Pozitivno kroz život

Sitnice koje će vam popraviti raspoloženje i vratiti vas na put ka sreći

Sreća

Probudite dijete u sebi koje je zaspalo i dopustite malenim stvarima da vas usreće.

U ovom glasnom i ubrzanom svijetu lako se izgubiti i dopustiti zlobnim glasićima u glavi da pobjede. Gurnu nas u stanje prokrastinacije i manjka motivacije. Previše se zamaramo svakom pogrešnom riječi koju smo izrekli ili djelu koje smo propustili napraviti. Sve navedeno negativno utječe na našu razinu sreće. S vremena na vrijeme potrebno je pobrinuti se sam za sebe. Ako ste zapeli, donosimo vam nekoliko načina za povratak putu ka sreći.

Vježbanje

Jedno od najočitijih savjeta jest vježbati. Koliko god to bio klišej, mnogi se i dalje ne pokušavaju usrećiti tjelovježbom. Previše je to posla, valjda. Međutim, tjelovježba pomaže u umanjivanu svima dobro poznatog stresa, omogućuje bolji san i više energije tijekom dana. Osim toga, tjelesna aktivnost utječe pozitivno i na zdravlje općenito. Sada kada smo vas uvjerili da je dobro vježbati, treba napomenuti da nije potrebno drastično promijeniti životne navike i postati stalni član teretane kako biste iskoristili blagodati vježbanja. Dobar je početak i pola sata šetnje dnevno, primjerice od stana do faksa.

FOTO: Flickr

Pomozite drugima

Kada se osjećate potišteno, najradije biste se zauvijek zatvorili u sobu i ignorirali sve izvan nje. Iako će ta potištenost proći, zašto ju ne biste pokušali otjerati? Pomažući drugima usrećujete njih, ali i sebe. Ponovno, to ne mora biti nešto ogromno. Možete obaviti kućanski posao koji izbjegavate već nekoliko tjedana i na taj način usrećiti roditelje, ili možete upitati susjedu treba li joj pomoć pri nošenju stvari iz trgovine na treći kat. E, da, i to je moguće. Ako ste spremni nešto više vremena pokloniti zajednici, postanite volonter. Osim sreće, zaradit ćete i iskustvo.

FOTO: Flickr

Vrijeme za sebe

Ponekad je dovoljno uzeti si vrijeme za sebe. Oslobodite jednu večer samo za sebe i osmislite neki ritual koji će vas usrećiti. Napravite si čaj ili kakao, uzmite dobru knjigu i utonite u neki drugi svijet, obogaćujući vlastiti. Pripremite toplu mirisnu kupku, upalite opuštajuću glazbu, zapalite nekoliko svijeća za bolji ugođaj i dopustite svojim mislima da odlutaju. Iako najviše sreće proizlazi iz onoga što radimo, tu i tamo je potrebno predahnuti i opustiti se. Obaveze nas mogu toliko zaokupiti da zaboravimo ono što nas oduvijek usrećuje. Probudite dijete u sebi koje je zaspalo i dopustite malenim stvarima da vas usreće.

Pravilna prehrana

Ako ste počeli vježbati i shvatili koliko vas to usrećuje, neće vas iznenaditi niti činjenica da pravilna prehrana utječe na razinu sreće. Ako jedete dobro, osjećat ćete se dobro. Hrana puna antioksidansa, poput tamne čokolade, dokazano smanjuje razinu stresa i povećava sreću. Zanimljivo je, također, da postoji izravna komunikacija između crijeva i mozga, odnosno ono što jedemo ima učinak i na naš mozak pa tako i raspoloženje. Dakle, tamnom čokoladom i kojim komadom voća moguće je doći do sreće.

FOTO: Flickr

Pozitivno društvo

Okružite se pozitivnim ljudima i ne zaboravite na svoje bližnje. Kada se ne osjećate najbolje, poziv obitelji uvijek je izvor sreće, pogotovo ako studirate izvan svoga mjesta stanovanja. Porazgovarajte s roditeljima, bratom, sestrom ili sa starim prijateljem. Nemojte se bojati povjeriti im što vas muči. Oni su tu za vas kao što se i vi za njih. Uostalom, razgovor ne mora biti o problemima, već o bilo čemu. Ponekad nam je samo potrebno čuti glas nekoga tko nam je drag ili se naći u društvu ljudi do kojih nam je stalo kako bismo se oraspoložili.

Čišćenje

Posljednji savjet je dosta neobičan. Počistite svoju sobu ili stan. Koliko god ovo zvučalo smiješno, sam proces čišćenja smanjuje stres jer nam se pažnja okreće na nešto drugo i ne razmišljamo o vlastitoj nesreći. Uz to, uredan prostor kao rezultat također je divno mjesto za boraviti u njemu.

FOTO: Tumblr

Sreća je vrlo važan dio naših života jer o njoj ovisi, između ostaloga, i naša produktivnost i zdravlje Naravno, nije moguće uvijek biti sretan, ali treba težiti sreći. Irski pjesnik William Butler Yeats izjavio je: 

Sreća nije ni vrlina, ni užitak, ni ova, ni ona stvar, već jednostavno rast. Sretni smo dok rastemo.

Pronađite ono što vas zanima, rastite u tome i nemojte zaboraviti dio vremena posvetiti samima sebi.

Komentari na članak

Vezani članci

Salata; Izvor: https://pixabay.com/en/salad-fresh-veggies-vegetables-791891/

Savjeti s Istoka

Kako smanjiti želju za slatkim

Tradicionalna se kineska medicina temelji na ravnoteži i ako se ona poremeti, čovjek se može razboljeti. Donosimo ti savjete kako suzbiti želju za slatkim po načelima tradicionalne kineske medicine.

Dvadesete

Životna pitanja

10 egzistencijalnih pitanja koja ćete si postaviti u dvadesetima

Dvadesete su doba sazrijevanja i rasta, no i doba postavljanja mnogih pitanja koja mogu izazvati pravu egzistencijalnu krizu.

FOTO: media.web.britannica.com

Jeste li znali?

12 mitova, uzroka i iznenađujućih činjenica o kihanju

Jeste li se ikad zapitali zašto se to uopće događa ili zašto nakon što kihnemo čujemo „Nazdravlje!“, dok se na kašalj nitko i ne obazire?!

FOTO

Savjeti za bolje oblikovanje tijela

Promjenama u treniranju do boljih rezultata

Pripreme ste za plažu ove godine shvatili ozbiljno – idete u teretanu, vježbate, hranite se zdravo (koliko studentske mogućnosti dopuštaju), ali rezultata nema? Možda vam naši savjeti pomognu da napredak bude što bolji!

naslovna

STUDENTSKI POSLOVI

Što učiniti kada ne dobijete posao koji ste htjeli – savjeti

Svaki se čovjek barem jednom u životu suočio s time da nije dobio posao koji je htio i da nije znao kako se nositi sa situacijom u kojoj se našao. Brojni ljude odluče odustati i ne pokušavaju se prijavljivati za druge poslove određeni period. No važno je znati da se iz svake situacije nešto može naučiti i da negativan odgovor koji ste dobili sada možda i nije tako loš.