Vegeterijanska kuhinja

Savjeti vegetarijanske kuharice: pet jednostavnih, zdravih i originalnih recepata

hrana

Vegeterijanci i ostali ljubitelji vegeterijanske i kreativne kuhinje, pozornost! Autorica dviju kuharica, Slavica Čulić, svoju inspiraciju crpi iz prirode, a za nas je pripremila 5 zanimljivih i originalnih recepata pogodnih za studentski džep. Priuštite svojem nepcu novo i drugačije iskustvo!

Slavicu Čulić, profesionalnu i originalnu vegeterijansku kuharicu iz Koprivnice, zamolili smo da za studente pripremi recepte za brza, jednostavna, zanimljiva i zdrava jela, koja će, naravno, biti i lako dostupna.

Izdala je dvije kuharice, Darovi prirode i Kuhajmo s prirodom, ali nam je poručila kako se ne moramo strogo držati recepata jer su ovo samo ideje, a na ljudima je da se otvore i eksperimentiraju te na taj način promijene monotonost prehrane, izađu iz okvira i okrenu se oko sebe kako bi shvatili kakvo bogatstvo priroda nudi. Kako kaže:

– Veliko obilje prisutno je svuda oko nas, zato nam treba samo malo pozornosti i dobre volje, a tada nastaje prava čarolija okusa.

Za nas je pripremila 5 recepata; radi se o namazu koji se može koristiti na puno načina, nabujku od povrća i žitarica, zanimljivoj šarenoj salati, energetskom napitku i ukusnom voćnom kolaču. Nećete trebati čak ni vagati, količina je izražena u žlicama, a pripremu recepata možete pratiti i na fotografijama. Za pripremu svakog od ovih recepata potrebno je otprilike pola sata, izuzev salate i napitka, za koje treba i manje.

Namaz od leće

- 5 žlica leće

- 2 žlice sjemenki suncokreta

- 1 češanj češnjaka

- 2 žlice bučinog ulja (možete koristiti i maslinovo ili suncokretovo ulje)

- peršinovo lišće

- žličica soli

- malo papra

1. Leću kuhajte 20 minuta te procijedite.

2. Sve sastojke zajedno izmiksajte u multipraktiku i stavite u hladnjak.

Namaz od leće

Namaz od leće; FOTO: Petra Sedlanić

Namaz od leće
Namaz od leće; FOTO: Petra Sedlanić

Ovaj namaz može se čuvati u hladnjaku 4-5 dana. Možete ga jesti na tostu, kruhu, krekerima, na pizzi, u piti s povrćem... Jedite ga kao doručak, snack ili predjelo. Na sličan način možete pripremiti namaz od graha i slanutka, ali oni trebaju biti u vodi tijekom noći, dok proso, zob, ječam, smeđu leću i kukuruznu kašu nije potrebno namakati preko noći.

Leća ima više cjelovitih proteina nego crveno meso. Jača bubrege i nadbubrežne žlijezde.

Nabujak od povrća i prosa

Prilikom pripreme ovog jela možete koristiti 3 vrste povrća prema vlastitom odabiru. Mi smo odabrali poriluk, tikvicu i kelj.

- 1 poriluk srednje veličine

- 1 manja tikvica

- pola glavice kelja (oko 200g)

- 8 žlica prosa

- tri vrha koprive

- 2 žlice ulja

- 1 rajčica

- 5 dkg sira

1. Nasjeckajte povrće na manje komadiće.

2. Povrće stavite na 2 žlice ulja i lagano dinstajte 5 minuta uz povremeno miješanje.

3. Dodajte proso i 4 dl vode te dinstajte 5 minuta.

Nabujak od povrća

Priprema nabujka od povrća i prosa; FOTO: Petra Sedlanić

4. Dodajte sol i papar.

5. Nauljite lim za pečenje.

6. Stavite povrće i proso u lim te sve prelijte decilitrom vode.

Nabujak od povrća
Priprema nabujka od povrća i prosa, FOTO: Petra Sedlanić

7. Preko toga stavite tanko narezane ploške rajčice.

8. Naribati 5 dkg sira (po želji).

9. Na sve dodajte žlicu sezama i žličicu lana.

Nabujak od povrća
Nabujak od povrća i prosa spreman za pečenje; FOTO: Petra Sedlanić

10. Pecite 20 minuta na 180°.

Nabujak od povrća
Nabujak od povrća i prosa; FOTO: Petra Sedlanić

11. Narežite i poslužite u kombinaciji sa šarenom salatom.

Nabujak od povrća
Nabujak od povrća i prosa; FOTO: Petra Sedlanić
Nabujak od povrća
Nabujak od povrća i prosa; FOTO: Petra Sedlanić

Proso spada u namirnice najbogatije mineralnim tvarima, a posebno željezom, magnezijem, fosforom. Čisti organizam, uspostavlja ravnotežu, djeluje smirujuće, jača i okrepljuje.

