Rezultati istraživanja

Samo jedan trening može nekome spasiti život

https://cdn.pixabay.com/photo/2017/04/22/10/15/sport-2250970__340.jpg

Poznato je da vježbanje poboljšava fizičko i psihičko zdravlje, no postavlja se pitanje kada ono zaista počinje djelovati na organizam. Nedavno istraživanje pokazalo je kako samo jedan trening smanjuje opseg srčanog udara, a njegov učinak traje od četiri do pet dana.

Postoje brojna istraživanja i brojni dokazi koji pokazuju da vježbanje poboljšava kako fizičko tako i psihičko zdravlje. Poznato je da trening smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšava kognitivne sposobnosti. No postavlja se pitanje kada se pozitivne strane vježbanja počinju uočavati? Događa li se to tjednima, mjesecima ili godinama nakon uzastopnog treniranja?

Mnogi smatraju da su potrebni mjeseci kako bi treniranje počelo značajno utjecati na zdravlje. Naime, smatra se da je potrebno vrijeme dok se ne smanji tjelesna težina i razine kolesterola u krvi. Međutim, nedavno istraživanje pokazalo je da postoje snažni dokazi kako samo jedan trening može djelovati protektivno na srce.

Istraživanje je provedeno na miševima i štakorima kako bi se vidjelo može li vježbanje smanjiti rizik od srčanog udara. Znanstvenici su inducirali srčani udar u glodavaca tako da bi blokirali jednu arteriju i proučavali veličinu srčanog udara, odnosno koliko je srčanog tkiva odumrlo prilikom srčanog udara. Uspoređivali su glodavce koji su tek završili trening i one koji nisu uopće vježbali. Znanstvenici su došli do zaključka da samo jedan trening dovodi do manje štetnog srčanog udara. Također, utjecaj tog jednog treninga na opseg srčanog udara traje od četiri do pet dana nakon treninga.

FOTO: Pixabay

Znanstvenici su se također dosjetili načina kako bi ovo mogli bar djelomično testirati na ljudima. Naime, izvadili su krv osobama odmah nakon treninga i nakon perioda odmora. Zatim su tu krv pustili u cirkulaciju zečeva te su ponovili isti eksperiment kao i s glodavcima. Zečevi koji su dobili ljudsku krv izvađenu nakon treninga imali su manje štetni srčani udar od onih koji su dobili ljudsku krv izvađenu nakon perioda odmora. Ljudi koji su sudjelovali intenzivno su trenirali oko sat vremena te nije poznato imaju li neke druge vrste treninga slične ili drukčije učinke.

Trening može imati i druge benefite. Za razliku od rehabilitacije koja predstavlja vježbanje nakon određene operacije, vježbanje se može koristiti i u kontekstu prehabilitacije. Riječ je o planiranom, strukturiranom i nadziranom vježbanju u trajanju od nekoliko dana prije operacije koje može pospješiti ishod operacije. Takva priprema može smanjiti stopu smrtnosti i doprinijeti bržem oporavku. Stoga isprike ostavite doma, a vi krenite ulagati u svoju budućnost i zdravlje, odnosno krenite redovito trenirati.

Komentari na članak

Vezani članci

Naslovna

Aktivna Hrvatska i Europski tjedan sporta u Zagrebu

FOTO: Nogometaši Dinama vježbali uz atraktivne trenerice

Hrvatska ponovno sudjeluje u Europskom tjednu sporta. Stoga su nogometaši Dinama pozvali sve da se aktivno uključe u njegovo obilježavanje.

Momčad nogomet

Na današnji dan

I Mario Mandžukić slavi 120. rođendan „Stare dame”

Nogometni klub Juventus koji su do sada pratili brojni usponi i padovi, afere i tragedije danas slavi 120. godina od svoga osnutka .

Zobene pahuljice s voćem

Zob definitivno nije dosadna i bezukusna

Zobene pahuljice za energičan početak dana

Nema bolje motivacije za ustajanje ujutro od pomisli na fini doručak. Osim okusa, bilo bi dobro i da je doručak hranjiv i zdrav. Zobene pahuljice sjajan su izbor za dobar početak dana. Donosimo vam neke prednosti ove žitarice te prijedloge za serviranje.

Mario Modrušan

U napetoj utakmici s čak 6 žutih i 2 crvena kartona, igrači MNK Alumnusa kući se vraćaju s bodom u džepu

Alumnus u Osijeku izvukao bod

Iako su na poluvremenu vodili rezultatom 1:2, izabranici Miće Martića nisu uspjeli izdržati pritisak domaćina te su u nervoznoj utakmici ekipe podijelile bodove.

Napping

DRIJEMANJEM DO BOLJEG ZDRAVLJA

Zašto je važno drijemati tijekom dana?

"No day is so bad it can’t be fixed with a nap.” - Carrie P. Snow