Vegeterijanska kuhinja

Savjeti vegetarijanske kuharice: pet jednostavnih, zdravih i originalnih recepata

hrana

Vegeterijanci i ostali ljubitelji vegeterijanske i kreativne kuhinje, pozornost! Autorica dviju kuharica Slavica Čulić svoju inspiraciju crpi u prirodi, a za nas je pripremila 5 zanimljivih i originalnih recepata pogodnih za studentski džep. Priuštite svojem nepcu novo i drugačije iskustvo!

Slavicu Čulić, profesionalnu i originalnu vegeterijansku kuharicu iz Koprivnice zamolila sam da za studente pripremi recepte za brza, jednostavna, zanimljiva i zdrava jela, koja će, naravno, biti i lako dostupna.

Izdala je dvije kuharice, „Darovi prirode“ i „Kuhajmo s prirodom“, ali nam je poručila kako se ne moramo strogo držati recepata jer su ovo samo ideje, a na ljudima je da se otvore i eksperimentiraju te na taj način promijene monotonost prehrane, izađu iz okvira i okrenu se oko sebe kako bi shvatili kakvo bogatstvo priroda nudi.  Kako kaže:

Veliko obilje prisutno je svuda oko nas, zato nam treba samo malo pozornosti i dobre volje, a tada nastaje prava čarolija okusa.

Za nas je pripremila 5 recepata; radi se o namazu koji se može koristiti na puno načina, nabujku od povrća i žitarica, zanimljivoj šarenoj salati, energetskom napitku i ukusnom voćnom kolaču. Nećete trebati čak ni vagati, količina je izražena u žlicama, a pripremu recepata možete pratiti i na slikama. Za pripremu svakog od ovih recepata potrebno je otprilike pola sata, izuzev salate i napitka za koje treba i manje.

Namaz od leće

- 5 žlica leće

- 2 žlice sjemenke suncokreta

- 1 češanj češnjaka

- 2 žlice bučinog ulja (možete koristiti i maslinovo ili suncokretovo ulje)

- peršinovo lišće

- žličica soli

- malo papra

1. Leću kuhajte 20 minuta te procijedite.

2. Sve sastojke zajedno izmiksajte u multipraktiku i stavite u hladnjak.

Namaz od leće
 
Namaz od leće, FOTO: Petra Sedlanić
 
 
Namaz od leće
 
Namaz od leće, FOTO: Petra Sedlanić
 

Ovaj namaz može se čuvati u hladnjaku 4-5 dana. Možete ga jesti na tostu, kruhu, krekerima, na pizzi, u piti s povrćem... Jedite ga kao doručak, snack ili predjelo. Na sličan način možete pripremiti namaz od graha i slanutka, ali oni trebaju biti u vodi tijekom noći dok proso, zob, ječam, smeđa leća i kukuruznu kašu nije potrebno namakati preko noći.

Leća ima više cjelovitih proteina nego crveno meso. Jača bubrege i nadbubrežne žlijezde.

Nabujak od povrća i prosa

Kod pripreme ovog jela možete koristiti 3 vrste povrća prema vlastitom odabiru. Mi smo odabrale poriluk, tikvicu i kelj.

- 1 poriluk srednje veličine

- 1 manja tikvica

- pola glavice kelja (oko 200g)

- 8 žlica prosa

- tri vrha koprive

- 2 žlice ulja

- 1 rajčica

- 5 dkg sira

1. Nasjeckajte povrće na manje komadiće.

2. Povrće stavite na 2 žlice ulja i lagano dinstajte 5 minuta, uz povremeno miješanje.

3. Dodajte proso i 4dl vode te dinstajte 5 minuta.

Nabujak od povrća
 

Priprema nabujka od povrća i prosa, FOTO: Petra Sedlanić

4. Dodajte sol i papar.

5. Nauljite lim za pečenje.

6. Stavite povrće i proso u lim te sve prelijte  decilitrom vode.

Nabujak od povrća
 
Priprema nabujka od povrća i prosa, FOTO: Petra Sedlanić
 

7. Preko toga stavite tanko narezane ploške rajčice.

8. Naribati sir 5 dkg sira (po želji).

9. Na sve dodajte žlicu sezama i žličicu lana.

Nabujak od povrća
 
Nabujak od povrća i prosa spreman za pečenje, FOTO: Petra Sedlanić
 

10. Pecite 20 minuta na 180°.

Nabujak od povrća
 
Nabujak od povrća i prosa, FOTO: Petra Sedlanić
 

11. Narežite i poslužite u kombinaciji sa šarenom salatom.

Nabujak od povrća
 
Nabujak od povrća i prosa, FOTO: Petra Sedlanić
 
Nabujak od povrća
 
Nabujak od povrća i prosa, FOTO: Petra Sedlanić

Proso spada u namirnice najbogatije mineralnim tvarima, a posebno željezom, magnezijem, fosforom. Proso čisti organizam, uspostavlja ravnotežu, djeluje smirujuće, jača i okrepljuje.

Šarena salata

- 1 svježi krastavac

- 1 rajčica

- 5 rotkvica

- 3 mlada luka

- 2 žlice grubo nasjeckanih oraha

- zdjelica zelene salate

- bučino ili maslinovo ili neko ulje

- ocat jabučni

1. Krastavac narežite na kockice, a rajčicu na tanke trakice. Usitnite mladi luk i rotkice. Dodajte dvije žlice grubo nasjecanih oraha.