Šarena salata

- 1 svježi krastavac

- 1 rajčica

- 5 rotkvica

- 3 mlada luka

- 2 žlice grubo nasjeckanih oraha

- zdjelica zelene salate

- bučino ili maslinovo ili neko drugo ulje

- jabučni ocat

1. Krastavac narežite na kockice, a rajčicu na tanke trakice. Usitnite mladi luk i rotkice. Dodajte dvije žlice grubo nasjeckanih oraha.

Šarena salata
Šarena salata; FOTO: Petra Sedlanić

2. Dodajte bučino ili maslinovo ulje i jabučni ocat te dobro promiješajte.

Brzi kolač od jagoda

- 10 jagoda

- 2 žlice kokosa

- 2 žlice lješnjaka (umjesto lješnjaka možete staviti orah ili badem)

- 3 listića mente

- 7 žlica polubijelog brašna

- 3 žlice kukuruzne krupice (ili kukuruznog brašna)

- 1 žličica praška za pecivo

- 1 vanilin šećer

- žlica ulja

- 2 žlice šećera ili meda

- malo cimeta

- 2 dl vode

1. Jagode narežite na listiće, lješnjake usitnite i mentu nasjeckajte na sitne komadiće.

2. Sve navedene sastojke pomiješajte u posudi.

Kolač od jagoda
Priprema brzog kolača od jagoda; FOTO: Petra Sedlanić

3. Lim za pečenje premažite uljem.

4. Stavite smjesu u lim.

Kolač od jagoda
Priprema brzog kolača od jagoda; FOTO: Petra Sedlanić

5. Pecite 20 minuta na 180°.

6. Kad je kolač pečen, izvadite ga iz kalupa.

7. Rastopite 4 kockice čokolade, žlicu kakaa i žličicu šećera.

8. Prelijte kolač čokoladom te ukrasite jagodama i kokosom.

Kolač od jagoda
Kolač od jagoda; FOTO: Petra Sedlanić

Napomena: umjesto jagoda možete koristiti bilo koje sezonsko voće koje volite (trešnje, marelice, višnje...), a umjesto čokolade, kolač možete posipati šećerom.

Ova količina sastojaka dovoljna je za manji kalup. Ako ćete kolač raditi u većoj tepsiji, stavite duplo više sastojaka.

Napitak za užitak

- 1 banana

- 10 jagoda

- razne zelene biljke – možete staviti mentu, matičnjak, blitvu, zelenu salatu, špinat, kelj, mlado zelje... (od svega po 4 – 5 listića)

- 4 dcl vode

- lješnjak (umjesto lješnjaka možete koristiti orah ili badem)

- žlica meda ili šećera

Napitak za užitak
Namirnice za napitak; FOTO: Petra Sedlanić

Sve stavite u mikser i to je to! Ovaj napitak možete izmiksati za doručak. Energija za prvi dio dana zagarantirana je!

Napitak za užitak
Napitak za užitak; FOTO: Petra Sedlanić
Napitak za užitak
Napitak za užitak; FOTO: Petra Sedlanić

Svakako isprobajte ove recepte, bili vegeterijanci ili ne. Zdravi su, drugačiji, priprema je brza, a namirnice lako dostupne. Ako vas je zainteresirala kreativna kuhinja, Slavica održava radionice u Koprivnici i Zagrebu pa je možete kontaktirati i upoznati svu raznolikost i bogatstvo kuhanja s prirodom!

Pripremljena jela
Dobar tek; FOTO: Petra Sedlanić

Komentari na članak

Vezani članci

Tjestenina u umaku

Brzo, jednostavno i ukusno

VIDEO: Recept za umak s votkom podići će vaše kuhanje na novu razinu

Pokazat ćemo vam kako uklopiti ostatke jeftine votke u nevjerojatno ukusan umak za tjesteninu.

Jasna Ožanić

Spas u zadnji čas

Brzo izradite jeftine i efektne poklone

Kako bismo vam pomogli sačuvati živce pri kupnji i osmišljavanju poklona za najdraže, donosimo vam iznimno kreativne prijedloge za njihovu kućnu izradu.

Brzo i fino

Jednostavan recept za omiljenu slasticu

RECEPT: Studentski kolač s mnogo čokolade

Nema izvlačenja! I najveći mrzitelji kuhanja i pripremanja kolača ovu čokoladnu bombu mogu napraviti u potpunosti sami. Ne treba vam više od 10 minuta, a rezultatima ćete biti i više nego zadovoljni. Dobar tek!

vino

Vino od marihuane

Novi trend za ljubitelje čašice

Za novo vino stare recepture potrebno je manje od dva grama marihuane po butelji.

Čaj

Ljekovita svojstva čaja

Čaj - čudotvorni napitak

Biljni, zeleni, voćni, crni, sve su to vrste čajeva koje pospješuju naše zdravlje