„Opusti se i uživaj“

Šest načina za rješavanje stresa na poslu

Stres2

Koliko je god posao koji radite koristan, ako je prestresan, prije ili kasnije utjecat će nepovoljno na vaše zdravlje. Donosimo vam savjete primjenom kojih ćete to spriječiti.

Ako radite uz studij, vjerojatno će vam poznato zvučati situacija u kojoj s fakulteta jurite na drugi kraj grada na posao, a onda se poslijepodne opet vraćate na fakultet jer imate obavezno predavanje. Ako vam je to zvučalo poznato, onda vas neće šokirati ni spominjanje nedovoljno sna, ručka s nogu i manjka društvenog života jer ste sve to sigurno iskusili. Ako se uhvatite kako otkazujete dogovore prijateljima i dečku/djevojci ili kako u jedan u noći odgovarate na mejlove dok istovremeno guglate kako se naspavati za 4 sata, shvatit ćete da je situacija alarmantna. Koliko god posao bio koristan, sigurno nije vrijedan vašega zdravlja pa je vrijeme da malo usporite, smanjite količinu stresa koju vam on uzrokuje ili ga barem naučite držati pod kontrolom. Donosimo vam, stoga, nekoliko savjeta kako da to učinite.

Posao, FOTO: Tumblr

Pristanite na zadatak jer želite, a ne jer imate vremena

Pohvalno je biti osoba koja uvijek prihvaća dodatne zadatke i koja je u svakom trenutku raspoloživa, no ponekad to utječe na vaše svakodnevne obveze i ne ostavlja vam vremena za bavljenje onime što volite. Iako je važno impresionirati šefa, više ćete ga impresionirati uložite li sav trud u nekoliko zadataka koje ćete, zahvaljujući tomu, odraditi savršeno nego ako se prihvatite duplo više zadataka koje ćete odraditi ofrlje. Zato sljedeći put kad šef pita tko može ostati raditi prekovremeno ili odraditi neki zadatak, najprije razmislite hoćete li iz toga išta naučiti, imate li vremena za to i hoćete li uživati u obavljanju. Ako je odgovor na sva tri pitanja zadovoljavajući, prihvatite zadatak, ali ako nije, nemojte. Učinit ćete si uslugu.

Pospješite produktivnost

Svi smo bili u situaciji u kojoj smo istovremeno pokušavali napraviti prezentaciju za izlaganje na faksu ili poslu, odgovoriti na pristigle mejlove, poslušati novu pjesmu i biti u tijeku s instagramskim profilom najdraže blogerice. Obično se svi u takvim situacijama uhvatimo kako nakon par sati imamo napravljena dva slajda, uključujući naslovni, za koja još nismo odabrali ni dizajn. Najveći je problem što cijelo vrijeme imamo dojam da cijeli dan radimo, a da ništa nismo napravili. Najbolji je savjet za takve situacije da si tijekom dana odvojite vrijeme koje ćete posvetiti samo poslu, pogotovo ako ga radite s laptopa i ako vas samo klik dijeli od internetskog prostranstva. Tako ćete i posao odraditi puno brže i kvalitetnije nakon čega ćete imati vremena i za bavljenje onime što volite i za skrolanje do mile volje.

Otkrijte svoje hobije

Iako vam ovaj savjet na prvu vjerojatno zvuči grozno jer ne možete zamisliti kako da išta ubacite u svoj ionako već pretrpani plan, razmislite još jednom. Pokušajte se prisjetiti stvari koje volite raditi, a koje ste zbog posla stavili na čekanje. Neovisno o tome radi li se o čitanju, šetanju, plesanju ili čemu god, ako tomu što volite posvetite barem nekoliko minuta tijekom dana ili sat, dva tijekom vikenda, sigurno ćete se bolje osjećati i imat ćete stvar koja će vas održati na životu jednom kad se tjedan zahukta.

Uzmite pauzu od tehnologije

Nakon cijelog dana na poslu koji ste proveli za laptopom i pisanja seminara nakon toga, sigurno vam ne treba još i gledanje serije navečer i usput skrolanje po mobitelu da vidite što se novo dogodilo otkad ste zadnji put bili na fejsu prije deset minuta. Umjesto toga, vrijeme nakon posla iskoristite za druženje s prijateljima ili šetnju, izlazak. Oči će vam biti zahvalne, a zabava je zagarantirana.

Razgovarajte s nekim

Ako imate problema na poslu ili ako vam je posao prestresan, pokušajte osjećaje podijeliti s nekim bliskim ili, još bolje, s nekom osobom koja je bila na vašem mjestu ili koja je trenutno na vašem mjestu. Možda ćete dobiti kakav koristan praktični savjet ili ćete si jednostavno olakšati dušu. Također, ako na poslu shvatite da vam je dosta svega, ako je to moguće, uzmite kratku pauzu – prošećite ili odite na kavicu s kolegicom, sigurno će vam nakon toga biti lakše.

Sagledajte širu perspektivu

Najvažnija je stvar pri bavljenju nekim poslom da obavljanjem različitih zadataka razvijate neke nove vještine i sposobnosti, upoznajete nove ljude i kvalitetno provodite vrijeme s njima. Iako vam se dok obavljate zadatak po zadatak ti zadaci čine beskorisnima, pokušajte sagledati posao iz šire perspektive i zaključiti što vam on dugoročno donosi. Ako si to osvijestite, sigurno će vam biti lakše nositi se sa svakodnevnim zadacima.

Primijenite li navedene savjete, sigurno ćete se osjećati sretnijima na poslu i manje opterećenima svakodnevnim stresnim situacijama. Ako unatoč njima ne promijenite stav prema poslu kojim se bavite, možda je vrijeme da razmislite o promjeni posla.

Komentari na članak

Vezani članci

zubi

Kvarljivi zubi?

Genetički čimbenici koji utječu na zdravlje zubi

Pet faktora u kojima genetika ima velik utjecaj na kvarenje zubi.

Zgrada

Ciklus predavanja "Uhvati me za riječ"

Na put do uspjeha koracima Saše Bunete

Debatni klub EFZG osmislio je projekt za studente pod nazivom "Uhvati me za riječ". Prvo predavanje u ciklusu održat će Saša Buneta 31. ožujka

Koji vas osjećaj usamljenosti može učiniti produktivnima

Svi ponekad trebamo malo samoće

Kako vas osjećaj usamljenosti može učiniti produktivnima?

Saznajte kako usamljenost može biti iznimno pozitivna i produktivna snaga u vašem životu.

Bloger živi život iz snova

Odlučio je napustiti posao koji ga nije ispunjavao, a sada živi u raju

Upoznajte blogera koji živi život iz snova

Upoznajte američkog blogera Johnnyja FD-a koji je odlučio napustiti posao koji ga nije ispunjavao, a sad živi život iz snova na prekrasnom Tajlandu.

Diplomanti s togama i kapama

Završetak visokog obrazovanja

Napiši diplomski rad bez panike

Pisanjem diplomskog rada privest ćeš kraju svoje visoko obrazovanje. Donosimo ti nekoliko savjeta za olakšavanje tog stresnog posla.