Šarena salata
 
Šarena salata, FOTO: Petra Sedlanić
 

2. Dodajte bučino ili maslinovo ulje i jabučni ocat te dobro promiješajte.

Brzi kolač od jagoda

- 10 jagoda

- 2 žlice kokosa

- 2 žlice lješnjaka (umjesto lješnjaka možete staviti orah ili badem)

- 3 listića mente

- 7 žlica polubijelog brašna

- 3 žlice kukuruzne krupice (ili kukuruznoj brašna)

- 1 žličica praška za pecivo

- 1 vanilin šećer

- žlica ulja

- 2 žlice šećera ili meda

- malo cimeta

- 2 dl vode

1. Jagode narežite na listiće, lješnjake usitnite i mentu nasjeckajte na sitne komadiće.

2. Sve navedene sastojke pomiješajte u posudi.

Kolač od jagoda
 
Priprema brzog kolača od jagoda, FOTO: Petra Sedlanić
 

3. Lim za pečenje premažite uljem.

4. Stavite smjesu u lim.

Kolač od jagoda
 
Priprema brzog kolača od jagoda, FOTO: Petra Sedlanić
 

5. Pecite 20 minuta na 180°.

6. Kad je kolač pečen, izvadite ga iz kalupa.

7. Rastopite 4 kockice čokolade, žlicu kakaa i žličicu šećera.

8. Prelijte kolač čokoladom te ukrasite jagodama i kokosom.

Kolač od jagoda
 
Kolač od jagoda, FOTO: Petra Sedlanić

Napomena: umjesto jagoda možete koristiti bilo koje sezonsko voće koje volite (trešnje, marelice, višnje...), a umjesto čokolade, kolač možete posipati šećerom.

Ova količina sastojaka dovoljna je za manji kalup. Ako ćete kolač raditi u većoj tepsiji, stavite duplo više sastojaka.

Napitak za užitak

- 1 banana

- 10 jagoda

- razne zelene biljke – možete staviti mentu, matičnjak, blitvu, zelena salata, špinat, kelj, mlado zelje... (od svega po 4 – 5 listića)

- 4 dcl vode

- lješnjak (umjesto lješnjaka možete koristiti orah ili badem)

- žlica meda ili šećera

Napitak za užitak
 
Namirnice za napitak, FOTO: Petra Sedlanić
 

Sve stavite u mikser i to je to! ovaj napitak možete izmiksati za doručak, energija za prvi dio dana je zagarantirana!

Napitak za užitak
 
Napitak za užitak, FOTO: Petra Sedlanić
 
 
Napitak za užitak
 
Napitak za užitak, FOTO: Petra Sedlanić

Svakako isprobajte ove recepte, bili vegeterijanci ili ne. Zdravi su, drugačiji, priprema je brza, a namirnice lako dostupne. Ako vas je zainteresirala kreativna kuhinja, Slavica održava radionice u Koprivnici i Zagrebu pa je možete kontaktirati i upoznati svu raznolikost i bogatstvo kuhanja s prirodom!

Pripremljena jela
 
Dobar tek, FOTO: Petra Sedlanić
 
 

Komentari na članak

Vezani članci

Institut za razvoj obrazovanja

Institut za razvoj obrazovanja upozorava na nedostatke

Novo javno sveučilište u Slavonskom Brodu?

Jeste li čuli da se otvara sveučilište u Slavonskom Brodu? Je li nam to potrebno ili nije? Institut za razvoj obrazovanja poslao je priopćenje u kojem objašnjava stvarnu situaciju u hrvatskom obrazovanju.

Digital m

Digitalni marketing

Visoko učilište Algebra pokreće preddiplomski i diplomski studij digitalnog marketinga

Prepoznajući sve veću ulogu digitalnih tehnologija u marketinškim aktivnostima organizacija Visoko učilište Algebra, prvo u ovom dijelu Europe, pokreće novi preddiplomski i diplomski studij koji se usredotočava upravo na vještine koje su na tržištu rada sve traženije.

SCZG izvana

Priopćenje SZZG-a

Zbor predložio nove cijene studentskog smještaja

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je predstavnicima medija priopćenje vezano uz poskupljenje studentskog smještaja u Zagrebu koje prenosimo u cijelosti.

proglašenje pobjednika

Natječaj Ine i udruge eSTUDENT

Proglašenje pobjednika natječaja Rebranddd

INA je s udrugom eSTUDENT raspisala natječaj Rebranddd u kojem su studenti imali priliku osmisliti novi logo Ine kao poslodavca. Nakon dva natjecateljska kruga, dodijelile su se vrijedne novčane nagrade najkreativnijim sudionicima.

unibike

Za sve studente ljubitelje rekreacije

UNIbike biciklijada 26. rujna u Ogulinu

Voze se tri utrke, jedna rekreativna i dvije natjecateljske. Sudionici se mogu prijaviti mailom na bk.promet@ymail.com ili na dan utrke na info pultu. Prijevoz do Ogulina je besplatan i za sudionike i za njihove bicikle.