenog mesa

40 g krušnih mrvica

100 ml vrhnja za kuhanje

1 žlica ulja

50 ml vode

100 g luka

1 žlica mješavine začina

1 jaje

Sol, papar, ulje za pečenje

  1. Krušne mrvice pomiješajte s vodom i vrhnjem, pa ostavite stajati oko 10 minuta.
  2. Na ulju popecite nasjeckani luk, malo ohladite pa zajedno sa solju, paprom, Vegetom, jajem i krušnim mrvicama dodajte mesu i dobro izmiješajte.
  3. Od smjese oblikujte kuglice i pecite na zagrijanom ulju sa svake strane oko 5 minuta.

Pečene mesne kuglice poslužite s kuhanim krumpirom i salatom od ribane mrkve.

Juha s lososom

150 g mrkve

600 g krumpira

2 luka

5 zrna papra

2 lista lovora

1 žlica mješavine začina

500 g fileta lososa, bez kože

100 ml vrhnja za kuhanje

1 žlica svježeg sitno nasjeckanog kopra

2 žlice limunovog soka

Mrkvu narežite na kolutiće, krumpir na kockice, a luk na ploške.

U 1 litru vode, kad zavrije, stavite kuhati povrće i dodajte papar, lovor i 1 žlicu mješavine začina.

Kuhajte dok povrće omekša (oko 15 minuta), a zatim dodajte losos narezan na kockice.

Kuhajte još oko 5 minuta, posolite.

Umiješajte vrhnje i pospite koprom.

Finski kruh od krumpira

300 g pirea od krumpira

100 g brašna

1 jaje

Prstohvat soli

Pećnicu zagrijati na 220°C. sve sastojke izmiješati u posudi i podijeliti na četiri jednaka dijela. Pobrašniti radnu površinu te oblikovati od podijeljenog tijesta diskove. Izbosti vilicom i peći petnaestak minuta. Poslužiti vrele uz maslac, sušenog lososa ili riblje specijalitete.

Komentari na članak

Vezani članci

zdrava hrana

Zaboravite na klasične sendviče

Pet jednostavnih recepata za zdrav ručak

Isprobajte ove brze i jednostavne recepte i sigurno nećete požaliti.

Energetske pločice

Zdrave slastice

FOTO: Brze, fine, slatke i zdrave energetske pločice

Pripremite si fini slatki desert koji možete jesti do iznemoglosti i bez straha od debljanja.

Alkoholne žele „bombice“

Sretna Nova godina!

Alkoholne žele „bombice“ za veseli doček Nove godine

Ledena votka i šampanjac najbolja su kombinacija za rashlađivanje u najluđoj noći u godini!

Brownie sa šećerom u prahu

Na današnji dan

VIDEO: Jednostavan recept rajskog kolača za „Brownie“ dan

Samo dva dana nakon Svetog Nikole i svih pojedenih slastica vrijeme je da se počastite još jednom. Naime 8. prosinca slavi se „Brownie“ dan, a mi vam donosimo jednostavan recept za najbolji kolač u svemiru.

e-si gladan Petra i Kristijan

INTERVJU: e-si gladan?

„Važno je imati svoju kreativnu priču koja te razlikuje od ostalih bezbroj „food“ virtualnih mjesta“

„On kuha, ona piše", stoji u opisu Facebook stranice e-si gladan?. Petra i Kristijan su se nedavno odlučili na pokretanje sadržaja na internetu koji se dotiče onoga o čemu jedan od njih najbolje zna, a to je hrana.