Pomoć studentima

Psihičko zlostavljanje u vezi – kome se obratiti?

Što je to toksična veza i kako s njome izaći na kraj?

Što napraviti ako ponašanje partnera u ljubavnoj vezi prijeđe granicu? Kome se obratiti ako shvatite da ste žrtva psihičkog zlostavljanja? Kao student imate pravo na više mogućnosti.

Studentsko je doba najljepši period života nesumnjivo, između ostalog, i zbog studentskih ljubavi. Moći se prepustiti partneru bez upornog roditeljskog nadzora i s klupice se preseliti na udoban krevet u stanu neprocjenjivo je. Ljubavne veze u studentskim danima mogu biti iznimno lijepe. Međutim, ponekad jedan skladan odnos preraste u opsesiju, ljubomoru, zabrane, vrijeđanja i slično, što je objedinjeno nazivom psihičko zlostavljanje.

Takve situacije teške su za zlostavljanog partnera jer se osjeća samim u tome i ne zna koji će potez biti najučinkovitiji za spas. Svaki student prije svega treba znati da mu na raspolaganju besplatno stoji sveučilišno psihološko savjetovalište. U svakom slučaju, bili vi sigurni da je posrijedi psihičko zlostavljanje ili ne, broj telefona ili e-mail adresa savjetovališta stoje na usluzi studentima i mogu se pronaći na internetskim stanicama svakog sveučilišta u Hrvatskoj. Tako ćete dogovoriti termin posjeta sveučilišnim stručnim psiholozima. Kako poručuju iz studentskog savjetovališta, ovisno o težini slučaja, što procjenjuju psiholozi, studente se može uputiti na daljnje obraćanje institucijama specificiranima za takvu problematiku, poput Centra za nenasilje i ljudska prava.

Nije bitno jeste li uvjereni da ste žrtva psihičkog zlostavljanja. Svaki osjećaj da je partner prešao granicu dovoljan je razlog da se obratite navedenim službama. Uz njihovu pomoć bit ćete sigurni da radite najbolje za sebe kako biste se izvukli iz toksičnog odnosa.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Izvor: Pixabay

Fakultet organizacije i informatike

Organizirano novo besplatno studentsko savjetovanje

Do 17. rujna traju prijave za novo studentsko savjetovanje namijenjeno brucošima i starijim studentima koje će voditi prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Renata Mekovec, predstavnici CPSRK-a, Studentski savjetnik Marko Peranović, Studentska pravobraniteljica Natalija Jurčić te predsjednik Studentskog zbora Kristijan Gašljević.

HRFF 2016

Ljudska prava

"Human Rights Film Festival" progovara o prošlosti, izbjeglicama i ženskim pravima

Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine radi promicanja kulture ljudskih prava. Ovogodišnje izdanje bavi se aktualnim društvenim i općim temama.

Info zona - besplatno savjetovanje o studiju u Velikoj Britaniji

Info zona

Dođite na besplatno savjetovanje o studiju u Velikoj Britaniji

Organizacija UniWorld Hrvatska zainteresiranima nudi besplatno savjetovanje i pomoć tijekom cijelog postupka prijave za studij u Velikoj Britaniji.

U ime obitelji

Građanska inicijativa

Inicijativa "U ime obitelji" čeka raspisivanje referenduma

Sljedeći korak je raspisivanje referenudma i na ovom koraku situacija se zakomplicirala. Premda je prošlo već četiri mjeseca od prikupljanja potpisa, do raspisivanja referenduma još nije došlo. Nekolicina HDZ- ovih saborskih zastupnika upozorila je vladajuće da odugovlače s ovim referendumskim pitanjem, dok su razmatrane neke druge stavke koje su kasnije predložene.

pomoć

Centar za pomoć studentima i radnicima

Psihološka pomoć dostupna zagrebačkim studentima

Svi se tijekom fakulteta susretnu s barem jednom teškom situacijom. Ne brinite, niste sami. Potražite pomoć u Centru za pomoć studentima i radnicima u studentskom naselju „Stjepan Radić”.