Pozitivno kroz život

Sitnice koje će vam popraviti raspoloženje i vratiti vas na put ka sreći

Sreća

Probudite dijete u sebi koje je zaspalo i dopustite malenim stvarima da vas usreće.

U ovom glasnom i ubrzanom svijetu lako se izgubiti i dopustiti zlobnim glasićima u glavi da pobjede. Gurnu nas u stanje prokrastinacije i manjka motivacije. Previše se zamaramo svakom pogrešnom riječi koju smo izrekli ili djelu koje smo propustili napraviti. Sve navedeno negativno utječe na našu razinu sreće. S vremena na vrijeme potrebno je pobrinuti se sam za sebe. Ako ste zapeli, donosimo vam nekoliko načina za povratak putu ka sreći.

Vježbanje

Jedno od najočitijih savjeta jest vježbati. Koliko god to bio klišej, mnogi se i dalje ne pokušavaju usrećiti tjelovježbom. Previše je to posla, valjda. Međutim, tjelovježba pomaže u umanjivanu svima dobro poznatog stresa, omogućuje bolji san i više energije tijekom dana. Osim toga, tjelesna aktivnost utječe pozitivno i na zdravlje općenito. Sada kada smo vas uvjerili da je dobro vježbati, treba napomenuti da nije potrebno drastično promijeniti životne navike i postati stalni član teretane kako biste iskoristili blagodati vježbanja. Dobar je početak i pola sata šetnje dnevno, primjerice od stana do faksa.

FOTO: Flickr

Pomozite drugima

Kada se osjećate potišteno, najradije biste se zauvijek zatvorili u sobu i ignorirali sve izvan nje. Iako će ta potištenost proći, zašto ju ne biste pokušali otjerati? Pomažući drugima usrećujete njih, ali i sebe. Ponovno, to ne mora biti nešto ogromno. Možete obaviti kućanski posao koji izbjegavate već nekoliko tjedana i na taj način usrećiti roditelje, ili možete upitati susjedu treba li joj pomoć pri nošenju stvari iz trgovine na treći kat. E, da, i to je moguće. Ako ste spremni nešto više vremena pokloniti zajednici, postanite volonter. Osim sreće, zaradit ćete i iskustvo.

FOTO: Flickr

Vrijeme za sebe

Ponekad je dovoljno uzeti si vrijeme za sebe. Oslobodite jednu večer samo za sebe i osmislite neki ritual koji će vas usrećiti. Napravite si čaj ili kakao, uzmite dobru knjigu i utonite u neki drugi svijet, obogaćujući vlastiti. Pripremite toplu mirisnu kupku, upalite opuštajuću glazbu, zapalite nekoliko svijeća za bolji ugođaj i dopustite svojim mislima da odlutaju. Iako najviše sreće proizlazi iz onoga što radimo, tu i tamo je potrebno predahnuti i opustiti se. Obaveze nas mogu toliko zaokupiti da zaboravimo ono što nas oduvijek usrećuje. Probudite dijete u sebi koje je zaspalo i dopustite malenim stvarima da vas usreće.

Pravilna prehrana

Ako ste počeli vježbati i shvatili koliko vas to usrećuje, neće vas iznenaditi niti činjenica da pravilna prehrana utječe na razinu sreće. Ako jedete dobro, osjećat ćete se dobro. Hrana puna antioksidansa, poput tamne čokolade, dokazano smanjuje razinu stresa i povećava sreću. Zanimljivo je, također, da postoji izravna komunikacija između crijeva i mozga, odnosno ono što jedemo ima učinak i na naš mozak pa tako i raspoloženje. Dakle, tamnom čokoladom i kojim komadom voća moguće je doći do sreće.

FOTO: Flickr

Pozitivno društvo

Okružite se pozitivnim ljudima i ne zaboravite na svoje bližnje. Kada se ne osjećate najbolje, poziv obitelji uvijek je izvor sreće, pogotovo ako studirate izvan svoga mjesta stanovanja. Porazgovarajte s roditeljima, bratom, sestrom ili sa starim prijateljem. Nemojte se bojati povjeriti im što vas muči. Oni su tu za vas kao što se i vi za njih. Uostalom, razgovor ne mora biti o problemima, već o bilo čemu. Ponekad nam je samo potrebno čuti glas nekoga tko nam je drag ili se naći u društvu ljudi do kojih nam je stalo kako bismo se oraspoložili.

Čišćenje

Posljednji savjet je dosta neobičan. Počistite svoju sobu ili stan. Koliko god ovo zvučalo smiješno, sam proces čišćenja smanjuje stres jer nam se pažnja okreće na nešto drugo i ne razmišljamo o vlastitoj nesreći. Uz to, uredan prostor kao rezultat također je divno mjesto za boraviti u njemu.

FOTO: Tumblr

Sreća je vrlo važan dio naših života jer o njoj ovisi, između ostaloga, i naša produktivnost i zdravlje Naravno, nije moguće uvijek biti sretan, ali treba težiti sreći. Irski pjesnik William Butler Yeats izjavio je: 

Sreća nije ni vrlina, ni užitak, ni ova, ni ona stvar, već jednostavno rast. Sretni smo dok rastemo.

Pronađite ono što vas zanima, rastite u tome i nemojte zaboraviti dio vremena posvetiti samima sebi.

Komentari na članak

Vezani članci

CINAZ logo

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Razbistrite svoj um "shiatsu" i "DO IN" vježbama u CINAZ-u

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Marita Juričić upoznaje zainteresirane s raznim vještinama tradicionalnih medicina te načinima njihove praktične primjene u svakodnevnom životu.

Čaj

Na današnji dan

Međunarodni dan muzeja provedite na filmskoj čajanki u društvu pete mumije

Kako izraditi vlastiti balzam i ukusni namaz od kikirikija, kako usporiti starenje te prepoznati šećernu bolest možete naučiti u „Muzejskoj ordinaciji“ Arheološkog muzeja u Zagrebu. Dan završite uz ukusan čaj i film u kojem glavnu ulogu ima mumija iz muzeja.

Antonia Kraljić

Intervju s Antoniom Kraljić

„Ne dam bolesti da živi moj život”

Nakon saznanja da su tumori na mozgu krivi za probleme sa sluhom i ravnotežom, na prvom su joj pregledu pojasnili da je riječ o genetskoj bolesti te da je stoga moguće da se tumori kriju i u drugim dijelovima njenog tijela. Pretpostavka se, nažalost, pokazala točnom, ali Antonia nije dozvolila da ju to zaustavi u studiranju.

Zdravstvena iskaznica osobe

Obvezno zdravstveno osiguranje studenata

Ipak nije sve dobro definirano

Rok treba poštovati, a tek će se 31. listopada znati što je sa studentima koji nisu ispoštovali zadani rok.

Susret mladih grada Splita u lipnju

Posljednji susret mladih grada Splita

Hrvatsko Nadzemlje vodi mlade u potragu za srećom

Je li sreća najveća čovjekova obmana i zabluda ili je pak stvarnost koja nam je na dohvat ruke, ali je zbog raznoraznih razloga nismo sposobni prepoznati, saznajte na susretu mladih u Splitu.