Spolno prenosive bolesti

Sveučilište Sjever upozorava na opasnost HPV infekcije

Ljubavni par

Humani papiloma virus (HPV) jedna je od najčešćih spolno prenosivih bolesti. Postoji više od 200 različitih tipova, a 80% osoba u nekom će trenutku u životu biti zaražena njome.

Sveučilište Sjever ponovno će se pridružiti više od 80 eminentnih svjetskih organizacija u obilježavanju drugog Međunarodnog dana za podizanje svjesnosti o HPV infekciji. Prigodni je program zakazan za ponedjeljak, 4. ožujka, u 17 sati, a mjesto je njegova održavanja UNIN 1, predavaona 110.

Kao dio ove kampanje, Odjel za sestrinstvo Sveučilišnog centra Varaždin organizira HPV dan s primarnim ciljem podizanja svijesti studenata i svih drugih zainteresiranih osoba o ovoj infekciji. Uz glavnog organizatora doc. dr. sc. Tomislava Meštrovića, nastavnika na Sveučilištu, ovom će događaju nazočiti i Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU te sami studenti studija sestrinstva sa svojim prezentacijama. S predavanjem će im se pridružiti djelatnici OB Varaždin, Službe ginekologije i opstetricije.

– Čast nam je sudjelovati u ovom međunarodnom danu za podizanje svijesti o HPV-u budući da u Hrvatskoj i dalje svaki drugi dan jedna žena umre od raka vrata maternice, a svaka druga spolno aktivna osoba zaražena je HPV-om. – kaže doc. dr. sc. Tomislav Meštrović, predstavnik Međunarodnog društva za HPV.

Dodaje:

– A s obzirom na to da se radi o virusnom uzročniku, ovaj će događaj u Hrvatskoj, između ostalog, poduprijeti i Američko društvo za mikrobiologiju (ASM).

Humani papiloma virus (HPV) jedna je od najčešćih spolno prenosivih bolesti. Postoji više od 200 različitih tipova, a 80% osoba u nekom će trenutku u životu biti zaražena njome. Na globalnoj razini rak vrata maternice četvrti je najčešći karcinom u žena, s otprilike 270 tisuća smrtnih slučajeva godišnje. Međunarodni dan svjesnosti o HPV-u predvodi Međunarodno društvo za papiloma viruse s ovogodišnjim geslom Raspitajte se o HPV-u.

Dr. Joel Palefsky, predsjednik stručnog povjerenstva za ovu kampanju, naglasio je:

– HPV Awareness Day dovest će do povećanja svjesnosti o HPV-u te pomoći ljudima da spoznaju koje su mogućnosti prevencije i liječenja. Također će ih povezati s organizacijama poput Sveučilišta Sjever gdje će uvijek moći dobiti relevantne informacije i podršku.

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti Sestrinstva bogatiji za umijeće znanstvene komunikacije

Sveučilišni centar Varaždin

Studenti Sestrinstva bogatiji za umijeće znanstvene komunikacije

Velik odaziv studenata Sestrinstva zabilježen je na radionici "Umijeće znanstvene komunikacije" u Sveučilišnom centru Sjever. Organiziranje sličnih aktivnosti očekuje se i u budućnosti.

Studij Mediji i komunikacija od jeseni na Sveučilištu Sjever

Novi doktorski studij

Studij Mediji i komunikacija od jeseni na Sveučilištu Sjever

„Osluškujući potrebe naše regije te broja stanovnika koji pripadaju regiji sjeverozapadne Hrvatske, Sveučilište Sjever odlučilo je pokrenuti prvi samostalni inovativni i interdisciplinarni doktorski studij koji će pratiti najsuvremenije trendove znanstvenog pristupa u području medija i komunikacija.“ – istaknuo je rektor Milković.

Ugovor o rekonstrukciji nastavne zgrade UNIN 2 Sveučilišta Sjever

Rekonstrukcija dijela zgrade

Počinju radovi na Sveučilištu Sjever, studente očekuju nove predavaonice i laboratoriji

– Ovim radovima u bitnome će se unaprijediti kvaliteta izvođenja nastave na studijskom programu Fizioterapije, jer specifičnosti stručnih kompetencija koje se prenose na studente ovog smjera zahtijevaju primjerene prostore i opremu za izvođenje vježbovne nastave. – istaknuo je rektor Sveučilišta Sjever.

Sveučilište Sjever

Vrijedni studenti

Studenti Sveučilišta Sjever pokrenuli dva medijska projekta namijenjena praksi

Oba radijska projekta rezultat su studentskog zalaganja i inicijative, a otvorit će dodatan prostor za studentske aktivnosti i primjenu znanja stečenih na nekom od studija Sveučilišta Sjever u praksi.

8. sjednica Rektorskog zbora

Održana 8. sjednica Rektorskog zbora

Sveučilište Sjever po prvi puta domaćin sjednice Rektorskog zbora

Sveučilište Sjever po prvi je puta, nakon dobivanja statusa osmog javnog sveučilišta u Hrvatskoj, bilo domaćin Rektorskom zboru.