Samotnjački život

U pet koraka prevladajte usamljenost

saf

Život samotnjaka često je praćen deprimirajućim osjećajem samoće. Ako se ne reagira, on se samo povećava. Ovdje je 5 načina kako to izbjeći.

Možda ste tek započeli studirati, a možda ste upravo završili. Možda ste pronašli novi posao ili ste premješteni na drugo radno mjesto. Koji god slučaj bio, zbog jednih od ovih životnih promjena, mnogi se nađu u stanu bez roditelja i bez cimera. Osjećaj samoće gotovo da je u potpunosti neizbježan, ali postoje nekoliko načina na koji se on može ublažiti. U nastavku vam predlažemo neke od njih.

Učinite svoj prostor što udobnijim

To je vaš novi dom, iako će trebati neko vrijeme da se na to priviknete. Kako biste ubrzali taj proces, uredite svaki kutak svog prostora prema svome ukusu. Možete nabaviti slike, postere, vaze, cvijeće, razne ukrase, lampe, lista je beskrajna. Plus, uređivanjem doma preusmjerit ćete svoje misli s osjećaja samoće pošto ćete se zaokupiti radom.

Imajte rutinu

Rutina, koju kreirate prema vlastitim željama i potrebama, jedan je od najefektnijih lijeka protiv usamljenosti. Njome povećavate svoju produktivnost i svoju cjelokupnu organiziranost te time maksimalno iskorištavate najveću prednost nedijeljenja doma, a to je da ste vi sam gospodar svoga vremena.

Maknite se s društvenih mreža

Ne mislimo zauvijek, nego trenutno, tj. provedite manje vremena besciljno skrolajući po plavome svjetlu mobilnog ekrana dok ležite u mraku. Prekomjernim provođenjem vremena online sve što radite jest očajnički ganjate lažni osjećaj povezanosti s drugima. Radije na trenutak ostavite svoj mobitel na miru te se posvetite obavezama ili započnite nekakav hobi.

Pronađite malene razloge da izađete

Odlazak iz stana odlično je ometalo usamljenosti. Nije toliko radi toga da budete među ljudima, nego više do toga da ne budete pasivni. Pasivnost je upravo ono što čini naše loše osjećaje intenzivnijima. Kako se ne biste našli u takvoj situaciji, odite do dućana po potrepštine, u šetnju, na trčanje, ili promijenite vašu okolinu učenja odlaskom u knjižnicu.

Povećajte vrijeme koje provodite s prijateljima i obitelji

Kada ste usamljeni, žudite za društvom vaših bližnjih. Jednostavnom logikom riješite taj problem tako da što više povećate broj sati provedenih u njihovom društvu. Osmislite nove aktivnosti koje možete isprobati te, ako ste lijeni, možete ih pozvati u goste u svoj usamljeni brlog. 

Komentari na članak

Vezani članci

Graduation

Čuda tehnologije

Svaki dan je 1. travnja ako ste dovoljno maštoviti

Tehnologija je učinila život lakšim, iskoristite to te zavarajte obitelj i prijatelje. Ako ne znate kako, donosimo vam pet ideja.

No stress

Sebastijan Ivasović

No stres, pliz

Možda ste vi o tome razmišljali drugačije i to je u redu, ali ipak ostanite sa mnom do kraja teksta kako bih vam iznio misli koje zasigurno kuhate i u vlastitoj glavi.

Pogled s klupe

Rasprava o društvenim podjelama

Kako se naše društvo nosi s podjelom na lijeve i desne, otkriva SveKuž

Udruga SpliMisli želi propitati uzroke podjela u društvu, stoga ovog četvrtka organizira raspravu SveKuž u Klubu mladih Split.

Dobrodošli u realnost

Tajana Šeremet

Prava realnost u Muzeju realnosti

Mislila sam da ću ostati zgrožena realnošću koju sam došla vidjeti, a na kraju ostanem najviše zgađena ovom realnošću oko mene.

Monopoly novac

Sorbus Aucuparia

Eto, zato ne možemo biti prijatelji... Kako je kriza uništila moj socijalni život?

Kriza nas je žestoko opalila, a svatko se na svoj način nosi s njom. Možda ćemo kao generacija biti zreliji, cijeniti i ono malo što imamo.