Pomoć studentima

Psihičko zlostavljanje u vezi – kome se obratiti?

Što je to toksična veza i kako s njome izaći na kraj?

Što napraviti ako ponašanje partnera u ljubavnoj vezi prijeđe granicu? Kome se obratiti ako shvatite da ste žrtva psihičkog zlostavljanja? Kao student imate pravo na više mogućnosti.

Studentsko je doba najljepši period života nesumnjivo, između ostalog, i zbog studentskih ljubavi. Moći se prepustiti partneru bez upornog roditeljskog nadzora i s klupice se preseliti na udoban krevet u stanu neprocjenjivo je. Ljubavne veze u studentskim danima mogu biti iznimno lijepe. Međutim, ponekad jedan skladan odnos preraste u opsesiju, ljubomoru, zabrane, vrijeđanja i slično, što je objedinjeno nazivom psihičko zlostavljanje.

Takve situacije teške su za zlostavljanog partnera jer se osjeća samim u tome i ne zna koji će potez biti najučinkovitiji za spas. Svaki student prije svega treba znati da mu na raspolaganju besplatno stoji sveučilišno psihološko savjetovalište. U svakom slučaju, bili vi sigurni da je posrijedi psihičko zlostavljanje ili ne, broj telefona ili e-mail adresa savjetovališta stoje na usluzi studentima i mogu se pronaći na internetskim stanicama svakog sveučilišta u Hrvatskoj. Tako ćete dogovoriti termin posjeta sveučilišnim stručnim psiholozima. Kako poručuju iz studentskog savjetovališta, ovisno o težini slučaja, što procjenjuju psiholozi, studente se može uputiti na daljnje obraćanje institucijama specificiranima za takvu problematiku, poput Centra za nenasilje i ljudska prava.

Nije bitno jeste li uvjereni da ste žrtva psihičkog zlostavljanja. Svaki osjećaj da je partner prešao granicu dovoljan je razlog da se obratite navedenim službama. Uz njihovu pomoć bit ćete sigurni da radite najbolje za sebe kako biste se izvukli iz toksičnog odnosa.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Natascha Kampusch

Na današnji dan

VIDEO: Bijeg Natasche Kampusch, djevojke koja je bila zatočena i mučena osam godina

Prije deset godina mlada austrijanka Natascha Kampusch pobjegla je od svog otmičara Wolfganga Priklopila nakon osam godina zatočeništva. Godinama je bila zlostavljana, a otmičar je nakon njenog bijega počinio samoubojstvo.

President i King

Na današnji dan

Rođen Martin Luther King Jr., najveći borac za prava Afroamerikanaca

Martin Luther King Jr. bio je u svoje vrijeme najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za mir, a ostao je jedan od najvećih boraca za pravo glasa i neponovljivi govornik.

ELSA Škola ljudskih prava

Studenti Pravnog fakulteta održali iznimno zanimljiv tjedan ljudskih prava

Završila još jedna „Mala škola ljudskih prava”

Nakon prošlog tjedna, malo tko od sudionika Škole nije promislio koliko mu je stvarno potreban internet, tj. društvene mreže. Predavanja su vrvjela odličnim predavačima.

Studentski Centar u Zagrebu

Nacrt prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova

Dolazi kraj neisplatama studentskih plaća, studentski centri preuzimaju odgovornost

Uz propisanu minimalnu satnicu i rad izvanrednih studenata, prijedlog Zakona donosi i druge velike promjene – npr. studentski centri morat će isplatiti studentima zarađeni novac iz svojih sredstava ako to poslodavac ne učini.

Paris

Ljetna konferencija u Parizu

Radionice o obrazovanju i ljudskim pravima za mlade

Tema ovogodišnjeg izdanja je „Obrazovanje i ljudska prava“, a uključuje tematske obilaske, radionice i konferencije. Program je namijenjen mladima koji žele usavršiti francuski jezik.