Spolno prenosive bolesti

Sveučilište Sjever upozorava na opasnost HPV infekcije

Ljubavni par

Humani papiloma virus (HPV) jedna je od najčešćih spolno prenosivih bolesti. Postoji više od 200 različitih tipova, a 80% osoba u nekom će trenutku u životu biti zaražena njome.

Sveučilište Sjever ponovno će se pridružiti više od 80 eminentnih svjetskih organizacija u obilježavanju drugog Međunarodnog dana za podizanje svjesnosti o HPV infekciji. Prigodni je program zakazan za ponedjeljak, 4. ožujka, u 17 sati, a mjesto je njegova održavanja UNIN 1, predavaona 110.

Kao dio ove kampanje, Odjel za sestrinstvo Sveučilišnog centra Varaždin organizira HPV dan s primarnim ciljem podizanja svijesti studenata i svih drugih zainteresiranih osoba o ovoj infekciji. Uz glavnog organizatora doc. dr. sc. Tomislava Meštrovića, nastavnika na Sveučilištu, ovom će događaju nazočiti i Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU te sami studenti studija sestrinstva sa svojim prezentacijama. S predavanjem će im se pridružiti djelatnici OB Varaždin, Službe ginekologije i opstetricije.

– Čast nam je sudjelovati u ovom međunarodnom danu za podizanje svijesti o HPV-u budući da u Hrvatskoj i dalje svaki drugi dan jedna žena umre od raka vrata maternice, a svaka druga spolno aktivna osoba zaražena je HPV-om. – kaže doc. dr. sc. Tomislav Meštrović, predstavnik Međunarodnog društva za HPV.

Dodaje:

– A s obzirom na to da se radi o virusnom uzročniku, ovaj će događaj u Hrvatskoj, između ostalog, poduprijeti i Američko društvo za mikrobiologiju (ASM).

Humani papiloma virus (HPV) jedna je od najčešćih spolno prenosivih bolesti. Postoji više od 200 različitih tipova, a 80% osoba u nekom će trenutku u životu biti zaražena njome. Na globalnoj razini rak vrata maternice četvrti je najčešći karcinom u žena, s otprilike 270 tisuća smrtnih slučajeva godišnje. Međunarodni dan svjesnosti o HPV-u predvodi Međunarodno društvo za papiloma viruse s ovogodišnjim geslom Raspitajte se o HPV-u.

Dr. Joel Palefsky, predsjednik stručnog povjerenstva za ovu kampanju, naglasio je:

– HPV Awareness Day dovest će do povećanja svjesnosti o HPV-u te pomoći ljudima da spoznaju koje su mogućnosti prevencije i liječenja. Također će ih povezati s organizacijama poput Sveučilišta Sjever gdje će uvijek moći dobiti relevantne informacije i podršku.

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište Sjever

Višak Sveučilišta

Bivši rektor Bjeliš protiv velikog broja sveučilišta u Hrvatskoj

Bivši rektor kritizirao je želju sveučilita Sjever da postane dio državnog vlasništa kako bi ga financirala država.

Učionica na Sveučilištu Sjever

Diplomski studij ekonomije

Miroslav Škoro novi je suradnik na Sveučilištu Sjever

Na Sveučilištu Sjever ne kriju zadovoljstvo što će njihovi studenti imati mogućnost iz prve ruke učiti od iskusnoga glazbenika koji godinama vodi i uspješnu poslovnu karijeru – od generalnog direktora izdavačkih kuća do konzula Republike Hrvatske, a u novije vrijeme i vinara.

Mostar, most

Potpisivanje sporazuma

Započela međusveučilišna suradnja Sveučilišta Sjever sa Sveučilištem u Mostaru

Potpisivanjem Sporazuma o međusveučilišnoj suradnji promovirat će se i poticati akademska suradnja između dvaju sveučilišta, prije svega kroz razmjenu nastavnog osoblja i studenata, svih relevantnih objavljenih publikacija i informacija te koordinacijom uvjeta za upis na studijske programe uz provođenje zajedničkih studijskih programa.

Sveučilište Sjever

Sveučilišni centar Varaždin i Sveučilište Sjever

Javna predavanja na Sveučilištu Sjever

Gostujuća predavanja na Sveučilištu Sjever održat će Stanko Abadžić, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Mirjana Dumančić i predsjednica Europske federacije regulatornih tijela u sestrinstvu (FEPI) Dragica Šimunec, a predstavit će se i uredništvo multidisciplinarnog znanstvenog časopisa Podravina.

Studenti Sveučilišta Sjever

Dan otvorenih vrata

Budući studenti oduševljeni Sveučilištem u Koprivnici – najbrže rastućim sveučilištem u RH

– Naš moto jest: naš posao na Sveučilištu Sjever ne završava vašom diplomom nego završava kad se zaposlite u struci. – istaknuo je prorektor izv. prof. dr. sc. Mario Tomiša.