Vegeterijanska kuhinja

Savjeti vegetarijanske kuharice: pet jednostavnih, zdravih i originalnih recepata

hrana

Vegeterijanci i ostali ljubitelji vegeterijanske i kreativne kuhinje, pozornost! Autorica dviju kuharica Slavica Čulić svoju inspiraciju crpi u prirodi, a za nas je pripremila 5 zanimljivih i originalnih recepata pogodnih za studentski džep. Priuštite svojem nepcu novo i drugačije iskustvo!

Slavicu Čulić, profesionalnu i originalnu vegeterijansku kuharicu iz Koprivnice zamolila sam da za studente pripremi recepte za brza, jednostavna, zanimljiva i zdrava jela, koja će, naravno, biti i lako dostupna.

Izdala je dvije kuharice, „Darovi prirode“ i „Kuhajmo s prirodom“, ali nam je poručila kako se ne moramo strogo držati recepata jer su ovo samo ideje, a na ljudima je da se otvore i eksperimentiraju te na taj način promijene monotonost prehrane, izađu iz okvira i okrenu se oko sebe kako bi shvatili kakvo bogatstvo priroda nudi.  Kako kaže:

Veliko obilje prisutno je svuda oko nas, zato nam treba samo malo pozornosti i dobre volje, a tada nastaje prava čarolija okusa.

Za nas je pripremila 5 recepata; radi se o namazu koji se može koristiti na puno načina, nabujku od povrća i žitarica, zanimljivoj šarenoj salati, energetskom napitku i ukusnom voćnom kolaču. Nećete trebati čak ni vagati, količina je izražena u žlicama, a pripremu recepata možete pratiti i na slikama. Za pripremu svakog od ovih recepata potrebno je otprilike pola sata, izuzev salate i napitka za koje treba i manje.

Namaz od leće

- 5 žlica leće

- 2 žlice sjemenke suncokreta

- 1 češanj češnjaka

- 2 žlice bučinog ulja (možete koristiti i maslinovo ili suncokretovo ulje)

- peršinovo lišće

- žličica soli

- malo papra

1. Leću kuhajte 20 minuta te procijedite.

2. Sve sastojke zajedno izmiksajte u multipraktiku i stavite u hladnjak.

Namaz od leće
 
Namaz od leće, FOTO: Petra Sedlanić
 
 
Namaz od leće
 
Namaz od leće, FOTO: Petra Sedlanić
 

Ovaj namaz može se čuvati u hladnjaku 4-5 dana. Možete ga jesti na tostu, kruhu, krekerima, na pizzi, u piti s povrćem... Jedite ga kao doručak, snack ili predjelo. Na sličan način možete pripremiti namaz od graha i slanutka, ali oni trebaju biti u vodi tijekom noći dok proso, zob, ječam, smeđa leća i kukuruznu kašu nije potrebno namakati preko noći.

Leća ima više cjelovitih proteina nego crveno meso. Jača bubrege i nadbubrežne žlijezde.

Nabujak od povrća i prosa

Kod pripreme ovog jela možete koristiti 3 vrste povrća prema vlastitom odabiru. Mi smo odabrale poriluk, tikvicu i kelj.

- 1 poriluk srednje veličine

- 1 manja tikvica

- pola glavice kelja (oko 200g)

- 8 žlica prosa

- tri vrha koprive

- 2 žlice ulja

- 1 rajčica

- 5 dkg sira

1. Nasjeckajte povrće na manje komadiće.

2. Povrće stavite na 2 žlice ulja i lagano dinstajte 5 minuta, uz povremeno miješanje.

3. Dodajte proso i 4dl vode te dinstajte 5 minuta.

Nabujak od povrća
 

Priprema nabujka od povrća i prosa, FOTO: Petra Sedlanić

4. Dodajte sol i papar.

5. Nauljite lim za pečenje.

6. Stavite povrće i proso u lim te sve prelijte  decilitrom vode.

Nabujak od povrća
 
Priprema nabujka od povrća i prosa, FOTO: Petra Sedlanić
 

7. Preko toga stavite tanko narezane ploške rajčice.

8. Naribati sir 5 dkg sira (po želji).

9. Na sve dodajte žlicu sezama i žličicu lana.

Nabujak od povrća
 
Nabujak od povrća i prosa spreman za pečenje, FOTO: Petra Sedlanić
 

10. Pecite 20 minuta na 180°.

Nabujak od povrća
 
Nabujak od povrća i prosa, FOTO: Petra Sedlanić
 

11. Narežite i poslužite u kombinaciji sa šarenom salatom.

Nabujak od povrća
 
Nabujak od povrća i prosa, FOTO: Petra Sedlanić
 
Nabujak od povrća
 
Nabujak od povrća i prosa, FOTO: Petra Sedlanić

Proso spada u namirnice najbogatije mineralnim tvarima, a posebno željezom, magnezijem, fosforom. Proso čisti organizam, uspostavlja ravnotežu, djeluje smirujuće, jača i okrepljuje.

