Pomoć studentima

Psihičko zlostavljanje u vezi – kome se obratiti?

Što je to toksična veza i kako s njome izaći na kraj?

Što napraviti ako ponašanje partnera u ljubavnoj vezi prijeđe granicu? Kome se obratiti ako shvatite da ste žrtva psihičkog zlostavljanja? Kao student imate pravo na više mogućnosti.

Studentsko je doba najljepši period života nesumnjivo, između ostalog, i zbog studentskih ljubavi. Moći se prepustiti partneru bez upornog roditeljskog nadzora i s klupice se preseliti na udoban krevet u stanu neprocjenjivo je. Ljubavne veze u studentskim danima mogu biti iznimno lijepe. Međutim, ponekad jedan skladan odnos preraste u opsesiju, ljubomoru, zabrane, vrijeđanja i slično, što je objedinjeno nazivom psihičko zlostavljanje.

Takve situacije teške su za zlostavljanog partnera jer se osjeća samim u tome i ne zna koji će potez biti najučinkovitiji za spas. Svaki student prije svega treba znati da mu na raspolaganju besplatno stoji sveučilišno psihološko savjetovalište. U svakom slučaju, bili vi sigurni da je posrijedi psihičko zlostavljanje ili ne, broj telefona ili e-mail adresa savjetovališta stoje na usluzi studentima i mogu se pronaći na internetskim stanicama svakog sveučilišta u Hrvatskoj. Tako ćete dogovoriti termin posjeta sveučilišnim stručnim psiholozima. Kako poručuju iz studentskog savjetovališta, ovisno o težini slučaja, što procjenjuju psiholozi, studente se može uputiti na daljnje obraćanje institucijama specificiranima za takvu problematiku, poput Centra za nenasilje i ljudska prava.

Nije bitno jeste li uvjereni da ste žrtva psihičkog zlostavljanja. Svaki osjećaj da je partner prešao granicu dovoljan je razlog da se obratite navedenim službama. Uz njihovu pomoć bit ćete sigurni da radite najbolje za sebe kako biste se izvukli iz toksičnog odnosa.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Hrvatski studiji

Pomoć studentima i zaposlenicima

Savjetovalište Hrvatskih studija ponovno u funkciji!

Često zaboravljamo da je mentalno zdravlje jednako važno kao i fizičko te da je neophodno brinuti se i o njemu. Stoga su Hrvatski studiji ponovno pokrenuli Savjetovalište koje će moći koristiti svi studenti, ali i zaposleni.

Rosa Parks 3

Na današnji dan

Preminula Rosa Parks, žena koja je čin sjedenja u autobusu učinila povijesnim

Na današnji je dan 2005. godine preminula Rosa Parks, majka pokreta za ljudska prava u SAD-u.

Jednaki u različitosti

AIESEC Osijek

Uspješno završen projekt „Jednaki u različitosti“

U ponedjeljak, 3. ožujka 2014., u I. gimnaziji Osijek održano je svečano zatvorenje projekta „Jednaki u različitosti“, koji se provodio u osječkim srednjim školama.

Paris

Ljetna konferencija u Parizu

Radionice o obrazovanju i ljudskim pravima za mlade

Tema ovogodišnjeg izdanja je „Obrazovanje i ljudska prava“, a uključuje tematske obilaske, radionice i konferencije. Program je namijenjen mladima koji žele usavršiti francuski jezik.

Nasilje nad ženama

Na današnji dan

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nasilje je odgovor slabih te ga ne trebamo i ne smijemo tolerirati ni u jednom slučaju, bez obzira na dob, spol ili rasu.