Besplatne radionice o oživljavanju

U Hrvatskoj 24 osobe dnevno umru od srčanog zastoja; studenti sa stručnjacima nastoje to promijeniti

Akcija "Oživi me" u Hrvatskoj kući srca

– Naša je zajednička misija edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana i nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život. – istaknula je Ivana Portolan Pajić.

Zaklada Hrvatska kuća srca i Hrvatsko kardiološko društvo u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije Oživi me organizira besplatne radionice o oživljavanju za građane. Održat će se 16, 23. i  30. studenoga te 7.  i 14. prosinca od 10 do 12 sati u prostorijama Zaklade (Ilica 5/II, prolaz Oktogon).

Čak 80% iznenadnih srčanih zastoja događa se izvan bolnice. Budući da je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više građana nauči postupak kardiopulmonalne reanimacije.

–  Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom i Udrugom StEPP provodi akciju Oživi me još od 2014. godine Zahvaljujući brojnim edukacijama više od 5000 građana ima znanje o osnovnim postupcima oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša je zajednička misija edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana i nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život. Zahvaljujući dosadašnjim edukacijama ovo ljeto svjedočili smo pozitivnom primjeru u jednoj zagrebačkoj školi kada je domar, koji je savladao postupak oživljavanja, spasio život čovjeku koji je pretrpio srčani zastoj ispred školske zgrade. – istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca.  

Građani će na radionicama moći u malim grupama naučiti postupak oživljavanja samo rukama, oživljavanje umjetnim disanjem i upoznati se s radom automatskog vanjskog defibrilatora.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1 – 2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Svi se zainteresirani građani na poveznici mogu prijaviti za sudjelovanje na radionicama. 

Komentari na članak

Vezani članci

Wellington

Raj za tehničare i informatičare

VIDEO: Novi Zeland nudi posao iz snova

Novi Zeland nudi posao koji je teško odbiti. Prijave se vrše "online", a sve koji prođu u uži krug izbora čeka besplatan put u Novi Zeland i besplatni smještaj.

Pisanje

Udruga „ZAMISLI”

Prilika za mlade: Besplatne radionice pisanja projekata

Do 18. rujna traže se mladi koji imaju ideje, a ne znaju kako ih provesti u praksu. Zaposlenici Udruge „ZAMISLI” za njih će održati posljednji ciklus radionica posvećenih izradi projekata.

Kupa Open Air

Festival u Mošćenici

Tri dana ludog ljetnog provoda na Kupa Open Air-u

Ukupno 13 izvođača nastupat će od 1. do 3. srpnja na festivalu Kupa Open Air u Mošćenici. Osigurana su mjesta za roštiljanje, a kamp Kutac spreman je za sve koji se odluče na kampiranje.

Koncert

Tromjesečna edukacija

U tijeku prijave za „Malu školu Rock&Off novinarstva”; sudjelovanje je besplatno

Do 1. prosinca zaprimaju se prijave za besplatno sudjelovanje u „Maloj školi Rock&Off novinarstva.” Namijenjena je mladima u dobi između 15 i 25 godina, koji ne moraju nužno imati novinarskog iskustva.

Dani Vučedola u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu

Mistični grob s najstarijim datumima u prapovijesti na Danima Vučedola u Zagrebu

Radionice, predavanja, projekcije filmova i degustacija vina samo su dio bogatog programa predstavljanja vučedolske kulture u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Ulaz je na događaj besplatan.