Pomoć studentima

Psihičko zlostavljanje u vezi – kome se obratiti?

Što je to toksična veza i kako s njome izaći na kraj?

Što napraviti ako ponašanje partnera u ljubavnoj vezi prijeđe granicu? Kome se obratiti ako shvatite da ste žrtva psihičkog zlostavljanja? Kao student imate pravo na više mogućnosti.

Studentsko je doba najljepši period života nesumnjivo, između ostalog, i zbog studentskih ljubavi. Moći se prepustiti partneru bez upornog roditeljskog nadzora i s klupice se preseliti na udoban krevet u stanu neprocjenjivo je. Ljubavne veze u studentskim danima mogu biti iznimno lijepe. Međutim, ponekad jedan skladan odnos preraste u opsesiju, ljubomoru, zabrane, vrijeđanja i slično, što je objedinjeno nazivom psihičko zlostavljanje.

Takve situacije teške su za zlostavljanog partnera jer se osjeća samim u tome i ne zna koji će potez biti najučinkovitiji za spas. Svaki student prije svega treba znati da mu na raspolaganju besplatno stoji sveučilišno psihološko savjetovalište. U svakom slučaju, bili vi sigurni da je posrijedi psihičko zlostavljanje ili ne, broj telefona ili e-mail adresa savjetovališta stoje na usluzi studentima i mogu se pronaći na internetskim stanicama svakog sveučilišta u Hrvatskoj. Tako ćete dogovoriti termin posjeta sveučilišnim stručnim psiholozima. Kako poručuju iz studentskog savjetovališta, ovisno o težini slučaja, što procjenjuju psiholozi, studente se može uputiti na daljnje obraćanje institucijama specificiranima za takvu problematiku, poput Centra za nenasilje i ljudska prava.

Nije bitno jeste li uvjereni da ste žrtva psihičkog zlostavljanja. Svaki osjećaj da je partner prešao granicu dovoljan je razlog da se obratite navedenim službama. Uz njihovu pomoć bit ćete sigurni da radite najbolje za sebe kako biste se izvukli iz toksičnog odnosa.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Predavanje o Američkom građanskom ratu

Klub mladih Split

Dođite na predavanje o Američkom građanskom ratu

Student povijesti Ivan Peović održat će u Klubu mladih Split predavanje o jednom od najzanimljivijih razdoblja američke povijesti.

Filozofski fakultet

Seksualno uznemiravanje na FFZG-u

Janku Volariću nakon prijava za zlostavljanje zabranjen pristup na Filozofski fakultet

Iako je slučajeva seksualnog uznemiravanja na FFZG-u bilo više, najviše je pritužbi stiglo na Janka Volarića, bivšeg studenta Agronomskog fakulteta koji cjelodnevno boravi na Filozofskom uhodeći studentice.

Profesor Adam Ackley

Transrodni muškarac

Sveučilišni profesor dobio otkaz zbog promjene spola

Heather Clements, četrdesetsedmogodišnja majka dvoje djece, predavala je teologiju petnaest godina, ali posljednjih godinu dana samu sebe je zvala H.Adam Ackley.

HRFF 2016

Ljudska prava

"Human Rights Film Festival" progovara o prošlosti, izbjeglicama i ženskim pravima

Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine radi promicanja kulture ljudskih prava. Ovogodišnje izdanje bavi se aktualnim društvenim i općim temama.

Simone de Beauvoir

Na današnji dan

Preminula feministkinja koja je srušila konvencije patrijarhata i zauzvrat ponudila slobodu

Proučivši društvene fenomene iz drugačije perspektive, Simone de Beauvoir, koja je preminula na današnji dan 1986., postala je jedna od najznačajnijih ličnosti francuskog egzistencijalizma i feminističkih pokreta.