Šarena salata

- 1 svježi krastavac

- 1 rajčica

- 5 rotkvica

- 3 mlada luka

- 2 žlice grubo nasjeckanih oraha

- zdjelica zelene salate

- bučino ili maslinovo ili neko ulje

- ocat jabučni

1. Krastavac narežite na kockice, a rajčicu na tanke trakice. Usitnite mladi luk i rotkice. Dodajte dvije žlice grubo nasjecanih oraha.

Šarena salata
 
Šarena salata, FOTO: Petra Sedlanić
 

2. Dodajte bučino ili maslinovo ulje i jabučni ocat te dobro promiješajte.

Brzi kolač od jagoda

- 10 jagoda

- 2 žlice kokosa

- 2 žlice lješnjaka (umjesto lješnjaka možete staviti orah ili badem)

- 3 listića mente

- 7 žlica polubijelog brašna

- 3 žlice kukuruzne krupice (ili kukuruznoj brašna)

- 1 žličica praška za pecivo

- 1 vanilin šećer

- žlica ulja

- 2 žlice šećera ili meda

- malo cimeta

- 2 dl vode

1. Jagode narežite na listiće, lješnjake usitnite i mentu nasjeckajte na sitne komadiće.

2. Sve navedene sastojke pomiješajte u posudi.

Kolač od jagoda
 
Priprema brzog kolača od jagoda, FOTO: Petra Sedlanić
 

3. Lim za pečenje premažite uljem.

4. Stavite smjesu u lim.

Kolač od jagoda
 
Priprema brzog kolača od jagoda, FOTO: Petra Sedlanić
 

5. Pecite 20 minuta na 180°.

6. Kad je kolač pečen, izvadite ga iz kalupa.

7. Rastopite 4 kockice čokolade, žlicu kakaa i žličicu šećera.

8. Prelijte kolač čokoladom te ukrasite jagodama i kokosom.

Kolač od jagoda
 
Kolač od jagoda, FOTO: Petra Sedlanić

Napomena: umjesto jagoda možete koristiti bilo koje sezonsko voće koje volite (trešnje, marelice, višnje...), a umjesto čokolade, kolač možete posipati šećerom.

Ova količina sastojaka dovoljna je za manji kalup. Ako ćete kolač raditi u većoj tepsiji, stavite duplo više sastojaka.

Napitak za užitak

- 1 banana

- 10 jagoda

- razne zelene biljke – možete staviti mentu, matičnjak, blitvu, zelena salata, špinat, kelj, mlado zelje... (od svega po 4 – 5 listića)

- 4 dcl vode

- lješnjak (umjesto lješnjaka možete koristiti orah ili badem)

- žlica meda ili šećera

Napitak za užitak
 
Namirnice za napitak, FOTO: Petra Sedlanić
 

Sve stavite u mikser i to je to! Ovaj napitak možete izmiksati za doručak, energija za prvi dio dana je zagarantirana!

Napitak za užitak
 
Napitak za užitak, FOTO: Petra Sedlanić
 
 
Napitak za užitak
 
Napitak za užitak, FOTO: Petra Sedlanić

Svakako isprobajte ove recepte, bili vegeterijanci ili ne. Zdravi su, drugačiji, priprema je brza, a namirnice lako dostupne. Ako vas je zainteresirala kreativna kuhinja, Slavica održava radionice u Koprivnici i Zagrebu pa je možete kontaktirati i upoznati svu raznolikost i bogatstvo kuhanja s prirodom!

Pripremljena jela
 
Dobar tek, FOTO: Petra Sedlanić
 
 

Komentari na članak

Vezani članci

Digital m

Digitalni marketing

Visoko učilište Algebra pokreće preddiplomski i diplomski studij digitalnog marketinga

Prepoznajući sve veću ulogu digitalnih tehnologija u marketinškim aktivnostima organizacija Visoko učilište Algebra, prvo u ovom dijelu Europe, pokreće novi preddiplomski i diplomski studij koji se usredotočava upravo na vještine koje su na tržištu rada sve traženije.

SCZG izvana

Priopćenje SZZG-a

Zbor predložio nove cijene studentskog smještaja

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je predstavnicima medija priopćenje vezano uz poskupljenje studentskog smještaja u Zagrebu koje prenosimo u cijelosti.

Studenti o novcu i bankama

Studenti o novcu i bankama

Hrvatska poštanska banka i Studentski.hr istražuju stavove i znanje studenata o novcu i bankama

Što je za tebe banka i što utječe na tvoj izbor banke? Znaš li što je trajni nalog ili pak dividenda? Smatraš li da je novac izvor sreće ili nužno zlo? Otkrij nam u anketi!

Vip alumni program

Prilika za mlade i visokoobrazovane bez radnog iskustva

Vipnet pokrenuo natječaj za dvostruko veću, drugu generaciju Vip alumni programa

U godinu dana Vipnet će u svakog kandidata uložiti preko 100 tisuća kuna kroz plaću koja će iznositi 6 tisuća kuna bruto, edukacije, program međunarodne razmjene i ostale pogodnosti. Prijavi se i ti!

Studiranje u inozemstvu

Studiranje u Europi i izvan nje

Erasmus Mundus otvorio natječaj za diplomski studij Novinarstvo, mediji i globalizacija

Erasmus Mundus raspisao natječaj za diplomski studij Novinarstvo, novi mediji i globalizacija. Prijave traju do 10.1.2016. godine.